Sosyal Medya

Borsa

PİYASA ANALİZİ:  Dünya hisselerinde ralli bitti,  peki emtialarda ne olacak?

S&P500 başta global hisse senedi endeksleri pandeminin başlangıcından bu yana en kötü çeyreği geride bıraktılar. Önce, Omicron varyantı korkusu, ardından…

PİYASA ANALİZİ:  Dünya hisselerinde ralli bitti,  peki emtialarda ne olacak?

S&P500 başta global hisse senedi endeksleri pandeminin başlangıcından bu yana en kötü çeyreği geride bıraktılar. Önce, Omicron varyantı korkusu, ardından Ukrayna Savaşı ve nihayetinde de Fed’in uzun süre faizleri yükselteceği algısı risk iştahını sıfırladı.  Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) ikiye ayrıldı. Emtia ihraç edenlerin hisse senedi ve tahvilleri global şoklara güçlü direnç gösteriyor. Diğerleri ise ciddi kayıplarla güreşiyor.

Tüm dünya için borçlanma kriteri olan ABD 10 yıl vadeli  devlet tahvillerinin getirisi birkaç gün önce %2.5’i yukarı kırarak, 1980 yılında bu yana süregelen tahvil rallisini noktaladılar.  Rusya yaptırımları ve Fed’in faizleri artıracağı beklentisine rağmen oldukça güçlü seyreden küresel talep sayesinde, enerji ve gıda başta, sanayi emtiaları da uzun soluklu bir ralli sürecine girdi.

İkinci çeyrekte dünya borsaları ayı piyasasına girer mi?  Altın ve enerji fiyatları ne yöne gidecek?

 

Dün Dow Jones Industrial Average 1,56% düştü, bu sırada S&P 500 endeksi 1,57% değer kaybetti, ve NASDAQ Composite endeksi 1,54% değer kaybetti.  Bu sabah  Asya’da Çin Caixin Mart imalat sanayi PMI 48.1 manşet değeriyle, Şubat 2020’den bu yana dibine geriledi. Japonya reel sektör güven endeksi Tankan da 1Ç2022’de artı 22’den eksi 17’ye geriledi.

 

São Paulo borsasının kapanışıyla Bovespa 0,22% düştü.  Fakat, Latin Amerika FX ilk çeyreği kazançla kapadı. Dolara karşı ortalama %14 prim yaptı. MSCI GOP Hisse Endeksi ise 3 çeyrektir aralıksız değer yitirirken, Bloomberg’in takip ettiği 24 GOÜ para biriminden 14’ü dolara karşı değer yitirdi. GOÜ dolar Eurobond’ları 2018’den bu yana en kötü çeyreği geride bıraktılar.

S&P500 başta Gelişmiş Ülke hisse senetleri için görünüm olumsuz. ABD’de Tüketici Harcamaları Enflasyonu %6.4’e, çekirdek ise %5.4’e yükselerek Fed’in uzun süre faiz artırımlarını sürdüreceği beklentisini pekiştirdi. Bu enflasyon göstergesi 40 yıllık zirve yaptı.

Yazarımız FÖŞ’e göre, “Dün itibarıyla Fed’in sene sonunda halen %0.12 düzeyinde olan politika faizini 200 puan yükselteceğini fiyatlıyordu vadeli işlem piyasası. İki kritik değişiklik daha oldu Fed algısında. İlkin, tahvil faizleri ve ekonomik aktivitenin geleceğini öngörmek açısından kritik önem taşıyan nihai faiz beklentisi %3 ve üstüne çekildi. İkincisi, Fed’in kısa ve sert bir parasal sıkılaştırma döneminden sonra dez-enflasyona bir kez daha yenik düşerek 2024’te faiz indireceği teorisinin akibeti bizim Yeni Ekonomi Modeli’ne benzedi”.

 

S&P500’de Fed’in ekonomiyi yumuşak inişe geçireceği düşüncesi gerilerken, resesyon korkusu fiyatları zorluyor. ABD 10 yıl vadeli tahvil getirilerinin de yıl içinde %3 zirvesini zorlaması hisse senetleri için  dezavantaj. En son olarak, ise İstanbul Zirvesi akabinde piyasalarda yakında Ukrayna’da ateşkes imzalanacağı umutları da kırıldı.

Avrupa borsalarında henüz yaklaşan resesyon  beklentisi fiyatlanmadı. Eğer Ukrayna Savaşı sürer de, çekirdek enflasyon ücret baskıları nedeniyle tırmanırsa, ekonomide yavaşlamaya rağmen, AMB parasal desteği kesmek zorunda kalabilir.

Japonya’da ise dolar/JYen’in hızlı yükselişi Nikkei225 için bir avantaj, fakat manşet enflasyonda  paralel yükselişinin tüketicileri harcamadan soğutması  olasılığı ve ihracat pazarında zayıflayan performans hisselerin görünümünü karartıyor.

GOP açısından 2 büyük risk var. İlkin, Çin ekonomisinde Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle gözlenen yavaşlama, emtia talebini de frenleyebilir. Brent petroldeki gevşeme ABD’nin stratejik rezervlerinden petrol satması kadar, Çin’de enerji talebinin bir-iki ay gerileyeceği beklentisini de yansıtıyor. Bu durumda GOP’un yıldızı, emtia ihracatçısı Latin Amerika hisse ve FX de hız kaybeder. Diğer ülkeler açısından, Dünya Bankası ve IIF’den gelen sıcak para çekilişi ve borç kriz uyarıları ciddi bir olumsuzluk.

Altın yıl boyunca sürmesi beklenen jeo-politik riskler ve yüksek enflasyon dalgasının rüzgarıyla prim yapacak. Goldman Sachs’ın yıl sonu beklentisi $2.500/ons, ancak Fed’in sıradaki FOMC toplantısında 25 değil 50 baz puan faiz artırımı açıklaması halinde ralli bir süre beklemede kalır.

Bloomberg’de çıkan uzun bir incelemeye göre, ABD’nin stratejik rezervden günde 800 bin varil civarında petrol satması, global arz eksiği olan 500 bin varili bir süre telafi eder. Fakat, küresel talep yavaşlamadıkça, Brent’in $100/varilin altına düşmesi çok zor. ABD ve petrol satışına katılacağı düşünülen UEA üyesi ülkelerin satışları Brent’in $150/varile fırlamasını engellemeye yönelik.

Çin’deki yavaşlama bir numaralı ithalatçısı olduğu için diğer sanayi emtialarının da rallisini frenleyebilir. Gıda emtialarında ise yükselişi önlemek nerdeyse imkansız gibi. Latin Amerika’dan Türkiye’ye kadar gübre fiyatlrı çiftçi ekimden soğutuyor. Almanya ve ABD’de kuraklık, prim nedenleri arasında başı çekiyor.

 

 

FÖŞ

 

FÖŞ Yazdı:  Fed’den çok Çin’den korkuyorum

 

FÖŞ DEDE anlattı:  Ekonominin 3 Ölümcül Hastalığı

 

Sosyal Paraanaliz Ekonomik Gündem:  Yeni Enerji Krizi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler