Sosyal Medya

Döviz

ABD ekonomisinden karışık veriler: İstihdam sağlam, imalat daralıyor, konut sektörü krizde

ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 222 bin kişiyle 225 bin olan tahminlerden iyi açıklanırken Philadelphia FED imalat endeksi -19,4 ile -6,5…

ABD ekonomisinden karışık veriler: İstihdam sağlam, imalat daralıyor, konut sektörü krizde

ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 222 bin kişiyle 225 bin olan tahminlerden iyi açıklanırken Philadelphia FED imalat endeksi -19,4 ile -6,5 olan tahminlerden kötü geldi. %2 azalması beklenen konut başlangıçları ise %4,2 düşüş ortaya koydu. (Foreks)

Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günü yayımladığı verilere göre ilk işsizlik maaşı başvuruları 12 Kasım’da sona eren haftada 4 bin düşerek 222 bine geriledi. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 228 bindeydi. Böylece ABD işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin tersine düşerken ekonominin diğer bölümlerinin yavaşladığı bir dönemde işgücü piyasasının gücüne işaret etmeye devam etti.

Devam eden başvurular ise 5 Kasım’da sona eren haftada beşinci haftadır üst üste yükselerek 13 bin artışla 1,51 milyona ulaştı. Bunun açıklaması olarak ABD ekononisinde yavaşlama başladıkça Amerikalının daha uzun süre işsiz kalıyor oluşu söylenebilir.

Fed’in ekonomiyi yavaşlatmak çabası faiz artışlarıyla belirgin.  Tedarik sorunları azaldıkça enflasyonun nedeni olarak iç talep öne çıkmakta.  Fakat yavaşlama yeterli boyutta değil görünen çünkü işverenler halen  hızla işe alımlara devam ediyor. ABD istihdam verisi önceki ay zaten beklentilerin üstünde açıklanmıştı. Uzmanların hesaplarına göre iş arayan her Amerikalı için iki açık pozisyon bulunmakta.

Konut başlangıçları yavaşlayan taleple düşüşte

Perşembe günü yayımlanan resmi verilere göre oturmaya elverişli konut başlangıçları yıllık bazda geçtiğimiz ay yüzde 4,2’lik düşüşle 1,43 milyona gerilerken müstakil konut başlangıçları da Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviye olan 855 bine düştü.

Konut talebinde yaşanan sert daralma artan faizlerin ve yüksek enflasyona paralel zayıflayan alım gücünün yansıması.

Gelecek aylardaki konut başlangıçları için gösterge niteliği taşıyan inşaat izin başvuruları da yıllık bazda 1,53 milyona geriledi.

Foreks

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler