Sosyal Medya

Döviz

2022 Güçlü Doların Yılı Olacak

ABD dolarının dünyanın baskın uluslararası rezerv para birimi olarak daha uzun vadeli görünümü hakkında endişelenmek için birçok neden var. Barış…

2022 Güçlü Doların Yılı Olacak

ABD dolarının dünyanın baskın uluslararası rezerv para birimi olarak daha uzun vadeli görünümü hakkında endişelenmek için birçok neden var. Barış zamanında daha önce ABD bütçe açığı hiç bu kadar büyük olmamıştı ve bugünkü kadar yüksek bir kamu borç seviyesine sahip olmamıştı. Daha önce hiç, Fed bugün olduğu kadar hızlı bir şekilde, son on sekiz ay içinde bilançosunun büyüklüğündeki 5 trilyon dolarlık artışın yansıttığı kadar hızlı bir şekilde büyütmemişti.

Bununla birlikte, ülkenin ticaret açığında daha da genişlemesine rağmen, ABD dolarının bu yıl kuvvetleneceğini düşünmek için çok iyi nedenler bulunuyor.

Dolar iyimserliğinin nedenleri arasında, dünyanın önde gelen ekonomileri arasında ABD’nin salgından en hızlı ekonomik toparlanmayı yaşaması ve en yüksek enflasyon oranına sahip olması yer alıyor. Bu, Fed’in yakında benzerlerinden daha agresif bir faiz artırım döngüsü başlatmak zorunda kalacağı şansını artırıyor. Bunu en azından faiz oranlarını enflasyona göre ayarlanmış olarak pozitif seviyelere getirmek için yapacak. Daha önce birçok kez olduğu gibi, ABD’nin ana ekonomik ortaklarından daha yüksek faiz oranları yurtdışından sermaye akışı çekecektir.

Kısa vadeli dolar iyimserliğinin bir diğer nedeni de, doların uluslararası rezerv para birimi statüsü için iki ana rakibi olan hem Avrupa’nın hem de Çin’in kendi derin sorunları olması.

Salgın sonrasında, İtalya ve Portekiz gibi Avro Bölgesi’nin ekonomik çeperlerindeki önemli ülkeler, bugün 2010 Avro Bölgesi borç krizi arifesinde olduğundan daha fazla kamu açıklarına sahipler. Bu da Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası çeşmesini kapatmasını veya Avro Bölgesi borç krizinin bir turunu daha tetikleme korkusuyla faiz oranlarını yükseltmesini zorlaştıracak.

Evergrande’nin alacaklılarına geri ödeme yapamamasının da altını çizdiği gibi, Çin ekonomisinin emlak sektöründeki akut sorunlar, Çin’in emlak ve kredi ye bağlı ekonomik modelinin tükenmiş olabileceğini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Xi’nin ülkenin teknoloji sektörüne yönelik kıskacı da ekonomik büyümede önemli bir yük olacak gibi görünüyor. Çin’in yabancı sermaye açısından çekiciliğini daha da azaltacak kolay bir para politikası tepkisi gerekeceği muhtemel.

Belki de 2022’de doların beklenen gücünün ana nedeni, Fed faiz oranlarını ciddi bir şekilde yükseltmeye başladığında dünyadaki “her şeyin”; varlık fiyatlarının ve kredi piyasası balonunun patlama olasılığı. Bu gerçekleştiğinde, piyasalar bugünün stratosferik özkaynak ve konut piyasası değerlemelerini, bugünün ultra düşük faiz oranlarının sonsuza kadar süreceği varsayımıyla haklı çıkaramayacak. ABD enflasyonu zaten 40 yılın en yüksek seviyesindeyken ve Omicron dalgalanmasının küresel tedarik zincirinin onarımını geciktirme ve işgücü piyasası sıkıntılarını daha da kötüleştirme olasılığı varken, anlamlı bir Fed faiz artışı döngüsünden çok uzak olamayacağımızı düşünebiliriz.

Daha yüksek ABD faiz oranları, şu anda küresel ekonominin yaklaşık yarısını oluşturan gelişmekte olan piyasa ekonomileri üzerinde özellikle zarar verici bir etkiye sahip olacak. Bunu, yurtiçindeki düşük faiz oranlarının yatırımcıları verim için esnemeye zorladığı bir dönemde bu ekonomilere akan büyük miktarda sermayenin tersine çevrilmesini teşvik ederek yapacak. ABD faiz oranlarının daha yüksek olduğu bir ortamda, yüksek borçlu gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin çoğunun borçlarını geri ödeyebileceği şüpheli hale gelecek.

Dünya ekonomik ve finansal piyasa stresinin daha önceki durumlarında, ABD dünyanın ana güvenli liman para birimi olduğunu kanıtladı. Derin sermaye piyasaları, Avrupa ve Çin ekonomileri kendi sorunlarıyla kuşatılmışken, ABD’nin dünyanın önde gelen güvenli liman para birimi olmaya devam etmesini beklemek için her türlü neden var.

Tüm bunlar, ABD’li politika yapıcıların doların dünyanın önde gelen uluslararası para birimi olarak daha uzun vadeli umutlarını güvence altına almak için ülkenin büyük kamu maliyesini düzeltmeye erken bir başlangıç yapmaktan kaçınmaları gerektiğini öne sürmek için yazılmıyor tabi. Nitekim, bu görevin aciliyetinin, daha güçlü bir doların ve ABD ekonomisinin göreceli gücünün bir sonucu olarak 2022’de ülkenin ticaret açığında daha da genişlemesiyle artması muhtemel.

American Institute for Economic Research

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler