Sosyal Medya

Borsa

Wall Street uzmanları iki ruhlu 2023 öngörüyor

  Wall Street stratejistleri 2023’ün  falına bakmaya başladı. Adet olduğu üzere, bu yılki görünümler de firmadan firmaya bir dereceye kadar…

Wall Street uzmanları iki ruhlu 2023 öngörüyor

 

Wall Street stratejistleri 2023’ün  falına bakmaya başladı.

Adet olduğu üzere, bu yılki görünümler de firmadan firmaya bir dereceye kadar benzerlik içeriyor.

Ancak gelecek yıl için çarpıcı ortak nokta, birçok yıllık tahminin, Wall Street’in  2023’teki seyri hakkında yalnızca bir değil, iki farklı tahmin içermesidir. Yani, bir ara-tahmin var, bir de nihai tahmin.

Özetlersek, bir çok araştırma birimi  hisse senetlerinin gelecek yıl yatay seyredeceğini düşünüyor. Aynı zamanda birçok stratejist hisse senetlerinin yılın ikinci yarısında bir istikrara kavuşmadan önce yeni dip seviyelere ineceği kehanetinde bulunuyor.

 

Capital Economics’in baş piyasa ekonomisti John Higgins, Perşembe günü müşterilerine gönderdiği bir notta şunları yazdı: “ABD’de sığ bir durgunluk başlarken, toparlanmaya başlamadan önce S&P 500’ün 2023 baharında yeni bir döngüsel dip yapacağından şüpheleniyoruz.”

Higgins, firmanın S&P 500 için nihai tahmininin önümüzdeki hafta yapılacak Fed toplantısından sonra kesinleşeceğini söylerken, ekledi: “Muhtemelen gelecek yıl S&P500 şimdikinden daha yüksek bir düzeyde kapanış yapacak.”

 

Goldman Sachs’ın hisse senedi strateji ekibi geçen ayın sonlarında müşterilerine gönderdiği bir notta şunları yazmıştı: “Faizler yükseldikçe hisse senetleri için daha düşük bir seviye  öngörüyoruz. S&P500 Endeksinde 3 ve 6 aylık hedeflerimiz 3600 (%-9) ve 3900 (%-2).

 

Goldman, Fed’in faiz artırım planlarının bir sonucu olarak ekonominin derin bir resesyona girdiği bir “sert iniş” alternatif senaryosunda ise borsa için hasarın daha da kötü olacağından şüpheleniyor.

 

Geçen hafta sonu Tker isimli hisse analizi şirketindan  Sam Ro tarafından tablolaştırılan geniş Wall Street tahminleri koleksiyonunu okuduğumuz zaman, gelecek yıl daha yapıcı bir ortam ortaya çıkmadan önce 22’nin başlarındaki satışın tekrarlanacağı teması tekrar tekrar gündeme geliyor.

 

JPMorgan’daki stratejistler, “S&P 500’ün, Fed ekonominin temelleri zayıflarken parasal  sıkılaştırmayı inatla sürdürmesi nedeniyle  bu yılın düşük seviyelerini yeniden test etmesini” bekliyor.

RBC’de Lori Calvasina’nın hisse senedi strateji ekibi şunları yazdı: ” Hisse başı kazanç tahminleri düşürülüp,  Fed para  politikasında dönüm noktası (faiz artımlarının sona erdirilip, beklemeye geçiş) yaklaşırken,  2023 yılının başlarında Ekim ayının en düşük seviyelerinin potansiyel olarak yeniden test edilmesiyle birlikte, yıl sonu hedefimiz olan  4.100’e giden yolun çok dalgalı olacağını düşünüyoruz”. Habere göre, hisse senetleri Fed faiz indirimlerine başlarken yatırımcılar zorlu bir reseyonun  başlangıcını sindirirler, yani hisse başı kazançların  gerileyeceği beklentisiyle satış yaparlar.

 

Morgan Stanley’de Mike Wilson’ın ekibi şunları yazdı: “Bu ralli taktik bir evre.  S&P 500’ün 1Ç2023’te bir ara ~3.000-3.300 fiyat dip noktasını deneyeceğini düşünüyoruz.”

 

Brian Belski’nin BMO’daki ekibi şunları yazdı: “[Piyasa], yılın ikinci yarısında enflasyon seviyeleri tarihsel normlara yaklaşana kadar, yani 1Y23 boyunca , yüksek volatilite dönemleri yaşayacak. Aslında , S&P 500’ün 2022’deki döngüsünü yeniden test etmesini bekliyoruz. Ancak bu gerçekleşirse, bizim görüşümüze göre yeni dibin öncekinden çok daha düşük olması muhtemel değil ve hiçbir şekilde genelde iyimser  bakış açımızı değiştirmez.”

 

Kaynak:  Wall Street’s surprising consensus forecast for 2023: Morning Brief

 

Atilla Yeşilada -Artunç Kocabalkan:   Mephisto: 2023 öngörüleri; Altın 3000, Dolar 25 mi?

 

Artunç Kocabalkan – Fikret Önder: 2023 Kötü başlar, İyi biter

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler