Sosyal Medya

Borsa

Çin’de Covid protestoları ülkeye yayıldı, Asya borsaları satışta, petrol düşüyor

Noel Baba rallisi tehlikede

Çin’de Covid protestoları ülkeye yayıldı, Asya borsaları satışta, petrol düşüyor

Çin’de Covid kısıtlamalarına karşı protestolar küresel piyasalardaki risk iştahına gölge düşürürken; Asya seansında yuan ve emtia para birimlerinin gerilemesine neden oldu.  Dolar çoğu majör rakibi karşısında güçlenirken, Brent 2022’nin dibine yuvarlandı.

Pekin’in sosyal hoşnutsuzluktaki ani patlamaya nasıl tepki vereceği henüz belli değilken, artan sosyal istikrarsızlık tehdidi ve hükümet baskısı, yatırımcıları büyük olasılıkla dolar, yen ve  ABD devlet tahvilleri  gibi güvenli varlıklara yönelmeye sevk edecek. Artan riskler, Avustralya ve Güney Afrika randı da dahil olmak üzere Çin ile ticarete endeksli hisse senetleri, emtialar ve para birimlerine olan talebi de zayıflatabilir.

 

Son zamanlarda Covid kapatma/kapanma önlmlerinin gevşetilmesi ve kapsamlı bir inşaat ve emlak şirketlerini kurtarma planının ilanı Çin hisse senetlerinin kayda değer bir toparlanma göstermesine yardımcı olmuştu. Ancak, hafta sonunda patlak veren olaylar dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve riskli varlıkların görünümüne yeni belirsizlikler ekliyor. Uygur bölgesinde bir şehirde tecrit altındaki  apartmanda çıkan ölümcül yangının tetiklediği protestolar, aynı zamanda Çin merkez bankasının Cuma günü yaptığı ılımlı, fakat olumlu  karşılanan parasal genişleme adımını da bertaraf ediyor.

Hong Kong’daki Mizuho Bank Ltd.’nin Asya döviz baş stratejisti Ken Cheung, “Protestolar Çin’deki sosyal istikrarsızlıkla ilgili endişeleri körüklediğinden  yabancı yatırımcılar Çin yatırımlarını  azaltabilir, risk iyimserliği darbe alabilir” dedi. “Görünüşe göre Sıfır Covid politikası kırılma  noktasına ulaşıyor. Hoşnutsuzluğu dizginlemek için Covid önlemlerinde daha fazla gevşeme veya iyileştirme gerekecek.”

 

Cheung, güvenli liman talebinin doları destekleyebileceğini söylerken, yuanın muhtemelen zayıflayacağını ekledi.

 

Onshore yuan, Kasım rallisinde kazancını geri verip %1’in üzerinde düşerek, dolar başına 7,24’ün biraz altına indi. Avustralya Doları %1,2, Güney Afrika Randı %0,6 ve Yeni Zelanda doları %0,9 düştü.

Pekin’in karantina sürelerini kısaltması ve 11 Kasım’da test zorunluluğunu gevşetmesinden bu yana Çin piyasalarında iyimserlik yeniden ortaya çıktı. MSCI Çin Endeksi’ndeki hisse senetlerinin değerini yaklaşık 370 milyar dolar artıran bir ralliyi tetiklendi. Yuan, bu ayın başlarında sekiz haftanın en yüksek seviyesine yükselirken, emlak sektöründe sıkıntıları hafifletmek için alınan kapsamlı önlemler de Gelişmekte Olan Ülke tahvillerinde  toparlanmaya yol açtı.

Ancak protestolar, özellikle bazı yatırımcıların Çin hisse senetlerinin son dönemdeki keskin yükselişlerinin ardından yeterince değerlendiğini düşünmeye başladıkları şu sıralarda havayı iyice bozabilir. Bu, Wall Street fon yöneticlerinin  ucuz kalan değerlemeler ve daha dostane politikalara geçtiği iddia edilen  Çin’den bewlenecek Noel Baba rallisi beklentisini bozabilir.

Küresel piyasalarda, Çin’deki huzursuzluğun Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinin altı yılın en güçlü aylık rallisinin sona erdirmesi mümkün.

Overseas-Chinese Banking Corp Çin araştırma birimi başkanı Tommy Xie, “Piyasa oynaklığı, vatndaşlar Çin’in Covid’le mücadele önlemlerinin arkasındaki mantığın tutarlılığına ikna olana kadar  devam edebilir” dedi.  Halihazırda yeniden düzenlenen Covid politikası piyasanın kafasını karıştıracak ve risk iştahı darbe alacak.”

 

TSİ  07:00’de Brent $81/varile gerilerken, ons altın $1.749’da yatay seyrediyor. Türkiye’de dolar/TL güne 18.62-63 bandında siftah yaptı.  Nikkei-225 öncülüğünde tüm önde gelen Asya borsalarında satışlar var. Hang-Seng %1.5 değer kaybıyla Çin riskini iskonto ediyor.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler