Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: “Çocuklar, Şimdi Yine Heyecanlıyız” #Muchachos #Arjantin

“Arjantin’de doğdum, Diego ülkesi ve Lionel. Çocuklar, şimdi yine heyecanlıyız, üçüncüyü kazanmak istiyorum, dünya şampiyonu olmak istiyorum ve Diego’yu cennetten,…

Piyasa Bülteni: “Çocuklar, Şimdi Yine Heyecanlıyız”  #Muchachos  #Arjantin

“Arjantin’de doğdum, Diego ülkesi ve Lionel. Çocuklar, şimdi yine heyecanlıyız, üçüncüyü kazanmak istiyorum, dünya şampiyonu olmak istiyorum ve Diego’yu cennetten, Don Diego ve La Tota ile Lionel’ı desteklerken görebiliriz.”

Arjantin, Messi’nin penaltısı ve ilk yarıda Angel Di Maria’nın muhteşem golüyle kontrolü tamamen ele geçirdikten sonra tek taraflı galibiyete doğru ilerliyor gibi görünürken, Mbappe 80 ve 81 dakikalarda sahneye çıkarak maçı uzatmalara götürdü. Messi, Arjantin’i tekrar öne geçirdi ancak Mbappe bir penaltı daha atarak 1966’da İngiltere’den Geoff Hurst’ün ardından Dünya Kupası finalinde hat-trick yapan ikinci kişi oldu. 3-3 biten maç sonrası penatilerde gülen taraf Arjantin oldu. Muhteşem bir final izledik!

Küresel mali piyasalar, geride bıraktığımız hafta başında ABD’de açıklanan ve peş peşe ikinci ayda da beklentilerin altında kalan enflasyon verisi ardından iyimser bir seyir izlese de, hemen akabinde sonuçlanan FED ve ECB toplantılarından çıkan şahin söylemlerin gölgesinde iyimser havasını koruyamamıştı. Özellikle, FED’in terminal rate (en yüksek faiz) oranı olarak üye projeksiyonlarının %5,1’e işaret etmesi (en az 3 kez daha 25 baz puan faiz artışı) ve ECB’nin enflasyonla mücadelede önümüzde uzun bir yol olduğu söylemesi, yıl sonu rallisi olarak alıştığımız Noel Baba rallisini (yılı iyi bitirme isteğini) âdeta rafa kaldırdı.

Küresel mali piyasalar, FED ve ECB ardından zorlu geçen haftanın ikinci yarısının son iş gününü de düşüşle tamamladı. ABD borsaları %1 civarında gerilerken, gündemi meşgul eden sert iniş senaryoları ya da resesyon korkusu ile doların piyasa kuru olan DXY haftayı yükselişle tamamladı. Haftanın ilk yarısında soğuma emareleri gösteren ABD enflasyonu ile artan risk iştahına paralel 103,4 seviyesine kadar gerileyerek son 6 ayın dibini test eden DXY, haftayı 104,7 seviyesinden tamamladı.

Bu bağlamda, haftalar önce ön plana çıkardığımız 1,0740 seviyesini iyimser havanın ağır basması ile Perşemebe günü test eden EURUSD paritesi, Cuma günü 1,0580 seviyesine kadar geriledi. Sterlin cephesinde düşüş daha da sert oldu: GBPUSD paritesi 1,2445 seviyesine kadar yükselmesi ardından haftayı 1,2140 seviyesinde tamamladı. ‘Risk off’ modunda, doların elinin kuvvetlediği ve gemilerin güvenli limana sığınma isteği göz ardı edilmemelidir.

Uzun bir süredir dünyadan kopuk ve kendi iç dinamikleri ile hareket eden Türk mali piyasaları ise, hafta ortası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kararı sonrasında volatil bir seyir izlese de, yılın flaş yatırım aracı olan hisse senetleri (enflasyon kaçan yatırımcının sığındığı liman) kayıplarını hızla telafi etmeyi başardı. Bu arada not düşmek gerekir ki, İçişleri Bakanı Soylu, İmamoğlu davasına ilişkin olarak İstinaf ve Yargıtay kararı onaylarsa, benim görevden alma hakkım yok ancak (İmamoğlu’nu) görevinden düşürebilirim dedi.

Yatay seyreden USDTRY kuruna paralel Borsa İstanbul dolar bazında değer kazanmaya devam ederken, Cuma günü gündeme yeni bir konu daha meşgul etmeye başladı. Ekonomi ile ilgili bakanlık görevlerinde bulunan eski bakan Mehmet Şimşek, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı karede samimi bir şekilde birlikte görülmesi pek çok soru işaretlerini de beraberinde getirdi!

USDTRY kurunun yatay, paritelerin ise sert gerilmesi ile TL sepet bazında kayıplarını bir nebze de olsun telafi ederken (EURTRY 20 seviyesini aşması ardında 19,70 seviyesine geriledi), geride bıraktığınız haftanın ilk yarısında 1,824 dolar seviyesini test eden altının ons fiyatına paralel gram altın TL bazında 1,084 seviyesini görerek rekor kırmıştı. Haftanın ikinci yarısında bozulan risk iştahı ile ons altının dolar karşısında hafif de olsa gerilemesi ile gram altın 1,074 TL seviyesine geri çekildi. Risk iştahına daha yüksek korelasyon sergileyen gümüşün ons fiyatı, 24 dolar seviyesini aşması ardından olumsuz haya paralel 23 dolar seviyesinin diplerine kadar gerileme kaydetse de, önemli bir teknik seviye olarak gördüğümüz 22 dolar seviyesinin üzerinde güçlü kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Kıymetli madenlere yönelik tonumuz 2023 yılı için olumlu tarafta kalmaya devam ediyor.

Türkiye cephesinde Cuma günü TCMB tarafından açıklanan konut fiyat endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre %5,4 artış kaydederken, yıllık bazda ‘nominal’ değişim %188,2 oldu. Enflasyondan arındırılmış bir şekilde bakarsak, TÜFE bazlı ‘reel’ değişim %55,36 ; ÜFE bazlı ise oldukça sınırlı ve %11,84 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde birim TL metre kare fiyatı medyan bazda TL16,563 seviyesine ulaşırken, İstanbul’da 120m2 büyüklüğünde bir evin fiyatı TL 3,2 mio seviyesine yükseldi!

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında hava pek de keyifli değil. Çin’in ticari güven endeksi Ocak 2013’ten bu yana en düşük seviye gerilemesi ve pandemi kontrol önlemlerinin kademeli bir şekilde kaldırılmasının ardından yeniden artan vakalar ve teyide muhtaç olsa da artan can kayıpları moralleri bozdu. Risk iştahının bu sabah Asya kaynaklı haberlerle bozulması ardından gösterge endeks Tokyo borsası son 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Öte yandan, covid kaynaklı can kayıplarının teyit edilmeye başlanması, risk iştahını daha da olumsuz etkileyebileceğini düşünüyoruz.

Çin cephesinde artan vaka sayılar keyifleri kaçırırken, petrol fiyatları, Çin’in yeniden açılmasından kaynaklanan iyimserlik ve petrol talebindeki toparlanmanın küresel resesyon endişelerine ağır basmasıyla, bir önceki seansta varil başına 2 dolardan fazla düşmesinin ardından haftanın ilk iş gününde kaybettiği zeminini geri kazandı. Brent cinsi petrolün varil fiyatı yeniden 80 dolar seviyesine yükseldi. Teknik mânâda aşağıda 77 dolar seviyesine dikkat etmek gerekiyor.

Yılın artık son işlem haftasına giriyoruz. Noel tatili öncesinde haftanın gündemi ise oldukça hafif. İçeride, hafta ortası, herhangi bir politika kararı alınmasını beklemediğimiz TCMB olağan PPK toplantısı; dışarıda ise ABD’de konut verileri, tüketici güveni ve FED’in favori enflasyon göstergesi PCE takip edilebilir. Yarın, Japonya’da para politikası kararları önem arz edebilir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler