Sosyal Medya

Borsa

SABAH Raporu:  Altın $1.936/ons, Brent = $109/varil

Piyasalarda Fed’in ay ortasında açıklaması beklenen ilk faiz artırımının tartışması unutuldu. Çin’de emlak sektörünün hala sallantıda olduğu da. Tüm yatırımcılar…

SABAH Raporu:  Altın $1.936/ons, Brent = $109/varil

Piyasalarda Fed’in ay ortasında açıklaması beklenen ilk faiz artırımının tartışması unutuldu. Çin’de emlak sektörünün hala sallantıda olduğu da. Tüm yatırımcılar Ukrayna Savaşı’na odaklandı. Cepheden gelen haberler çok karamsar. Rus ordusu başta Kyiv ve Lyiv olmak üzere büyük kentleri işgale ederek Zelensky’i teslim alma çabasında başarısız oldu. Artık, siviller üzerine acımasızca bomba yağdırarak  usandırma politikası gündemde. Bu vites yükseltmenin bedeli de Batı’dan yalnız devlet düzeyinde değil, özel sektörden gelen yaptırım yağmuru.

Dün gün boyunca gelen kötümser haberlerle, Avrupa Stoxx600 %2.2 düştü. DJ30, S&P500 ve NASDAQ sırasıyla %2.24, %2.79, ve %1.59  değer kaybettiler.

Çarşamba sabahı Asya borsaları yön bulmakta zorlanıyor. Nikkei kayıplarda, Güney Kore KOSPI ise kazananlarda başı çekiyor. Fakat emtia fiyatları Ukrayna Savaşı’nın şokunun aynası oldu. Klasik güvenli liman altın $1.936/onsta işlem görürken, $2.000’i aşacağına dair öngörüler var.  Türkiye’nin de kullandığı Brent spotta $109/varilden işlem görüyor. Yaz aylarına kadar fiyatın $120-140’a çıkacağına dair raporlar yayınlanıyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar  (GOP, Ülkeler = GOÜ) cephesinde ise emtia ihracatçıları değer kazanırken, Avrupa bölgesi ve emtia ithal edenlerde çok sert satışlar var. Rus rublesi tüm tedbirlere rağmen değer yitiriyor. Dolar/ruble 117 düzeyinde, Rusya’da bankalardan mevduat kaçışı sürüyor. Dolar/TL güne 13.95’de başlarken,  dün TCMB’nin orta ölçekli müdahale yaptığına dair haberler geçti.

Bugün piyasa ve ekonomiyi etkileyecek haber akışı şöyle:

 

  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seyahat edecek Rus vatandaşların ülke dışına çıkarabilecekleri nakit miktarını 10 bin dolar olarak sınırlandırdı.
  • ABD ve müttefikleri Rusya’nın petrol ve gaz ihracatına bir yaptırım getirmeseler de bankaların Rusya’dan petrol ve gazın da aralarında olduğu emtiaların alımına kredi sağlamayı durdurmaları tüccarları Rus petrolünü satın almamaya yönlendiriyor.
  • WSJ’ye konuşan kaynaklara göre, Rusya’nın Ural petrolü Brent petrolüne göre 10-15 dolar/varil iskonto ile satılmaya çalışılsa da özellikle Amerikalı tüccarlar bu petrole ilgi göstermiyorlar—Foreks Haber Merkezi
  • ABD’den sonra ABD’de hava sahasını Rus uçuşlarına kapattı—Yahoo News
  • Rusya’dan gelen taleple Bitcoin fiyatları yine coştu.
  • Peterson Institute baş ekonomisti Adam Posen—Yeni bir borç krizinin eşiğinde olabiliriz.
  • FT: Boeing Rusya’da operasyonlarını durdurdu.
  • FT: Batılı devletler kripto-borsalarına Rus menşeli işlemleri dondurmaları için baskı yapıyor.
  • Bu hafta Kongre’ye sunum yapacak Fed başkanı Powell’in enflasyonla mücadelede kararlılık ifade etmesi bekleniyor—İlk faiz artırımı hala Mart’ta.
  • Cumhuriyet: Savaşın 6. gününde yaptırımların etkisi hissedilmeye başlandı. Rusya Merkez Bankası’nın rezervleri dondurulurken Türkiye’deki firmalar bölgeden ödeme alamadı. TIR’lar da hala sınır kapılarında bekliyor.
  • DİKEN: Sezgin Baran Korkmaz davası: Avusturya’da mahkeme, ABD’nin iade talebini kabul etti—Türkiye’deki yolsuzluk iddiaları ABD’yle ilişkilerde sıkıntı yaratabilir.

 

 

 

FÖŞ Mesele Ekonomiye anlattı:  İlk karşılaşacağımız şey KAOS!

 

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Çin, Rusya’ya kapı açtı…’

 

Bankacıların hesabı: Kurda ’14 barajı’nı tutmak için 4 milyar dolar rezerv harcandı

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler