Sosyal Medya

Borsa

Kritik gece: FED karar 21:00 ; Powell’ın basın toplantısı 21:30’da başlıyor

Küresel mali piyasalar, haftanın ilk işlem gününde, FED korkusu ve beraberinde Ukrayna ekseninde artan jeopolitik risklerin gölgesinde büyük çaplı bir…

Kritik gece: FED karar 21:00 ; Powell’ın basın toplantısı 21:30’da başlıyor

Küresel mali piyasalar, haftanın ilk işlem gününde, FED korkusu ve beraberinde Ukrayna ekseninde artan jeopolitik risklerin gölgesinde büyük çaplı bir satış dalgasına (volatiliteye) maruz kalmıştı. ABD teknoloji borsası Nasdaq %5 olarak kaydettiği düşüşü, seansın sonlarına doğru adeta bir U dönüşü ile geri alarak büyük bir zigzag çizse de, dün akşam da borsalar satış baskısından kurtulamadı.

Yaşanan türbülansın arkasında FED’den beklenen hızlı ve erken faiz artışları en büyük endişe kaynağı olarak görülüyor. Bu belirsizliğin de cevabını bu akşam düzenlenecek yılın ilk FOMC toplantısında alacağımızı düşünüyoruz. TCMB’nin politika metninin aksine, KKTC saati ile 21:00’de (TSİ 22:00) açıklanacak karar metninde ileriye dönük yol haritasının da ipuçlarını alacağız. Kuvvetle muhtemel, FED’in enflasyon tehdidine paralel Mart ayında 25 baz puan faiz artışına gitmesini; 50 baz puanlık bir artırımın piyasa dinamiklerini altüst edeceğinden tercih edilmeyeceğini düşünüyoruz.

Hatırlayınız, 2020 Mart ayı sonrasında kulaklardan fışkıran bol ve ucuz paranın da yardımı ile, riskli varlıkların adeta şaha kalktığına tanıklık etmiştik.  Mart 2020’de Bitcoin 3,850 dolara kadar gerilemesi sonrası 2021 sonundan 69bin dolar seviyesine varan bir yükseliş kaydetmişti. Benzer dönemde, 6,600 dolar seviyesine kadar gerileyen Nasdaq endeksi, 2021 yılı 15,644 puandan tamamlamıştı! Son haftalarda egemen olan satış baskısının da bir noktada dineceğini ve enflasyonist ortamlarda, konut, arsa ve ev gibi sabit yatırım mallarının değer kazandığı gibi, seçici olmak kaydı ile şirketlere de talep geleceğini düşünüyoruz.

İçinde bulunduğumuz ve öngörüsü düşüş zaman diliminde ileriye dönük sihirli küremiz olmasa da, oyun planımız anlamlı düşüşlerde, acele etmeden, kademeli olarak, dönemin ruhuna uygun belki de Avrupa ve Asya hisse senetleri hatta kripto paralarda yatırımcı kimliğimiz ile pozisyon büyüteceğiz. Belki kulağa hoş gelmeyecek ama, FED’in gevşek para politikası uyguladığı dönemde doların değerli bir seyir izlediğine tanıklık etmiştik. 2022 yılında ise favori para birimimiz başta Sterlin akabinde ise EUR olacaktır. Doların negatif ayrışabileceğini düşünüyoruz.

Bitcoin, 39,600 – 42,100 bandındaki önemli desteğini haftasonu kırması ardından, haftanın ilk iş günün 33bin seviyesinin altını test etmişti. Dün havanın sert fırtına sonrası bir nebze de olsun yumuşaması kayıpların bir bölümü telafi edilerek 37,500 seviyesine varan bir toparlanma kaydedildi. ABD cephesinde ise Başkan Biden’ın kripto para stratejisini yakın zamanda duyuracağını not edelim. Kripto paraların 2021’de şahlanması ile altın ve gümüş adeta köşede sessiz kalmışlardı. Bitcoin’in zirveden %50’yi aşan düşüşü sonrası altının ons bazında fiyatının da 1,850 dolar seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Haftalık anlamda 1,850 dolar üzeri kapanışlarda, portföyümüzde var olan altın pozisyonumuzu güçlendireceğiz.

Türk mali piyasaları ise, yabancı yatırımcı eksikliğinde bir de kara kışın bastırması ile son günlerde hem sanayi hem de finansal piyasalarda sakin bir seyir izliyor. Bir tarafta etkili olan gaz ve elektrik kesintileri koca koca fabrikaların işlevsiz kalmasına neden olurken, kur korumalı mevduat ürünününü bireysel müşteri ardından şemsiyesinin altına kurumsal müşteriler de alması, hatta döviz bozdurmaları durumunda getirilen vergi avantajı, TL’nin bir müddet (kısa vadede) yardımcısı olacağını düşünüyoruz. Çok süratli olmasa da, BDDK verileri de döviz tevdiat hesaplarında gerilemenin olduğunu teyit ediyor. BDDK verilerine göre gerçek kişilerin DTH hacmi 20 Ocak itibariyle 161,4 milyar dolar seviyesine geriledi. USDTRY kurunun 18,4 seviyesinden saatler içinden 10’lu seviyelere düştüğü o mühim 20 Aralık gününde bu rakam 163,5 milyar dolar idi.

Türk mali piyasalarında, haftanın ilk iş gününde çalışan devre kesiciler ile BIST100 endeksi günü %5 düşüşle tamamlaması ardından dün kayıplarının bir kısmın telafi ederek günü %1,8 artışla tamamladı. USDTRY kuru gün boyunca göreceli olarak sakin hatta 13,45-13,55 bandından bir seyir izlediken sonra geceyi bandın alt tarafında tamamladı. Teknik bir bakış açısı ile, yukarıda 13,95 seviyesi aşılamadan, dolar yönünde bir pozisyon almak için aele etmeden kenarda bekleyeceğiz.

IMF, 2022 yılı Dünya Ekonomik Raporunu yayımladı. Buna göre, 2022 yılında dünya büyümesinin bir önceki rapora göre 0,5 puan azalarak %4,4 olması bekleniyor. Büyümenin son dönemlerde motoru haline gelen Çin’de 0,8 puan azalarak %4,8’e ; ABD’nin ise 1,2 puan düşüşle %4,0’e gelmesi bekleniyor. Raporda, Euro Bölgesi’nin 2022’de %3,9, İngiltere’nin ise %4,7 büyüyeceği; büyümede aslan payının ise %9 ile Hindistan’da olacağına yer verilmiş. Dalga boyunun ve belirsizliğin çok yüksek, öngörünün ise neredeyse olmadığı Türkiye’ye yönelik raporda spesifik bir tahminin de yer almadığını görüyoruz.

Ne kadar yazarsak yazalım, gözler bu akşam merakla beklenen FED’in yılın ilk faiz toplantısına çevrilmiş durumda. Karar metni KKTC saati ile 21:00’de açıklanacak. Başkan Powell’ın basın toplantısı ise 21:30’da başlayacak. Piyasaların yıla iyi bir başlangıç yapmaması, FED’in dikkatinden kaçmamış olması gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan, 40 yılın zirvesine çıkmış enflasyon karşısında, dizginleri ele almak kaydı ile Mart ayına yönelik 25 baz puan faiz artırım sinyali vereceğini düşünüyoruz. Öte yandan, bilançonun küçültülmesi ile ilgili plan da merak edilen ikinci ana başlı olarak takip edilecektir.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında son günlerde esen sert rüzgarlar ardından güçlü olmasa da hakim rengin yeşil olduğunu göüyoruz. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde artılar göze çarpıyor. ABD-Rusya arasındaki yüksek tansiyon devam ederken, Rusya’nın eli Avrupa gaz kartı nedeniyle iyice güçlünenmiş görünüyor. Arz kesintisi korkusu ile Brent cinsi petrolün varil fiyatı yeniden eşik bir değer olan 86,70 doların üzerinde ve güne 88 dolardan başlıyor. Petrol fiyatlarında yükselişin sürmesine teknik bir bakış açısıyla imkan tanırken, büyük oyuncuların stratejik petrol rezerv satışının da her an gündeme gelebileceği göz ardı edilmemelidir.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler