Sosyal Medya

Döviz

Dahiyane ekonomik planın bir ayağı daha çöktü:  Kimse TCMB’den vadeli kur almak istemedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 1 ve 3 aylık uzlaşmalı vadeli döviz ihaleleri sonuçlandı. Buna göre 1 ay vadeli ihaleye teklif…

Dahiyane ekonomik planın bir ayağı daha çöktü:  Kimse TCMB’den vadeli kur almak istemedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 1 ve 3 aylık uzlaşmalı vadeli döviz ihaleleri sonuçlandı. Buna göre 1 ay vadeli ihaleye teklif gelmezken, 3 ay vadeli ihaleye 1,2 milyon dolarlık teklif geldi.  Uzlaşmalı vadeli kur, veya teknik tabiriyle TL forward kur, ithalatçı ve ihracatçıların döviz ihtiyaçlarını spot piyasadan gidermek yerine TCMB’den fiyat almasını amaçlıyordu. Bu yöntem, kur belirsizliğinin kar marjları üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edebilir.

Dünyanın her yerinde şirketler ve bankalar arasında aracısız, tıkır tıkır yürüyen bu basit işleme, Türkiye’de talep yok, çünkü kimse TCMB’ye güvenmiyor. Ayrıca, TCMB yine kurnazlık yapıp, döviz değil TL teslimatlı ihale yapıyor. Yani, vadede döviz ihtiyacı olan yine gidip spot piyasadan temin edecek. Günde döviz fiyatının bazen %3-5 oynadığı bir ülkede, bu sistemin riski hedge etmeye yetmeyeceğini da tüm iş dünyası anlamış.

 

Çeşitli haber kaynaklarından derlediğimiz ihale sonuçları şöyle:

 

Merkez Bankası’nın ihracatçı ve ithalatçı firmaların kur riskini yönetebilmeleri amacıyla ihale yoluyla başladığı TL uzlaşmalı döviz satış ihalelerine ilgi düşük.

 

Merkez Bankası’nın bugünkü 1 ay vadeli TL uzlaşmalı döviz satış ihalesine teklif gelmezken, 3 ay vadeli ihalede toplam teklif 1.2 milyon dolar oldu.

 

BlombergHT’nin haberine göre dün Merkez Bankası bankalara tebligat göndererek ihalelere katılımın KOBİ’ler ile sınırlaması kararını bildirmişti. Katılımın KOBİ’ler ile sınırlamasının ardında ihalelere yönelik talebin birkaç büyük şirketten gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

 

Merkez Bankası, 21 Aralık’ta ihracatçı ve ithalatçı firmalara kur riskini yönetebilmeleri amacıyla Banka nezdinde ihale yoluyla ve Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirileceğini açıkladı.

 

Merkez Bankası’nın TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinin ilki 29 Aralık 2021’de yapıldı. 1 ay vadeli ihaleye 74 milyon dolar teklif gelirken, ortalama fiyat 12,74 seviyesinde oldu. 3 ay vadeli ihaleye ise 115 milyon dolar teklif geldi. Bu ihalede ortalama fiyat 13,22 olarak kaydedildi.

 

 

BloombergHT, DÜNYA, Onedio

 

Kerim Rota’dan Merkez Bankası hakkında çok konuşulacak iddiayı Uğur Gürses de anlatıyor

 

Tufan Cömert yazdı:  Disiplin şart, duygusal davranmanın sonuçlarının ağır olacağı  sene başladı

 

Yatırım Finansman: Makro Bakış Reel Sektör Döviz Pozisyonu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler