Sosyal Medya

Döviz

Dolar/TL’de yeni zirve 17,80- geceyarısı adımları gelecek mi? TL nereye?

Türk Lirası özellikle mayıs başından bu yana yeni bir değer kaybı sürecinde.  Dün merkez bankasının bir kez daha faizi yüzde…

Dolar/TL’de yeni zirve 17,80- geceyarısı adımları gelecek mi? TL nereye?

Türk Lirası özellikle mayıs başından bu yana yeni bir değer kaybı sürecinde.  Dün merkez bankasının bir kez daha faizi yüzde 14’te sabit tutması TL’nin daha korumasız kalacağına işaret ederken, merkez bankasının PPK açıklamasında makroihtiyati önlemlere devam mesajı TL’nin değer kaybı yeni zirveye ulaşınca dikkatleri geceyarısı açıklaması olasılığına çevirmiş durumda.

Dolar/TL kuru bugün 17,80’i aştı. Euro/TL kuru 18,13’ü, Sterlin/TL kuru da 21,28’i geçti. Avrupa Merkez Bankası dün beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık faiz artışına gitmesi, Fed’in 27 Temmuz’da 75-100 baz puan daha faiz artıracak olması ve TCMB’nin faizi yüzde 14’te tutması temel neden olarak TL’ye değer kaybettiriyor. Artan dış finansman ihtiyacı ve döviz rezervlerindeki aşırı düşük seviyeler TL’de hareketlenme yaratıyor.

TCMB’den enflasyonu kontrol altına alacak şekilde bir faiz artışı beklentisi konuşulmakta olsa da düşük olasılık olarak değerlendirilmekte seçim öncesi dönemde. Zayıflamaya başlasa da halen güçlü seyreden ihracat kaynaklı döviz girişlerinin zorunlu devirleri ile merkez bankasına aktarılan kaynak piyasaya satılmaya devam edilmekte.

Hükümetin seçime kadar oyun planı ise döviz girişlerini piyasada kullanarak TL’yi baskılamak, baz etkisi ile enflasyonda sınırlı bir düşüşe razı olmak ve mümkün olduğunda sermaye kontrolleri veya faiz artışı gibi “ekstermlere” gitmeden mevcut düzene devam ederek seçimi tmamalamak.

Ancak dikkat edilmesi gereken, Kuzay Akım’dan doğalgaz sevkiyatının Avrupa’ya doğru başlamasına rağmen Avrupa’da fiyatların yükselmeye devam edişi. Halen %40 kapasite ile çalışan hattın, kış aylarında tamamen kapatılması korkulan bir beklenti. Mevcut doğalgaz stokları Avrupa için kışı aşmaya yetecek düzeyde değil. Dolayısıyla bir doğalgaz fiatı kirizinin Türkiye’ye de almak zorunda olduğu LNG üzerinden spot fiyatlarla yansıması riski var.

Dış borç ödemelerinin sonbahardan itibaren yoğunlaşacak olması, yabancı sermayenin Türkiye’den çıkmaya devam edişi, döviz rezervlerinin swaplar hariç -55 milyar dolarda net rezervlerin de sadece 6 milyar dolarda olması TL üzerindeki beklentileri bozucu nitelikte.

Başa dönersek, faiz politikasını etkili kullanmayarak piyasa ile politika faizi bağını koparan merkez bankası açısından hareket alanı giderek daralmakta. Son BBDK adımlarının TL üzerindeki etkisi haftalarla sınırlı kaldı. 55 milyar dolar gireceği, 2 tam puan faiz artırılacığı gibi sözel müdaheleler, hatta manipülasyonlar, gerçek döviz talebi karşısında etkili değil.

TL’nin değer kaybetmeye sonbahardan itibaren hızlanarak devam etmesi bu şartlar altında makul bir senaryo. TCMB gibi hükümete bağlı diğer kurumlardan gelebilecek potansiyel “makroihtiyati” önlemlerin ciddi sermaye kontolü olmadan etkili olması ise zor.

GA.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler