Sosyal Medya

Borsa

TOAŞ’da hedef  fiyat:  TL77.3

    Elektrikli araç yatırımları yakındır… Aytunç [email protected] Güncel tahminlerimizle TOASO’nun 12 aylık hedef fiyatını %54’lük yukarı potansiyele işaret eden…

TOAŞ’da hedef  fiyat:  TL77.3

 

 

Elektrikli araç yatırımları yakındır…

Aytunç [email protected]

Güncel tahminlerimizle TOASO’nun 12 aylık hedef fiyatını %54’lük yukarı potansiyele işaret eden TRY119,0 olarak belirliyor ve “AL” tavsiyesi veriyoruz. (Önceki tavsiye: “Gözden Geçiriliyor”). Tofaş’ı en çok önerilen hisseler listemize ekliyoruz. Otomotiv sektörü takip listemizde en çok beğendiğimiz şirketin TOASO olmasının sebepleri: 1) TOASO’nun rekabetçi üretim yeteneklerini göz önünde bulundurarak, önümüzdeki aylarda Stellantis (STLA) ağından yeni projelerle ödüllendirileceğini düşünüyoruz, 2) yönetim, 4Ç21 analist toplantısında sürdürülebilir VÖK marjı öngörüsünü yukarı revize etti, 3) yakın zamanda lansmanı planlanan Egea’nın hibrit versiyonu araçlarının ihracat hacimlerini olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz ve 4) yakın zamanda tanıtımı planlanan Egea’nın otomatik şanzımanlı araçlarının yurtiçi hacimlerini olumlu etkileyeceğine inanıyoruz.

 

Elektrikli araç potansiyeli

1 Mart 2022’de STLA (PSA ve FCA’nın 2021 yılının başlarında birleşmesiyle kurulan) uzun vadeli stratejik planlarını açıkladı. STLA 2030 yılına kadar, 1) %50 daha düşük karbon emisyonu, 2) AB ve ABD’de satışlarının sırasıyla %100 ve %50’sinin batarya elektrikli araçlardan oluşmasını, 3) müşteri hizmetleri konusunda 1 numara olmayı ve 4) cirosunu ikiye katlayarak çift haneli operasyonel marj elde eden sürdürülebilir bir “mobilite teknoloji” şirketi olmayı hedefliyor. STLA, yeni lansmanlarının 2026’dan itibaren tamamen batarya elektrikli araç olmasını hedefliyor. Güncel durumda TOASO’nun elektrikli araç planlarının nasıl uygulanacağına dair bilgi yok, ancak elektrikli araçların TOASO’nun ürün portföyüne dâhil edilmesinin yüksek bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz. Yeni projelerle ilgili herhangi bir varsayımı modelimize dâhil etmedik.

 

4Ç21 analist toplantısında şirket, sürdürülebilir VÖK marjı öngörüsünü %8’den düşük çift haneli rakamlar seviyesine yükseltti

 

2019 ve 2020 yıllarında TOASO’nun VÖK marjı sırasıyla %7.7 ve %7.8  oldu. Başarılı yeni lansmanlar, döviz oynaklığı, maliyet kontrolleri, al ya da öde sözleşmeleri ve toplam satışlarda yurtiçi satışların payının artması, 2021’de rekor VÖK marjı olan %11.8’e sebep oldu.

Tahminlerimizde, 2022T’den başlayarak %11,0 normalleştirilmiş VÖK marjları kullanıyoruz.

Yaklaşan yeni lansmanların hem yurtiçi hem de ihracat hacimlerine olumlu yansımasını bekliyoruz .

Egea’nın hibrit versiyonlarının Nisan 2022’de piyasaya sürülmesi bekleniyor. Daha önce TOASO’nun portföyünde elektrikli veya hibrit modellerin bulunmadığını ve TOASO’nun ana ihracat pazarı olan AB’de tüketicilerin sürdürülebilir araçları tercih ettiğini göz önünde bulundurursak, TOASO’nun ihracat hacminin hibrit lansmanından olumlu faydalanacağını düşünüyoruz. İç pazardaki yeni binek araç satışlarının yaklaşık %70-80’inin otomatik şanzımanlı olduğu göz önüne alındığında, Egea’nın otomatik şanzımanlı yeni versiyonlarının TOASO’ya iç pazarda daha yüksek pazar payı sağlayacağına inanıyoruz.

 

 

Temettü hissesi

 

TOASO, 2021 yılı karından %8.3 temettü verimine işaret eden hisse başına TRY6.4 temettü ödemeye karar verdi. 2020 ve 2021 yıllarında TOASO’nun temettü dağıtım oranları sırasıyla %81 ve %84’dü. TOASO’nun dağıtacağı rekor temettünün hisse performansına olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.

 

İki ana risk unsuru bulunurluk ve satın alınabilirlik

 

Otomotiv sektörünü etkileyen tedarik zinciri sorunlarının 2022T’de daha düşük bir yoğunlukla devam edeceğine inanıyoruz. Tedarik zinciri sorunlarının 1Y22T’de, 2Y22T’ye göre daha yoğun olacağına inanıyoruz. Döviz oynaklığı, enflasyon ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar satın alınabilirlik sorunu yaratıyor. Her iki soruna rağmen, 4Ç21 analist toplantılarında TOASO, 700-750 bin adet yurtiçi hafif araç pazar hacmi, FROTO, 800-850 bin adet yurtiçi motorlu araç pazar hacmi ve DOAS, 830 bin adet yurtiçi motorlu araç pazar hacmi öngörülerini yayınladı. FROTO ve DOAS için yurt içi ağır ticari araç pazar öngörüsünün 35 bin adet olduğunu varsayarsak, 3 halka açık otomotiv şirketinin 2022T yurtiçi hafif araç pazar öngörüsünün 700-815 bin adet arasında olduğunu görüyoruz. 2022T yurtiçi hafif araç pazar tahminimiz 750 bin adet seviyesindedir.

 

Diğer risk faktörleri

1) Yurtiçi ve ihracat pazarlarında ekonomik yavaşlama, 2) EUR/USD paritesinde  düşüş, 3) hammadde fiyatlarının yükselmesi, 4) yurtiçi ve ihracat pazarlarında artan rekabet, 5) tedarik zinciri sorunlarının beklenenden daha uzun ve daha yoğun sürmesi ve 6) COVID nedeniyle uygulanabilecek kapanmalar.

 

Toyota CEO’su Bozkurt: Daha belirsiz dönem hatırlamıyorum

 

‘Deniz Yatırım’dan 2 yeni hisse önerisi…’

 

Erol Taşdelen: AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB 2021 CEO PERFORMANSLARI

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler