Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi’nde enflasyonu 25 yılın zirvesinde- AMB faiz artışını yine de öteleyebilir

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin şubat ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde ocakta %5,1…

Euro Bölgesi’nde enflasyonu 25 yılın zirvesinde- AMB faiz artışını yine de öteleyebilir

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin şubat ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde ocakta %5,1 olan yıllık enflasyon, geçen ay %5,8’e yükseldi. Böylece Euro Bölgesi’nde şubat ayında enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyeye çıktı.

Enflasyonun ana bileşenlerinde en yüksek yıllık enflasyon %31,7 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, %4,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, %3 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve %2,5 ile hizmetler izledi.

Ukrayna Savaşının başlamasıyla varil başına Brent petrol fiyatının 110 dolara çıkması, doğalgaz fiyatının ise megavatsaat başına son bir yılda 10 kat artması Euro Bölgesi enflasyonunda yükselmenin bitmediğini anlatıyor.  Fakat savaştan daha ağır etkilenecek Avrupa ekonomisini ekonomisinde yavaşlama da bekliyor. Bu nedenle %2 hedefi olan Avrupa Merkez Bankası’nın Ukrayna Savaşı başlamadan önce olduğu gibi 2022 son çeyrekte parasal sıkılaştırmaya geçmesi zorlaşıyor.

Enflasyon, şubat ayında Almanya’da %5,5, Fransa’da %4,1, İspanya’da %7,5, İtalya’da %6,2, Hollanda’da %7,2, Belçika’da %9,6, Estonya’da %12,4 ve Litvanya’da %13,9 olarak ölçüldü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler