Sosyal Medya

Döviz

Reuters:  Dev yatırım  bankaları 2023’te küresel durağanlık ve ABD’de resesyon tahmin ediyor

Dünyanın en büyük yatırım bankaları, son zamanların en hızlı para politikası sıkılaştırma döngülerinden birini tetikleyen Ukrayna çatışması ve yükselen enflasyonla…

Reuters:  Dev yatırım  bankaları 2023’te küresel durağanlık ve ABD’de resesyon tahmin ediyor

Dünyanın en büyük yatırım bankaları, son zamanların en hızlı para politikası sıkılaştırma döngülerinden birini tetikleyen Ukrayna çatışması ve yükselen enflasyonla çalkalanan bir yılın ardından 2023’te küresel ekonomik büyümenin daha da yavaşlamasını bekliyor.

 

ABD Merkez Bankası Fed, Mart ayında yaptığı ilk faiz artırımından bu yana faiz oranlarını 375 baz puan yükseltti. 2023’te Fed’in parasal sıkılaştırmayı yavaşlatması  beklense bile, daraltıcı  para politikasının birikimli etkisinin 2023’ten itibaren ekonomiye vuracağı gerçeği durgunluk endişesine yol açtı.

 

Ankette yer alan yatırım bankaların 2023 tahminleri İngilizce olarak aşağıdaki tabloda:

 

 

Morgan Stanley, Fed’in Aralık 2023’e kadar ilk faiz indirimini gerçekleştireceğini ve gösterge faiz oranını o yılın sonuna kadar %4,375’e çıkaracağını öngörüyor. Barclays, fed nihai faiz  oranını gelecek yılın sonuna kadar %4,25 ile %4,50 arasında kestirirken, Deutsche Bank bir faiz indirimini (valla, biz de Deutsche’nin ne demek istediğini anlamadık, ama metin aynen böyle. Ekmek nusaf çarpsın) ardından oranı %4,625 olarak görüyor.

 

UBS, ABD enflasyonunun, 2023’ün sonuna kadar Fed’in %2 hedefine “yeterince yakın” olmasını bekliyor.  Bir başka deyişle, UBS 2023’te faiz artırımlarının çabuk sonlandırılacağı ve ardından gevşek para politikasina geçiş öngörüyor. BofA, nihai oranı 2024’ün sonunda %2,75 ile %3,00 arasında görüyor.

 

Döviz çiftleri için tahminler, ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirileri, 2023 sonuna kadar S&P 500 hedefleri aşağıdaki tabloda:

Ankete katılan yatırım bankalarının çoğunluğu yıl içinde Euro/dolar’ın paritenin altına gevşeyeceğini, sene sonunda yeniden güçleneceğini öngörüyor.

 

Kaynak:  Factbox: Big banks see global economy slowing more in 2023, with likely U.S. recession

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler