Sosyal Medya

Döviz

Dolar/TL sert TCMB müdahalesiyle 14.00’ün altında

Global piyasalar ABD ve AB’nin Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya karşı SWFT’ten dışlama ve enerji ihracatına kısıtlama gibi sert tedbirlere başvurmayacağı…

Dolar/TL sert TCMB müdahalesiyle 14.00’ün altında

Global piyasalar ABD ve AB’nin Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya karşı SWFT’ten dışlama ve enerji ihracatına kısıtlama gibi sert tedbirlere başvurmayacağı algısı içinde.  Stoxx600 halen %2 primli.  Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) hisse ve para birimleri dolara karşı hafif toparlandı.

Son bir hafta dolara karşı en kötü  performans gösteren GOÜ para birimi sıfatını kazanan TL ise TSİ 16:00’da dolara karşı 13.88-89 bandında. Günlük değer kazancı %1 civarında. Velakin, dünya basınında TL’nin TCMB müdahalesi ile desteklendiği iddiaları yaygın.

 

2 saat önce Reuters “Turkish lira dips again after rebound from Ukraine-related slide” başlıklı haberinde, kesin olmamakla birlikte traderlara  göre TCMB’nin $1-4 milyar döviz satışı yaptığını haberleştirdi.

 

CUMHURİYET’te yer alan Reuters haberinin Türkçe detayı şöyle:

Şubat ayının üçüncü haftasında ise bankacılar TCMB’nin rezerv artışının yeni önlemlerle elde edilmesi gereken döviz miktarından daha az olduğunu hesaplıyor. TCMB geçen hafta net rezervleri 4 milyar dolar artışla 19.8 milyar dolara yükseldi.

 

Bankacılar bu hafta da TCMB’nin döviz piyasasında aktif rol oynamayı sürdürdüğünü düşünüyor ancak henüz bu gelişme öncü verilerle kanıtlanamıyor. İki işlemcinin tahminlerine göre bu hafta kurdaki değer kaybını sınırlamak için 1-4 milyar dolar arası rezerv kullanılmış olabilir.

 

 

Haberdar.com’da çıkan haber ise şöyle:

 

Bloomberg’in haberine göre dolardaki patlamayı önlemek isteyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, arka kapıdan satışlara devam ediyor. Kur korumalı TL mevduata rağmen vatandaşın dolar talebinin önlenememesi sebebiyle Merkez Bankası döviz satışını aralıksız sürdürüyor.

 

Bloomberg son 2 günde Merkez Bankası’nın kamu bankaları üzerinden 3,5 milyar dolar sattığını duyurdu.

 

TCMB’nin  KKM tahsilatı ve ihracatçı gelirlerinden zorunlu aldığı payla sıkışan piyasada döviz talebinin nereden geldiği tam anlaşılamıyor. Yine aynı nedenle, TCMB ve/ya kamu bankalarının ne kadar döviz sattığını hesaplamak da mümkün değil.

 

Ancak, bu haftanın para-kredi verilerinde bir kestirme yapmak mümkün oluyor.

HSCB Portföy Ekonomisti İbrahim Aksoy’a göre

 

“Merkez Bankası verilerine göre yurtiçi yerleşik şirket ve bireylerin döviz mevduatı geçen hafta sırasıyla 6.8 ve 0.6 milyar dolar azaldı. Swaplardan arındırılmış Merkez Bankası net rezervlerinin geçen hafta 7.3 milyar dolar artarak -49 milyar dolara yükseldiğini hesaplıyoruz. Bu rakama kamunun TCMB’deki 8.5 milyar dolarlık döviz mevduatının dahil olmadığını belirtelim. Kur korumalı mevduat ürününe şirketlerin gösterdiği talep ve Merkez Bankası’nın ihracat gelirlerinin %25’ini satın alması Merkez Bankası rezervlerinin artmasına katkı sağlamış görünüyor”.

 

Öte yanda, aşağıdaki grafikte görüleceği üzere bu artış brüt rezervlere henüz yansımadı. Bilmece elbet bir gün çözülecek. TCMB’nin dolar/TL’yi “çıpalamak için” yoğun döviz satması ilerleyen aylarda genişleyecek cari açık göz önüme alındığında kur istikrarı bağlamında olumsuz bir gelişme olarak kabul edilmeli.

 

 

Rusya-Ukrayna krizinde hangisi daha mantıklı? Hisse senedi alımı mı satımı mı?

 

Bank of America: Ukrayna krizi kötüleşirse petrol fiyatları 20 dolar artabilir

 

BMD: Yabancılar 37 Milyon Dolarlık Hisse Alırken 185 Milyon Dolarlık Tahvil Sattı…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler