Sosyal Medya

Döviz

Deniz Yatırım Strateji:   Bundan sonra neler olacak?

     Haftanın son işlem gününde global risk iştahına dair net bir söylemde bulunmak kolay değil. BOJ’un kamuoyu ile paylaştığı metinde…

Deniz Yatırım Strateji:   Bundan sonra neler olacak?

     Haftanın son işlem gününde global risk iştahına dair net bir söylemde bulunmak kolay değil. BOJ’un kamuoyu ile paylaştığı metinde önemli bir değişiklik olmazken, Başkan Kuroda’nın yapacağı basın toplantısı yakından izlenecek. Görünen o ki Japonya’daki parasal duruşta henüz diğer tüm önemli değişkenlerin varlığına rağmen güncelleme söz konusu değil. ABD’de güvenli liman talebi ve resesyon endişeleri kaynaklı oluşan tahvil piyasalarına giriş talebi faizleri aşağı yönlü baskılarken, zayıf USD duruşunu da belirginleştiriyor. Kalıcılığı noktasında şüphelerimiz mevcut. Spot Asya işlemlerinde değer kayıpları, vadeli ABD endekslerinde ise dünün sert düşüşlerinden sonra yukarı yönlü tepki arayışları mevcut. Satış baskısının ardından yerel varlıklardaki açılışın da yatay-olumlu olmasını bekleriz. Genel yatırım tabanının kaygan olmaya devam edeceğine inanıyoruz.

     Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.36 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-1.81’den 2485 puan seviyesini işaret etti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -16bp ile %19.60, ülke risk primi ise %3.66 yükselişle 839bp oldu.

     EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları Rus varlıkları hariç değer kayıplarını işaret etti. Euro Stoxx 50 %-2.96, FTSE 100 %-3.14 ve DAX %-3.31 düzeyinde performans sergilerken, RTS endeksi %2.84 yükselişle olumlu ayrıştı.

     Amerika kıtası işlemlerinde değer kayıplarının ivmelendiği görüldü. Dow Jones %-2.42, S&P 500 %-3.25 ve Nasdaq %-4.08 ile takip edilirken, Bovespa kapalı olduğu için işlem görmedi, Merval ise %-1.59 geriledi.

     Asya’da ağırlıklı değer kayıpları dikkat çekiyor. Çin hisseleri ise %1 civarı primle olumlu ayrışmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.7051 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

 

 

Dün Amerikan dolarındaki geniş çaplı zayıflık bizim doğrudan Fed sonrası kararlar ışığında beklediğimiz bir durum değildi. İngiltere ve İsviçre’den gelen faiz artışı hamleleri genel FX çaprazlarındaki çözülmeyi destekledi. Bize göre söz konusu sürece daha kritik destek ise risk iştahındaki bozulma kaynaklı hisselerdeki satışın tahvil piyasaları ile kaçış noktası bulmasından geldi. Şayet böylesi eğilim devam edecek olursa kafa karışıklığının biraz daha gündemi meşgul etmesini beklemek yanlış olmayacaktır. Bir notu da 16 Haziran’daki FX işlemlerinden vermek gerekiyor: CHF, USD karşısında %2.86, EUR karşısında ise %1.83 değer kazanarak G10 para birimleri arasında ilk sırada yer alırken, GBP (USD çaprazında) %1.41, JPY ise %1.23 primle takip edildi.

 

BIST 100 endeksinde 2470-2430 seviyeleri destek, 2510-2540-2585 direnç olarak izlenebilir.

Kısa vadeli işlemlerde devam eden Ukrayna meselesi, resesyon endişeleri kaynaklı güvenli liman talebi, Fed ve ECB’ye dair beklentilerin faiz makası  üzerinden etkili olmasını bekleriz. 1.0350 destek, 1.0560-1.0650 direnç olarak izlenebilir.

 

YORUM: Fed niyetini ispat etti, piyasalarda panik başladı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler