Sosyal Medya

Döviz

Goldman’dan enflasyon, Citi’den TL tahmini

Goldman Sachs, Türkiye’de enflasyonun baz etkisi desteğiyle yıl sonunda yüzde 60’a düşmeden önce yüzde 80’e yaklaşmasını bekliyor.  Citi Group Yatırım…

Goldman’dan enflasyon, Citi’den TL tahmini

Goldman Sachs, Türkiye’de enflasyonun baz etkisi desteğiyle yıl sonunda yüzde 60’a düşmeden önce yüzde 80’e yaklaşmasını bekliyor.  Citi Group Yatırım Bankası statejistleri, yatırımcılarına TL, Macar forinti ve Polonya zlotisine karşı doların daha fazla değer kazanmasına yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

 

Başta ABD olmak üzere belli başlı bütün ekonomiler yüksek enflasyonu dindirmek için faiz artışına giderken, Türkiye’de Merkez Bankası, Erdoğan’ın ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ teorisine uyarak, yüzde 70’i aşan enflasyona rağmen politika faizini yüzde 14’te tutmayı sürdürüyor.

 

Uzmanlarsa, enflasyona ilişkin KDV indirimleri gibi sınırlı adımlar hariç belirgin bir tedbir alınmaması nedeniyle beklentilerini her geçen gün enflasyonun daha uzun süre çok yüksek seviyelerde kalacağı şeklinde revize ediyor.

 

BloombergHT’de yer alan habere göre  Citigroup stratejistleri Fed’in faiz artışlarının gelişmekte olan piyasaların para birimlerinin dolara karşı daha da zayıflamasına neden olacağını öngördü.

Citigroup stratejistlerine göre Fed, enflasyonu kontrol altına almak için faiz artışlarıyla ABD ekonomisini resesyona sokma riskini alırken gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ciddi bir sorunla karşı karşıya kalacak.

 

New York merkezli bankanın statejistleri, yatırımcılarına TL, Macar forinti ve Polonya zlotisine karşı doların daha fazla değer kazanmasına yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri Cuma günü, tahvil getirilerinin yükselişi sonrası doların yeniden canlanmasıyla Mayıs’ta ulaşılan bir buçuk yılın en düşük seviyesine yakın bir noktaya geriledi.

 

Aralarında Dirk Willer ve Luis Costa’nın da olduğu stratejistler, “ABD faiz oranları gelişmekte olan piyasaların para birimleri için bir sorun olmaya devam ediyor” derken Filipin ve Çin para birimlerinin de ağırlığını azalttığını eklediler.

 

Yükselen ABD faiz oranları, yabancı yatırımcıları gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinden uzaklaştırarak bu varlıkların ciddi şekilde zarar görmesine neden oluyor. Bu da karşılık olarak bu ülkelerin merkez bankalarına borçlanma maliyetlerini artırmaları için baskı yapıyor.

 

Fed, gösterge faiz oranlarını bu hafta başında 75 baz puan artırarak 1994’ten bu yana en büyük artışını gerçekleştirdi. Başkan Jerome Powell daha geçen ay merkez bankası toplantısında 75 baz puanlık bir artış olasılığını fiilen dışlamıştı.

 

 

 

Fed kabusumuz mu olacak? & Dolarda işler zorlaşacak mı? | Güldem Atabay

 

Merkez Bankası anketi: Enflasyon ve dolar beklentileri yükselmeye devam

 

YK Yatırım Strateji:  Haydi, Aylin

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler