Sosyal Medya

Borsa

Hisse Senedi Stratejisi: BIST’de Erken Gelen Bahar

  İş Yatırım’ın hisse stratejisi raporunda 3 başlık öne çıktı: Türkiye Hisse Senedi Stratejisi- BIST’de Erken Gelen Bahar Rekor eksi…

Hisse Senedi Stratejisi: BIST’de Erken Gelen Bahar

 

İş Yatırım’ın hisse stratejisi raporunda 3 başlık öne çıktı:

  • Türkiye Hisse Senedi Stratejisi- BIST’de Erken Gelen Bahar
  • Rekor eksi reel faiz ve artan şirket karları BIST’i destekliyor
  • Uygulanan ekonomi politikaları yerleşik yatırımcıyı BIST’e yöneltiyor

 

Rapordan ana başlıklar şöyle:

 

Mart ayı sonu itibarı ile %61’i geçen yıllık TUFE ve %115’e ulaşan ÜFE, ve buna karşın %14 oranında kalan TCMB politika faizinin ima ettiği rekor düzeydeki negatif reel faiz oranı yerleşik yatırımcıları hisse senetlerinin de içinde bulunduğu reel varlıklara yöneltiyor. Öte yandan, pandemi sürecini iyi yöneten reel sektör şirketleri devam eden tedarik sorunları ve artan üretici fiyatlarının da desteği ile karlarını reel bazda artırmayı başarıyorlar.

Öte yandan düşük fonlama maliyeti ve TÜFE’ye endeksli bono portföylerinin yükselen getirisi bankacılık sektöründe de kar artış oranlarını destekliyor. Sonuç olarak yıl başından bu yana dolar bazında %21 artan MSCI Turkey endeksine karşın şirket çarpanları halen tarihsel ortalamaların çok altında seyrediyor.

 

Enerji ve gıda başta olmak üzere hammadde fiyatlarındaki artış trendinin devamı en önemli risk faktörü

 

Rusya-Ukrayna savaşı petrol, doğalgaz ve gıda fiyatları üzerindeki baskıyı daha da arttırdı. Türkiye doğalgaz ve tarım ürünleri ithalatının %30’dan fazlasını Rusya ve Ukrayna’dan, rafine petrol ithalatının %27’sini Rusya’dan karşılıyor. Önümüzdeki dönemde Rusya’ya uygulanan yaptırımların petrol ve doğalgazı da içerecek şekilde genişletilmesi fiyatları daha da yukarı tırmandırabilir ve Avrupa ekonomisini yavaşlatabilir. Bu durum Türkiye ekonomisini artan enerji ve gıda ithalatı faturası ve ihracat talebindeki düşüş kanalıyla etkileyebilir. Enerji şoku ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 2022 yılında 38 milyar dolar cari açık (milli gelirin %4,6’sı) öngörüyoruz.

 

Turizm sezonu da risk altında

 

Öte yandan Rusya ve Ukrayna ekonomilerindeki daralma ve devam eden çatışma ortamı bu ülkelerden Türkiye’ye gelen turist sayılarını olumsuz etkileyebilir. Salgın sonrası dönemde Türkiye’ye gelen turistin %27’si bu iki ülkeden. Dengeli bir dış politika uygulayan Türkiye iki ülkeyle de ticari ilişkilerini devam ettirme niyetinde. Son dönemde uygulanan ılımlı dış politika ve Türkiye’nin artan jeopolitik önemi AB ve ABD ile ilişkilerde olumlu yönde gelişmeler olabileceğine işaret etmekte.

 

Son havalimanları yolcu verileri, havayolları şirketlerinin yurtdışı uçuşlara giderek artan miktarda kapasite ayırması önümüzdeki turizm sezonuna dair olumlu sinyaller.

 

Dolar bazında 200 günlük ortalamanın üzerine çıkan BIST 100 Mart 2021 den gelen düşüş trendini de kırdı

Tüm belirsizliklere ve olumsuz yurtdışı konjonktüre rağmen BIST 100 endeksi 200 günlük ortalamasının üzerine çıkmayı başardı. Endeks Son olarak da Mart 2021 den gelen düşüş trendini yukarı kırdı. Kısa vadeli işlem yapan yatırımcıların 163 dolar seviyesindeki kırılan düşüş trend çizgisini zarar durdur olarak kullanabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan endeksin halen dolar bazında oldukça düşük seviyelerde olması, artan şirket karları ve daralan çarpanlar, seçim sonrası ekonomi politikalarında normalleşme ile halihazırda dipte olan yabancı payında olası artış, uzun vadede daha iyimser olmamızı sağlıyor.

Nitekim 22 Ekim tarihli önceki strateji raporumuzda orta uzun vadede normalleşme senaryosunda iyi performans göstereceğini düşündüğümüz 10 hisselik bir portföye yer vermiştik. https://arastirma.isyatirim.com.tr/2021/10/15/bistde-goz-ardi-edilmeyecek-kadar-iskontolu-olan-10-hisse/  Portföyün getirisi o tarihten bu yana %44 oldu.

 

Zayıf TL, yüksek enflasyon ve artan emtia fiyatları ana yatırım temalarımız

 

En Çok Önerilenler Portföyümüzde banka sayısını üçe çıkarttık

 

25 Ocak tarihinde Akbank (AKBNK.IS) ve Garanti Bankası’nın (GARAN.IS) yanına Yapı Kredi Bankası’nı (YKBNK.IS) ekleyerek En Çok Önerilenler listemizdeki banka sayısını üçe çıkartmıştık. Neredeyse geçen yılki karlarının tamamına yakınını 2022 ilk yarıda gerçekleştirmesi beklenen bankalar, halen çarpan bazında, tarihsel ortalamalarının altında işlem görmekte. Portföylerinde bulunan enflasyona endeksli bonoların yükselen getirileri ve artan faiz marjları bankaların karlarını desteklerken, varlık kalitesi tarafında, teminat fiyatlarındaki artış (özellikle gayrimenkul ve şirket değerlemeleri) ve şirketlerin pandemi dönemindeki güçlü performansları endişeleri azalttı.

Örnek vermek gerekirse sorunlu kredilerin yoğun olduğu enerji sektörü elektrik fiyatlarının serbest piyasada dolar bazında yaklaşık iki katına çıkması ve döviz bazında alım garantileri ile performanslarını düzeltme şansı elde etti.

 

Portföye son dönemde eklediğimiz Kardemir (KRDMD.IS), Tüpraş (TUPRS.IS) ve Şişecam’ın (SISE.IS) ortak özellikleri devam eden arz sıkıntıları ile ürünlerine olan talep ve bu sayede maliyet artışlarını satış fiyatlarına yansıtabiliyor olmaları. Ayrıca bu şirketlerin gelirleri de döviz ağırlıklı.

Yine son dönemde portföye dahil ettiğimiz Türk Hava Yolları ise (THYAO.IS), pandemi sonrası toparlanma ve güçlü devam eden kargo gelirleri ile 2019 performansını geçmiş durumda. Ayrıca şirket halihazırda Rusya uçuşlarına devam eden ender havayollarından.

 

Yüksek enflasyon temamızla uyumlu olan BIMAS (BIMAS.IS) benzer şirket çarpanlarına ve tarihsel ortalama çarpanlarına göre halen iskontolu işlem görüyor. Perakende şirketleri ile ilgili yürütülen ikinci soruşturma da yeni bir ceza çıkma ihtimali tahminlerimiz için en önemli risk faktörü. Vestel Beyaz’ı (VESBE.IS) gelirlerinin önemli bir kısmının döviz bazlı olması ve halen cazip değerlemeleri sebebiyle portföyde tutmaya devam ediyoruz. Logo Yazılım (LOGO.IS) hisseleri için 2022 güçlü yıl sonu beklentilerimizde bir değişiklik yok.

 

Temel beklentilerinde bir bozulma görmediğimiz ve diğer sigorta şirketlerinden karlılık anlamında olumlu ayrışan Türkiye Sigorta (TURSG.IS) ‘yı nispeten düşük bir ağırlıkla portföyde tutmaya devam ediyoruz.

 

 

Suwen Tekstil, Gedik Yatırım Eş liderliğinde halka arz ediliyor!

 

 

YKY  Strateji Notu: Ayı Anders

 

Ak Yatırım:  Borsa’da Nisan’ı seven sektörler

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler