Sosyal Medya

Borsa

Mayıs otomotiv satışlarında hangi hisse karlı çıktı?

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Mayıs ayında yıllık bazda %19,1 artışla 65.167 adet seviyesinde gerçekleşti. Ocak…

Mayıs otomotiv satışlarında hangi hisse karlı çıktı?

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Mayıs ayında yıllık bazda %19,1 artışla 65.167 adet seviyesinde gerçekleşti. Ocak – Mayıs dönemine baktığımızda yurt içi otomobil ve hafif ticari araç satışlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %12 azalışla 277.252 seviyesine geriledi. Pazar bazında binek araç pazarı, yılın ilk beş ayında yıllık bazda %13,6, hafif ticari araç pazarı ise %5,7 azalış gösterdi. Mayıs ayı rakamları son 5 yılın ortalaması olan 55.632 satış adedinin %17 üzerinde gerçekleşti.

Şirketler özelinde satış rakamlarına bakıldığında Ford Otosan’ın satış adetleri Mayıs ayında %21,8 artış gösterirken, hafif ticari araç pazarının canlılığını sürdürmesi şirketin satışlarına destek olmaya devam ediyor. Tofaş, satış adetlerini geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %30,7 artırdı. Binek araç pazarındaki güçlü yükselişe rağmen, geçtiğimiz yılın Mayıs ayına göre Doğuş Otomotiv’in satış adetlerinde %3,7 azalış görüldü. Ford Otosan, satış rakamlarındaki yükselişe rağmen, yıllık bazda pazar payı %8,3 seviyesindeki seyrini sürdürdü. Tofaş’ın pazar payı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %18,7’den %20,6’ya yükseldi. İthal araç pazarında görülen daralmaya bağlı olarak da Doğuş Otomotiv’in pazar payı yıllık bazda %19,1’den %15,4’e geriledi.

Mayıs ayı sektör verilerini incelediğimizde şirketlerin yurt içi satışlarına etkisi bakımında ‘nötr’ olarak değerlendiriyoruz

 

Mayıs ayı satış verilerine ilişkin olarak ise, taşıt kredi faizlerindeki artışa bağlı olarak hane halkının taleplerini ertelemesi, çip krizinden kaynaklı araç tedarik sorununun devam etmesi ve döviz kurunda yaşanan gelişmelere bağlı olarak ithal araç satışlarındaki daralmanın satışlar üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz. Buna ek olarak, geçtiğimiz yıl artan vaka sayıları sonrasında Mayıs ayında ülke olarak tam kapanma sürecine girmemiz nedeniyle, bu ay gerçekleşen aylık bazda %19,1’lik yükselişte kuvvetli baz etkisi bulunduğunu belirtmek isteriz. Benzer baz etkisinin yılın geri kalanında da etkisini gösterebileceğini, bu yüzden yıllık satış rakamlarının takip edilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Şirketler özelinde ise sektör verilerini Ford Otosan ve Tofaş için ‘Nötr’, Doğuş Otomotiv için ‘sınırlı negatif’ olarak yorumluyoruz.

 

 

Halk Yatırım raporudur

 

 Otomotiv satışları Mayıs’ta arttı

 

Garanti Yatırım’dan THY için ‘Endeks Üzeri Getiri’ değerlendirmesi…

 

Tüpraş: Güçlü, karlı, ucuz

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler