Sosyal Medya

Borsa

Piyasalar  haftaya nasıl başladı?

Cuma günü olduğu gibi bu sabah da S&P 500 vadeli endeks kontratına göre daha iyi bir performans gösteriyor. Nasdaq bileşik…

Piyasalar  haftaya nasıl başladı?

Cuma günü olduğu gibi bu sabah da S&P 500 vadeli endeks kontratına göre daha iyi bir performans gösteriyor. Nasdaq bileşik endeksinde görece olumlu performansın devam etmesini küresel risk alma iştahında önümüzdeki günlerde toparlanma olabileceği şeklinde değerlendiriyoruz.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi parlamento seçimlerinde çoğunluğu kaybederken Euro/dolar paritesi bu haberle Asya’da 1.0470 civarına geriledi. Fakat Euro kayıplarını fazlasıyla geri alarak 1.0520 civarında işlem görüyor.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre enflasyon beklentilerindeki yükseliş devam ediyor. Yılsonu enflasyon beklentisi %57.9’dan %64.6’ya, 12-ay sonrası için enflasyon beklentisi ise %33.3’ten %37.9’a yükseldi.

TCMB faiz kararını 23 Haziran Perşembe günü 14:00’te açıklayacak. Piyasa beklentisi ve tahminimiz politika faizinin %14’te korunması yönünde.

Küresel merkez bankalarının yüksek enflasyonu düşürmek için başlattığı para politikası sıkılaştırma sürecinin ekonomilerin resesyona gireceği endişelerine neden olması geçen hafta küresel piyasalarda etkili oldu. S&P 500 endeksi geçen haftanın tamamında %5.8 geriledi. Haftanın son gününde ise genel olarak büyüme hisselerini içeren ve geçtiğimiz dönemde görece keskin bir düşüş kaydeden Nasdaq bileşik endeksinin S&P 500’e göre daha iyi bir performans gösterdiğini gördük. S&P 500 günü %0.2 düşerek bitirirken Nasdaq bileşik endeksi %1.4 yükseldi.

Resesyon kaygılarıyla birlikte emtialarda talebin azalacağı beklentileri haftanın son gününde emtia fiyatlarına olumsuz yansıdı. S&P Goldman Sachs emtia endeksi Cuma günü %3.8 düşerken Brent petrol aktif vadeli kontratı %5.6 düşerek 113.1 dolara geriledi.

ABD piyasaları bugün tatilde olsa da ABD hisse senedi piyasalarında görülen toparlanma eğilimi S&P 500 vadeli endeks kontratında %0.4 artışla devam ediyor. Bu sabah %0.5 civarında yükselen Nasdaq vadeli endeks kontratı Cuma günü olduğu gibi bu sabah da S&P 500 vadeli endeks kontratına göre daha iyi bir performans gösteriyor. Nasdaq bileşik endeksinde görece olumlu performansın devam etmesini küresel risk alma iştahında önümüzdeki günlerde toparlanma olabileceği şeklinde değerlendiriyoruz. Bununla birlikte, resesyon kaygılarının küresel piyasalar üzerindeki etkisini devam ettirme ihtimali devam ediyor.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi parlamento seçimlerinde çoğunluğu kaybederken Euro/dolar paritesi bu haberle Asya’da 1.0470 civarına geriledi. Fakat Euro kayıplarını fazlasıyla geri alarak 1.0520 civarında işlem görüyor. Küresel risk alma iştahında toparlanma olması durumunda önümüzdeki haftalarda paritede 1.07-1.08 seviyelerinin görülebileceğini değerlendiriyoruz.

Bloomberg haberine göre, “Fed Üyesi Christopher Waller, verilerin beklediği gibi gelmesi durumunda temmuz ayında bir 75 baz puanlık faiz artışını daha destekleyeceğini belirtti. Cumartesi günü ABD’nin Dallas kentindeki bir konferansta konuşan Waller “Enflasyona neyin yol açtığıyla ilgilenmiyorum. Enflasyon çok yüksek ve bizim görevimiz enflasyonu düşürmek” ifadelerini kullandı. Waller resesyon korkusunu “bir parça abartılı bulduğunu” söyledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise enflasyonla mücadele sürecinde resesyon riskinin geçmişe göre arttığını vurguladı. CBS televizyonuna konuşan Mester enflasyonun %2 hedefine dönmesinin yıllar alabileceğini belirtti.”

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre enflasyon beklentilerindeki yükseliş devam ediyor. Yılsonu enflasyon beklentisi %57.9’dan %64.6’ya, 12-ay sonrası için enflasyon beklentisi ise %33.3’ten %37.9’a yükseldi. HSBC Portföy Yönetimi olarak TÜFE enflasyonunun Eylül-Ekim’de %88 civarına yükseldikten sonra yılı baz etkisiyle %70 seviyesinde bitireceğini öngörüyoruz. Bu yılın tamamı için cari açık beklentisi yükselmeye devam ederken (22 milyar dolar  23.1 milyar dolar) yılsonu dolar/TL kuru beklentisi 17.57’den 18.89’a çıktı. Cari açık tarafında piyasa beklentisiyle önemli ölçüde ayrışıyoruz. Ocak-Nisan’da Türkiye ekonomisi toplamda 21 milyar dolar cari açık verirken cari açığın bu yıl enerji fiyatlarındaki yüksek seyirle 42 milyar dolar seviyesinde gerçekleşebileceğini öngörüyoruz.

TL geçen haftanın tamamında gelişmekte olan piyasa para birimleri ortalamasına benzer bir performans gösterdi. JP Morgan gelişmekte olan piyasalar kur endeksi bu para birimlerinin dolar karşısında ortalamada %1.1 değer kaybettiğini gösterdi. Dolar/TL ise geçen hafta %1.3 yükselerek haftayı 17.33 seviyesinde kapattı. Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i kapanış seviyesi olarak geçen hafta önemli bir değişim göstermedi ve haftayı 826 baz puanda bitirdi. Merkez Bankası’nın yabancı para mevduatlar için uzun vadeli sabit kuponlu TL tahvillerin karşılık olarak ayrılması uygulamasını başlatması geçen hafta bankaların bu tahvillere ilgisini artırırken 10-yıllık tahvil faizi 271 baz puan düşerek haftayı %19.65’te bitirdi. BİST 100 endeksi haftanın son gününde %1.9 arttı ve haftayı 2533 puanda tamamladı.

Türkiye’de bugün 11:00’de Mayıs ayı turist giriş-çıkış istatistikleri açıklanacak. Yurtdışında Avrupa Merkez Bankası Başkanı TSİ 16:00 ve 18:00’de konuşacak.

TCMB faiz kararını 23 Haziran Perşembe günü 14:00’te açıklayacak. Piyasa beklentisi ve tahminimiz politika faizinin %14’te korunması yönünde. Merkez Bankası’nın faiz artışına gitmek yerine önümüzdeki günlerde TL’nin kullanımını artırmaya yönelik adımları tercih etmeye devam edeceğini değerlendiriyoruz.

Dolar/TL bu sabah 17.32 civarında yatay işlem görürken TL ile ilgili görüşümüzü koruyoruz.  Yurtiçi ÜFE bazlı reel efektif döviz kurundaki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde ihracatı olumsuz etkileyebileceği görüşündeyiz. TL’de değer kaybı devam etmesi durumunda bu etkiyi sınırlayabilir görünüyor. Bununla birlikte, reel kurun değer kazanmaya devam ettiği durumda cari açıkta artış eğilimi TL için belirleyici faktör olmaya devam edecektir. Yaz aylarında cari açık kaynaklı döviz ihtiyacı ortadan kalkabilecek olsa da 4. Çeyrekte bu ihtiyaç enerji ithalatının da etkisiyle artacak görünüyor.

 

 

İbrahim Aksoy, HSBC Portföy Başekonomisti

 

Dr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi: TCMB faiz kararı, enflasyon, imalat, perakende, turizm, küresel PMI

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada:  46 mı 64 mü?

 

Goldman’dan enflasyon, Citi’den TL tahmini

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler