Sosyal Medya

Döviz

Danske Bank:  Merkez Bankaları  para frenine basarken, doların altın günleri devam edecek

Danske Bank uzmanları “Central banks accelerate tightening prospects” başlıklı aylık araştırma raporunda, G10 ülkelerinde Merkez Bankalarının (MB) çoğunluğunun parasal sıkılaştırmada…

Danske Bank:  Merkez Bankaları  para frenine basarken, doların altın günleri devam edecek

Danske Bank uzmanları “Central banks accelerate tightening prospects” başlıklı aylık araştırma raporunda, G10 ülkelerinde Merkez Bankalarının (MB) çoğunluğunun parasal sıkılaştırmada hızlandığını gözledi. Majör para birimleri arasındaki paritelerde öngörülerini güncelleyen banka, doların en güçlü para birimi kalacağının altını çizdi.

 

Danske Mart’ta Fed’in 50 baz puan artırımla parasal sıkılaştırmayı resmen başlatmasını bekliyor. 2022 yılı sonunda Fed’in politika faizi 200 baz puanı geçebilir. BoE de bu yıl bir kaç kez  faiz artıracak. İskandinav MB trendin gerisinde koşuyor, fakat son günlerde daha şahin bir duruş sergileyen AMB’nın bu yıl en az bir kez faiz artırması olası.

 

Petrol pazarında arz sıkışıklığı sürecek, fakat yaz aylarına girerken OPEC+’nın kota artışları, İran’la nükleer silahsızlanma başlığında yeni bir anlaşma ve doların gücü  ralliyi frenleyecek.

Euro/dolar’da enerji fiyatlarında artış gerilemeye neden olacak. Danske’nin 12 aylık Euro/dolar hedefi 1.08. Banka, Avrupa ekonomisinde yukarı yönlü sürprizler için alan kalmadığını ifade etti. Önümüzdeki dönemde parasal sıkılaştırma yarışı pariteleri belirleyecek.

Euro/dolar’ın 1.20’nin üstüne sıçraması için enflasyonda yavaşlama ve enerji fiyatlarında belirgin gerileme önkoşullar.

Parasal sıkılaştırma yarışında önde koşan Fed sayesinde dolar para birimlerinin büyük çoğunluğuna karşı değer kazanacak. Bankanın 12 aylık Euro/Pound tahmini 0.84.

Bankanın G-10 para birimleri için yeni tahminleri aşağıdaki tablodadır.

 

 

 

FÖŞ yazdı:  Petrol fiyatı $100 olursa….

 

Gece Bülteni: ‘Diplomatik Denge Arayışı…’

 

Rusya’nın askeri geri çektiği haberleri piyasalara yaradı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler