Sosyal Medya

Döviz

Danske: Küresel parasal sıkılaştırma doları güçlendirecek-Eur/USD hedef 1.05

Rusya’nın Ukrayna istilası son bir ay içinde, jeopolitik belirsizliğin yeni zirvelere ulaşmasıyla merkez sahne aldı. Enerji fiyatları, yaptırımlar ve ithalatçıların…

Danske: Küresel parasal sıkılaştırma doları güçlendirecek-Eur/USD hedef 1.05

Rusya’nın Ukrayna istilası son bir ay içinde, jeopolitik belirsizliğin yeni zirvelere ulaşmasıyla merkez sahne aldı. Enerji fiyatları, yaptırımlar ve ithalatçıların Rus enerjisini dışlayan haberlerin ortasında olağanüstü bir oynaklık sergiledi. COVID-19’un yanında savaş, önemli bir negatif talep şokuna dönüşme potansiyeline sahip bir başka olumsuz küresel arz şoku oluşturmakta. Bu, merkez bankalarının politika sıkılaştırma planlarını durdurmaları için çok az yer bırakıyor, çünkü savaştan önce yükselen enflasyon beklenenden çok daha kalıcı olduğunu kanıtladı. Fed’in faiz artış döngüsünü başlatması merkez bankalarının çok yüksek talep ve enflasyonla mücadele etmek için sürekli şahin hamleleri artan resesyon riskine katkıda bulunuyor.

Dolar gibi güvenli liman para birimleri gerginliklerin tırmanmasıyla güçlenirken, daha yüksek emtia fiyatları ve artan küresel resesyon riski başta Euro olmak üzere çoğu G10 para birimi için açık negatifler olmakta.

Politika yapıcıların küresel üretimin yavaşlamasına rağmen finansal koşulları sıkılaştırarak küresel enflasyonu azaltmaya giderek daha fazla bağlı kaldıklarını gördüğümüz için EUR/USD tahminimizi 12 aylık vadede 1,08’den 1,05’e güncelledik. Rusya’daki durum göz önüne alındığında, RUB tahminini geçici olarak askıya almaya karar verdik.

Yakın vadede en büyük risk kaynağı Ukrayna savaşındaki gelişmeler. FX tahminlerinin çoğunluğuna önemli bir girdi, küresel finansal koşulların sıkılaştırılmasının ortasında daha güçlü bir dolar beklentimiz olması. Bu tahmine yönelik riskler arasında küresel enflasyon baskılarının azalması, Çin kredi politikasının hafifletilmesine yeniden odaklanılması, küresel bir sermaye harcaması yükselişi ve/veya küresel endüstride yenilenen bir dalgalanma, küresel reflasyon için daha yüksek yeni bir bacağın temelini oluşturabilir.

USD – hala daha yükseğe potansiyel var

Önümüzdeki aylarda, artan girdi maliyetlerinin devam etmesi ve imalat sektörünün önemli ölçüde yavaşlamasının muhtemel olduğu göz önüne alındığında, küresel büyümenin olabileceğinden daha düşük olması beklenmeli. ABD ise Euro bölgesinden daha iyi ekonomik performans gösterecek.

Fed, önemli oranlı faiz artışları ve tutulan tahvil stokunu gevşetme senaryosuna odaklanıyor.  Esasen Fed, enflasyonun önümüzdeki yıl içinde düşmeye başlamasını sağlayacak şekilde hareket etmek istiyor. Bizim görüşümüze göre, bu 2022’de finansal koşullarda güçlü bir sıkılaştırma görevi görecek ve doları destekleyecek.

Temel olarak, ABD yüksek faizli bir piyasa olmaya devam edecek ve hisse senetleri yabancı yatırımcılara cazip olmaya devam edecek. Bu, ABD’nin genellikle USD’ye yardımcı olan sermayeyi çekmesinin olası olduğu anlamına gelir.

EUR/USD tahminimizi 12M’de 1,08’den 1,05’e revize ediyoruz. Küresel üretim yavaşlıyor, değerlemeler risklerin spot için aşağı yönlü olduğunu ve Ukrayna’daki savaşın yakın vadeli sonuçlarının büyük olasılıkla USD’nin daha da güçlenmesi olacağını gösteriyor. Bu nedenle EUR/USD’nin bu ortamda daha da düşebileceğini beklemeye devam ediyoruz.

EUR/USD’nin 1,20’nin üzerine yönelmesi için küresel enflasyon baskılarının azalması ve sanayi üretiminin artması gerekmekte. Yukarı yönlü riskler ayrıca Çin’in kredi politikasını kolaylaştırmaya yönelik yeni niyeti ve küresel bir sermaye harcamalarında artış içerir ki son haftalarda ikisinin olasılığı artmış görünüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler