Sosyal Medya

Borsa

Deutsche Bank: Yatırımcılar 70’ler tarzı stagflasyon riskini ciddi şekilde düşük fiyatlıyor

Deutsche Bank, piyasaların 1970’lerin tarzı stagflasyon riskini ciddi şekilde düşük fiyatladığını belirterek, yatırımcıların hem hisse senetlerinde hem de tahvillerde uzun…

Deutsche Bank: Yatırımcılar 70’ler tarzı stagflasyon riskini ciddi şekilde düşük fiyatlıyor

Deutsche Bank, piyasaların 1970’lerin tarzı stagflasyon riskini ciddi şekilde düşük fiyatladığını belirterek, yatırımcıların hem hisse senetlerinde hem de tahvillerde uzun vadeli negatif getiriler elde edebileceği konusunda uyardı.

Deutsche Bank istikrarlı şekilde yüksek seyreden enflasyon verilerine işaret ederek, bu durumun yüksek enflasyonun beklentilerinin yerleşmesine neden olabileceğini söyledi.

Banka’ya göre bu, Fed’den daha da güçlü bir faiz tepkisine yol açacak; hisse senetleri ve tahvillerde daha fazla satışa neden olacak.

Yükselen enflasyon, bu yıl piyasada sert bir satışı tetikledi ve S&P 500 Ocak ayından bu yana %25 geriledi. Bazı piyasa boğaları, yıl sonundan önce bir ralliyi körükleyebilecek enflasyonist baskıların hafifletilmesine işaret ettiler. Deutsche analisti Henry Allen Pazartesi günü bir notta uyardığına göre bu yatırımcılar enflasyonun ekonomide yerleşik hale gelme riskini hafife alıyorlar. Bu da hisse senetlerine ve tahvillere daha fazla satış getirebilir.

“Piyasalar, daha da büyük bir faiz oranı tepkisi gerektirecek olan 1970’lerin tarzı uzun süreli stagflasyonist dinamiklere geri dönme riskinin giderek arttığı gerçeğini ihmal ediyor. 1970’lerin deneyimi tekrarlanırsa, yatırımcılar hem tahvil hem de hisse senetleri için uzun süreli negatif reel getiri söz konusu olur” dedi.

Allen, enflasyonun bu yılın önemli bir bölümünde yüksek kaldığına, manşet Tüketici Fiyat Endeksi’nin Haziran ayında %9,1 ile 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştığına ve Eylül ayında %8,2’ye zar zor gevşediğine işaret etti. Ek olarak, “yapışkan” fiyatlar – sık sık değişmeyen mal ve hizmetlerin fiyatları – ekonomide hala hızlanıyor.

Allen, bu göstergelerin “ciddi anlamda kötü haber” olduğunu, enflasyon ne kadar uzun süre yüksek kalırsa, enflasyon beklentilerinin ekonomiye yerleşme olasılığının o kadar yüksek olacağını söyledi. Michigan Üniversitesi’nden, önceki anketlerde art arda gelen düşüşlere rağmen, üç yıllık ve beş yıllık enflasyon beklentilerinin yüksek olduğunu tespit eden son verilere işaret etti.

Allen, “Bunun sadece tek seferlik olabileceği doğrudur, ancak daha fazla geri dönüş, Fed’in bugüne kadarki eylemlerinin yetersiz olup olmadığı sorusunu gündeme getirecektir” uyarısında bulundu.

Fed politikasının henüz enflasyonu tam olarak kontrol etmek için yeterince kısıtlayıcı olmadığına dair kanıtlar da var. Allen, bu yıl agresif faiz artırımları yapmasına rağmen, Fed’in politika faizinin “reel olarak derinden negatif” kaldığını söyledi. ABD’nin 70’lerde enflasyonla mücadele ettiği sırada devrede olan reel politika faizinden bile daha düşük olduğunu tahmin ediyor – bu da ekonominin 80’lerin başında derin bir durgunluğa girmesine neden oldu.

Allen, bazıları enflasyonun pandemi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi kendine özgü faktörler tarafından tetiklendiğini iddia ederken, bunun daha fazla enflasyonu körükleyen daha kendine özgü olayları dışlamadığı konusunda uyardı.

“1970’lerde olduğu gibi, görünüşte geçici şoklar enflasyonu yüksek tutmak için birleşti. Daha fazlasının meydana gelmesini göz ardı edemeyiz “dedi.

Onun görüşü diğer uzmanların uyarılarını yansıtıyor. Ekonomist Nouriel Roubini, ABD’nin borsa değerinin %40’ını silebileceğini söylediği bir stagflasyonist borç krizi içinde olabileceği konusunda uyardı.

“Bu boş bir uyarı değil. Enflasyon giderek daha geniş tabanlı ve kalıcı hale geldi “diye ekledi Allen.

Bussiness Insider

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler