Döviz
Dolar zirvelerde geziyor, TÜFE’de 24 yılın zirvesi bekleniyor
Dolar/TL, enflasyon başta olmak üzere veri gündemi yoğun haftaya aralık ayından bu yana en yüksek düzey olan 18 seviyesinin eşiğinde…

Dolar/TL, enflasyon başta olmak üzere veri gündemi yoğun haftaya aralık ayından bu yana en yüksek düzey olan 18 seviyesinin eşiğinde başladı. Piyasaların gözü çarşamba günü TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verisine çevrildi. Reuters, TÜFE’de son 24 yılın zirvesinin beklendiğini duyurdu.
Veri gündemi yoğun hafta bugün 10.00’da yayımlanacak olan temmuz ayı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve 12.00’de yayımlanacak olan İstanbul enflasyon verileri ile başlayacak.
Haftanın devamında Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı temmuz ayı öncü dış ticaret ve çarşamba günü yayımlanacak olan temmuz ayı enflasyon verileri izlenecek.
Dış piyasalarda ise ABD imalat sanayi öncü göstergesi olan temmuz ayı ISM imalat endeksi saat 17.00’de yayımlanacak. Cuma günü yayımlanacak ABD tarım dışı istihdam verisi ise Fed’in para politikasının sıkılaşma hızı hakkında fikir verecek.
Enflasyonda yeni rekor
Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) temmuz ayında gerileyen akaryakıt fiyatlarına rağmen TL’deki değer kayıplarının devam eden etkileriyle aylık yüzde 2.9 artması yıllık bazda ise 24 yılın yeni zirvesi olan yüzde 80.5’e yükselmesi bekleniyor.
Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60.4’e yükselten TCMB yakın tarihin zirvesine tırmanan enflasyona ve diğer ülkelerin faizleri artırımlarına rağmen politika faizini yüzde 14’te tutmaya devam ediyor. Böylece kredi maliyetlerini düşürdüğünü belirten Merkez Bankası, zaman içinde yatırımların artacağını, ihracata bağlı olarak cari açığın kapanacağını ve böylece TL’nin toparlanarak enflasyonun düşeceğini düşünüyor.
Kavcıoğlu’ndan sert cevap
Sanayi yatırımlarını özendirmek için izlenen düşük faiz politikasına rağmen sanayicilerden gelen krediye erişim güçlükleri eleştirilerine Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçen hafta cuma günü sert bir üslupla karşılık verdi.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) geçen hafta cuma günü düzenlediği toplantıya katılan Kavcıoğlu, sanayicilerin kredilere erişimde zorluklar çektiği ve düşük politika faizine rağmen kredilerde maliyetlerin yüzde 40 aştığı eleştirileri üzerine sanayicileri ucuz kredi kullanıp bunlarla yüksek ham madde stoku taşımak ve ucuz kredi çekerek döviz alımına gitmekle suçladı
Diğer taraftan yüksek enflasyon sabit gelirli çalışanların alım gücünü düşürmeye ve devam ediyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da dört kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcamasının temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7.01 arttığını; açlık sınırının ise 6.840 TL ile mevcut asgari ücretin 1.340 TL üzerinde gerçekleştiğini hafta sonunda açıkladı.
Türk-İş verilerine göre son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 128.4 olurken, Ekim 2021’de ilk kez 10,000 TL’yi aşan dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise Haziran’da 22.280 TL’ye yükseldi.
Geçen yıl da yüzde 40 üzerinde değer kaybeden TL, nisan sonundan haziran sonunda BDDK kredi kısıtlama kararına kadar aralıksız değer kaybetmiş ve dolar/TL bu dönemde 14.8’lerden 17.5’e kadar yükselmişti.
BDDK kararıyla kur haziranın son haftasında 16’ya kadar geriledikten sonra tekrar neredeyse aralıksız değer kaybetmeye başladı ve 18 seviyesine yaklaştı. TL son haftalarda her gün yüzde 0.3-0.5 değer kaybetti.
Geçen haftayı 17.92 seviyesinden tamamlayan dolar/TL bu sabah saat 09.04’te 17.9450/17.95 seviyesinden güne başladı. Dolar/TL tarihi zirvenin görüldüğü 20 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor.
Bu verilere göre TL’nin dolar karşısında nisan başından beri değer kaybı yüzde 17.2, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 26.5 oldu.
Piyasalarda ayrıca bugünlerde başlayan ve Ağustos’ta yaklaşık 20 milyar dolar değerinde tahmin edilen, kur korumalı mevduat (KKM) dönüşlerinin yeni döviz talebi yaratıp yaratmayacağı da izleniyor. KKM’nin kurumsalların dövizden TL’ye geçerek açtığı mevduattan oluşan bölümü TCMB’nin sorumluğunda ve rezervlere yıl başında önemli bir katkı sağladı. Ağustosta ilk kez geri dönecek KKM tutarı TCMB’nin sorumluluğunda olan bölümü yaklaşık 18 milyar dolar.
Uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetinin de bir göstergesi olan Türkiye’nin beş yıllık dış borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti (CDS) geçen hafta 880 baz puanın üzerine çıkarak tarihi zirveye yaklaşmasının ardından art arda iki seansta keskin şekilde düşerek cuma günü 812/827 baz puandan kapandı.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Gündem
/ 26 Mayıs 2025FT/Alan Beattie: “Kritik Minerallerde Küresel Çatışma Gerçek Bir Tehdit Haline Geldi”
Yıllardır tekrar eden kıtlık korkuları karşısında sergilenen kayıtsızlık, şimdi yerini artan bir endişeye bırakıyor. Yeşil dönüşüm için hayati öneme sahip nadir metallerin tedarikinde yaşanan her dalgalanma, bugüne dek piyasa mekanizmaları, diplomatik girişimler ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kararlarıyla aşıldı. Ancak Çin’in 4 Nisan’da yedi nadir toprak elementi için ihracat lisansı zorunluluğu getirmesi, tabloyu değiştirmiş olabilir.
-
Gündem
/ 26 Mayıs 2025Trump’tan Putin’e Sert Tepki: “Tamamen Çıldırmış!” – Yeni Yaptırımlar Gündemde
“Putin’in yaptıklarından memnun değilim. Birçok insanı öldürüyor. Putin’e ne olduğunu bilmiyorum. Onu uzun zamandır tanırım, hep iyi geçinmişizdir ama artık roketleri şehirlerin üzerine gönderiyor, insanları öldürüyor. Bu hiç hoşuma gitmiyor.”
-
Borsa
/ 26 Mayıs 2025SABAH Raporu: Trump’tan AB’ye Yüzde 50 Gümrük Vergisi Tehdidi: Geçici Erteleme Piyasaları Rahatlatmadı
Donald Trump’ın Avrupa Birliği (AB) mallarına yüzde 50 oranında gümrük vergisi getirme tehdidi, Çin’e uygulanan yüzde 30’luk tarifeden bile daha sert. Ancak Trump, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından bu kararın uygulanma tarihini 1 Haziran’dan 9 Temmuz’a ertelediğini açıkladı. Asya piyasaları karışık, Avrupa ve Wall Street vadelileri primli..
-
Ekonomi
/ 26 Mayıs 2025CHP Genel Başkanı Özel: Temmuz ayında asgari ücrete ara zammı almak için büyük bir mücadele başlatıyoruz
Bütün işçi örgütlerini ve işveren örgütlerini gezeceğim. Bu konuda hem işçiyi kayıran hem de işvereni zora sokmayan bir formülü geliştirip ilan edeceğiz. Emekçinin hakkını temmuz ayında asgari ücrete ara zammı almak için büyük bir mücadele başlatıyoruz" dedi.
-
Ekonomi
/ 26 Mayıs 2025FÖŞ video: Resesyon ve konkordato dalgası olabilir! & Doların yumuşak karnı ne?
Faiz indirimi ne zaman? Bence tarih politik şoklara endeksli, yaz aylarındaki enflasyon gelişmelerine değil. Eğer TCMB parasal gevşemeyi geciktirirse, konkordato ve iflas furyası ekonomide ciddi riskler yaratır.
-
Çetin ünsalan
/ 26 Mayıs 2025Çetin Ünsalan: Dış ticaretsiz cari açık hayali
Halen temennilerin ötesinde bir ekonomi programı olduğu konusunda iddialı olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, el yükseltti ve ihracatçının ‘batıyoruz’ uyarılarına gözlerini kapatarak, birkaç yıl içinde cari fazla dahi verebileceğimizi açıkladı.
-
Para-banka-finans
/ 25 Mayıs 2025İzin listesinde yoklar! Altın devleri kapıda bekliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Samsun merkezli bir rafineriye daha faaliyet izni verdi. Böylece Türkiye'de resmi olarak izinli rafineri sayısı 5'e çıktı. Ancak sektörün devleri arasında yer alan İstanbul Altın Rafinerisi ve Nadir Metal Rafineri hala onay bekliyor.
-
Ekonomi
/ 25 Mayıs 2025Haziran’da IBAN’a para gönderme kuralları değişiyor! Yeni kural yolda
İnternet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden artan dolandırıcılık vakaları, ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalardan ek güvenlik önlemleri almasını istedi.
-
Para-banka-finans
/ 25 Mayıs 2025Değerli metaller uçuşa geçti! Çin’in faiz hamlesi piyasayı ateşledi
Çin Merkez Bankası, bir yıllık kredi faizini %3,10'dan %3'e, beş yıllık faiz oranını ise %3,60'tan %3,50'ye çekerek 2024 Ekim’inden bu yana ilk indirimi gerçekleştirdi. Devlet bankaları da mevduat faizlerini düşürdü.
-
Atilla Yeşilada
/ 25 Mayıs 2025FÖŞ analiz: Süper-deha Yapay Zeka ve insanlığa elveda
Benim yaşımdaki bir homo sapiens için Yapay Zeka’nın en tartışmalı ve korkutucu aşaması olan süper-deha modeller ciddi bir risk değil. ChatGPT ya da benzerleri benim işimi benden daha iyi yapıncaya kadar emekli olurum. Eğer süper-deha Yapay Zeka henüz çözemediğimiz nedenlerle insanlığı yok etmeye kalkarsa, bodruma çekilip viski mahzenimle başbaşa Terminatör’ün gelmesini beklerim.
-
Dünya Ekonomisi
/ 25 Mayıs 2025Çin’e 3 koldan damping soruşturması
Ticaret Bakanlığı, güneş paneli bağlantı kutuları, sodyum glukonat ve fotovoltaik paneller için alüminyum çerçeveler gibi Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik damping soruşturması başlattı.
-
Dünya Ekonomisi
/ 25 Mayıs 2025Apple’ın Çin’den kaçış planı darbe aldı! 1 günde 100 milyar dolar buhar oldu
Eski ABD Başkanı Donald Trump, iPhone’ların ABD’de üretilmemesi halinde yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Bu açıklama sonrası Apple’ın piyasa değeri bir günde 100 milyar dolar eridi.
-
Genel
/ 25 Mayıs 2025Carnegie International: AB’nin Güney Kafkasya’da Türkiye’ye Neden İhtiyacı Var?
Avrupa Birliği, Güney Kafkasya’daki etkisini yeniden tanımlamak üzere stratejik bir hamleye hazırlanıyor. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın öncülüğündeki bu çaba, bölgenin Avrupa’nın jeopolitik yörüngesinde kalmasını sağlamayı amaçlıyor. Ama AB Türkiye ile ilişkileri düzeltmeden bölgede etkili olamaz.