Döviz
Dolar zirvelerde geziyor, TÜFE’de 24 yılın zirvesi bekleniyor
Dolar/TL, enflasyon başta olmak üzere veri gündemi yoğun haftaya aralık ayından bu yana en yüksek düzey olan 18 seviyesinin eşiğinde…

Dolar/TL, enflasyon başta olmak üzere veri gündemi yoğun haftaya aralık ayından bu yana en yüksek düzey olan 18 seviyesinin eşiğinde başladı. Piyasaların gözü çarşamba günü TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verisine çevrildi. Reuters, TÜFE’de son 24 yılın zirvesinin beklendiğini duyurdu.
Veri gündemi yoğun hafta bugün 10.00’da yayımlanacak olan temmuz ayı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve 12.00’de yayımlanacak olan İstanbul enflasyon verileri ile başlayacak.
Haftanın devamında Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı temmuz ayı öncü dış ticaret ve çarşamba günü yayımlanacak olan temmuz ayı enflasyon verileri izlenecek.
Dış piyasalarda ise ABD imalat sanayi öncü göstergesi olan temmuz ayı ISM imalat endeksi saat 17.00’de yayımlanacak. Cuma günü yayımlanacak ABD tarım dışı istihdam verisi ise Fed’in para politikasının sıkılaşma hızı hakkında fikir verecek.
Enflasyonda yeni rekor
Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) temmuz ayında gerileyen akaryakıt fiyatlarına rağmen TL’deki değer kayıplarının devam eden etkileriyle aylık yüzde 2.9 artması yıllık bazda ise 24 yılın yeni zirvesi olan yüzde 80.5’e yükselmesi bekleniyor.
Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60.4’e yükselten TCMB yakın tarihin zirvesine tırmanan enflasyona ve diğer ülkelerin faizleri artırımlarına rağmen politika faizini yüzde 14’te tutmaya devam ediyor. Böylece kredi maliyetlerini düşürdüğünü belirten Merkez Bankası, zaman içinde yatırımların artacağını, ihracata bağlı olarak cari açığın kapanacağını ve böylece TL’nin toparlanarak enflasyonun düşeceğini düşünüyor.
Kavcıoğlu’ndan sert cevap
Sanayi yatırımlarını özendirmek için izlenen düşük faiz politikasına rağmen sanayicilerden gelen krediye erişim güçlükleri eleştirilerine Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçen hafta cuma günü sert bir üslupla karşılık verdi.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) geçen hafta cuma günü düzenlediği toplantıya katılan Kavcıoğlu, sanayicilerin kredilere erişimde zorluklar çektiği ve düşük politika faizine rağmen kredilerde maliyetlerin yüzde 40 aştığı eleştirileri üzerine sanayicileri ucuz kredi kullanıp bunlarla yüksek ham madde stoku taşımak ve ucuz kredi çekerek döviz alımına gitmekle suçladı
Diğer taraftan yüksek enflasyon sabit gelirli çalışanların alım gücünü düşürmeye ve devam ediyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da dört kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcamasının temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7.01 arttığını; açlık sınırının ise 6.840 TL ile mevcut asgari ücretin 1.340 TL üzerinde gerçekleştiğini hafta sonunda açıkladı.
Türk-İş verilerine göre son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 128.4 olurken, Ekim 2021’de ilk kez 10,000 TL’yi aşan dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise Haziran’da 22.280 TL’ye yükseldi.
Geçen yıl da yüzde 40 üzerinde değer kaybeden TL, nisan sonundan haziran sonunda BDDK kredi kısıtlama kararına kadar aralıksız değer kaybetmiş ve dolar/TL bu dönemde 14.8’lerden 17.5’e kadar yükselmişti.
BDDK kararıyla kur haziranın son haftasında 16’ya kadar geriledikten sonra tekrar neredeyse aralıksız değer kaybetmeye başladı ve 18 seviyesine yaklaştı. TL son haftalarda her gün yüzde 0.3-0.5 değer kaybetti.
Geçen haftayı 17.92 seviyesinden tamamlayan dolar/TL bu sabah saat 09.04’te 17.9450/17.95 seviyesinden güne başladı. Dolar/TL tarihi zirvenin görüldüğü 20 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor.
Bu verilere göre TL’nin dolar karşısında nisan başından beri değer kaybı yüzde 17.2, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 26.5 oldu.
Piyasalarda ayrıca bugünlerde başlayan ve Ağustos’ta yaklaşık 20 milyar dolar değerinde tahmin edilen, kur korumalı mevduat (KKM) dönüşlerinin yeni döviz talebi yaratıp yaratmayacağı da izleniyor. KKM’nin kurumsalların dövizden TL’ye geçerek açtığı mevduattan oluşan bölümü TCMB’nin sorumluğunda ve rezervlere yıl başında önemli bir katkı sağladı. Ağustosta ilk kez geri dönecek KKM tutarı TCMB’nin sorumluluğunda olan bölümü yaklaşık 18 milyar dolar.
Uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetinin de bir göstergesi olan Türkiye’nin beş yıllık dış borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti (CDS) geçen hafta 880 baz puanın üzerine çıkarak tarihi zirveye yaklaşmasının ardından art arda iki seansta keskin şekilde düşerek cuma günü 812/827 baz puandan kapandı.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Döviz
/ 1 Şubat 2023Egeli sanayiciler beklentilerini sıraladı: Kurda istikrar, enflasyonda düşüş, finansmana erişim
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nun geleneksel ekonomik değerlendirme anketi yayınlandı. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’ın Ocak ayı meclis toplantısında sonuçlarını açıkladığı…
Ekonomi
/ 1 Şubat 2023İstanbul’da ocak enflasyonu yüzde 5,94!
İTO hesaplamalarına göre; İstanbul’da ocakta perakende fiyatlar aylık yüzde 5,94 artarken, yıllık artış yüzde 92,97’den yüzde 79,68’e geriledi. İstanbul Ticaret…
Ekonomi
/ 1 Şubat 2023Bloomberg HT Tüketici Güveni Ocak’ta artış gösterdi
Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,80 artarak 74,42 değerini aldı. Öte yandan, Tüketici…
Ekonomi
/ 1 Şubat 2023PMI Ocak’ta yeniden eşik değer 50’nin üzerine çıktı
İstanbul Sanayi Odası ve S&P Global’den elde edilen son PMI® anket verilerine göre, 2023’ün ilk ayında Türk imalat sektörünün performansı…
Borsa
/ 1 Şubat 2023SPK’dan 4 şirket için açığa satış ve kredili işlem yasağı
Denge Holding, Girişim Elektrik, Söktaş, ve Tek-Art payları 28 Şubat seans sonuna kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.…
Borsa
/ 1 Şubat 2023Borsa İstanbul düşmeye devam ediyor
Borsa İstanbul 7 işlem gününde düşüş gösterdi. BİST günü yüzde 2,35 oranında düşüşle 4976 puandan tamamladı. Borsa İstanbul düşüş serisini…
Dünya Ekonomisi
/ 1 Şubat 2023The Times: AB ile Britanya’dan, Kuzey İrlanda için gümrük anlaşması
The Times gazetesinin haberine göre Avrupa Birliği ve Britanya, Brexit sonrası Kuzey İrlanda konusunda yaşanan sorunlara çözüm olacak bir gümrük…
Borsa
/ 1 Şubat 2023İngiltere Maliye Bakanlığı’ndan kripto için “sağlam, güçlü” regülasyonlar
İngiltere Maliye Bakanlığı’nın geçen yıl kripto para borsası FTX’in batması sonrasında, kripto varlıklar için “sağlam, güçlü” regülasyonlar planladığı bildirildi. İngiltere’de…
Dünya Ekonomisi
/ 1 Şubat 2023BOJ rekor miktarda Japon devlet tahvili aldı
Japonya Merkez Bankası (BOJ), kısa vadede bir faiz artırımı olacağına oynayan yatırımcıların ataklarına karşı getiri tavanını savunmak için Ocak ayında…
Borsa
/ 1 Şubat 2023Tamam mı devam mı? Gözler Powell’da
Küresel mali piyasalarda dün tahterevalli misali bir seyir izledi. Sabah saatlerinde Reuters haberlerinde gördüğümüz ABD yönetiminin Çinli teknoloji şirketleri (Huawei) üzerinde…
Çetin ünsalan
/ 1 Şubat 2023Çetin Ünsalan Yazdı: Bu nasıl ticaret?
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türkiye’nin ürettiğini, üreterek büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelesinin de bu çerçevede ilerlediğini söylerken, dış ticaret rakamları geldi...
Borsa
/ 1 Şubat 2023Ford Otosan, kurumsal girişim sermaye şirketi Driventure ile 3 firmaya yatırım gerçekleştirdi
Ford Otosan’ın otomotiv endüstrisi ve mobilite dünyasının geleceğini şekillendirecek girişimleri desteklemek için kurduğu kurumsal risk sermayesi şirketi Driventure 2022 sonunda neticelendirdiği değerlendirmelerin ardından üç girişime yatırım yaptı: Bluedot, Deepenai, Delivers.AI...
Borsa
/ 1 Şubat 2023Borusan Mannesmann, Doğu Avrupa’da Otomotiv Sektörüne Yönelik Üretime Hazırlanıyor!
Borusan Grup şirketlerinden Borusan Mannesmann, Romanya’da yaklaşık 15 milyon euro yatırım ile yeni tesis kurmaya hazırlanıyor...
Benzer Haberler