Sosyal Medya

Borsa

Borsa’da çıkış sürecek mi?

Sizin için bu sabah yayınlanan finansal kurum raporlarında Borsa’nın izlerini sürdük:   Ata Yatırım   BIST100: Endekste volatilite devam ediyor.…

Borsa’da çıkış sürecek mi?

Sizin için bu sabah yayınlanan finansal kurum raporlarında Borsa’nın izlerini sürdük:

 

Ata Yatırım

 

BIST100: Endekste volatilite devam ediyor. Dün pozitif açılışın ardından geri çekilmeler yaşansa da %0,89 yükselişle 2.064 seviyesinde kapanış gerçekleştirmiştir. Endeksin yeni güne yatay açılış ile başlayacağını düşünüyoruz. Açılışın ardından geri çekilmelerin yaşanması durumunda 5 günlük ortalama olan 2.040 seviyesi destek noktamız olacaktır. 2.040 destek noktasının kırılması durumunda geri çekilmelerde 2.020 destek noktasını takip edeceğiz.

 

BIST 100 endeksinde satışların sınırlı kalacağını ve yükselişlerin yeniden canlanacağını düşünüyoruz. 2.070 direnç noktasının kırılması durumunda alımların devam edeceğini düşünüyoruz. 2.070 destek noktasının üzerinde 2.100 seviyesini takip edeceğiz.

Direnç: 2.070 – 2.100 – 2.125 Destek: 2.040 – 2.020 – 2.000

 

Şeker Yatırım

BİST: Güne yükselişle başlangıç yapan BIST-100 endeksi pozitif seyrini devam ettirerek günü %0,89 yükselişle 2.064,21’den tamamladı. ABD TÜFE enflasyon verisi beklentilere paralel gelirken, veri sonrası DXY dolar endeksinde ve ABD tahvil faizlerinde güçlü düşüşler yaşandı. Yurtdışı majör borsalar günü genel olarak yükselişle tamamladı. Fed başkanı Powell’in enflasyonu önlemek gerekirse agresif faiz artışı yapabiliriz iletişimine rağmen enflasyondaki yükselişin duracağı beklentisiyle risk alma iştahı güçlü kalmaya devam ediyor. ABD TÜFE verisi sonrası DXY’deki düşüşe paralel EM para birimlerinde güçlü değer kazançları oluşurken, TL BIST kapanışı sonrası oluşan değer kazancıyla günü %4 üzeri artışla ve pozitif ayrışma ile kapattı. Ancak yeni güne başlarken kurlar gece yaşanan düşüşün bir kısmını geri alarak güne yükselişle başladı. Son dönemde BIST ’in yükselişinde TL’deki değer kayıplarının ihracatçı şirketler başta olmak üzere Sınai endeks hisselerine pozitif yansıyacağı beklentisi ana etkenlerden biri olurken, kurlardaki gerileme sonrası Sınai endeks hisselerinde kar satışları yaşanması beklenir. TL’deki değer kazançlarının bankacılık hisselerinde ise relatif olarak pozitif ayrışmaya neden olması beklenir.

Bugün açıklanacak Kasım ayı sanayi üretim endeksinin ortalama olarak %8,2 artış göstermesi beklenirken, Şeker Yatırım olarak bizim tahminimiz %7,9 artış yönündedir.

Bugün BIST kapanışı sonrası kurlarda yaşanan gerilemenin kalıcı olup olmayacağı edilecek. VIOP-30 endeksi BIST kapanışına göre akşam seansını %0,94 düşüşle kapatırken, ABD ve Almanya vadeli endeksleri BIST kapanışına göre negatif seyrediyor. Asya borsalarında ise satıcılı seyir var. Endeksin güne satıcılı bir eğilimle başlaması beklenirken, kurlardaki düşüşün devamı durumunda tepki yükselişi denemeleri oluşsa da satış baskısının devam etmesi beklenmektedir.

 

ÜNLÜ & Co

 

BIST100’de kur baskısı oluşabilir. 150 $ seviyesini bir türlü geçemeyen BIST100, dün TL’de %4 değer kazanımı ile bugün güne 156$ seviyesinden başlayacak. Aralık ayında düşen yabancı takası yeni yılla bir miktar yükselmişti. BIST100’de 138-140 $’dan pozisyon alan yabancı yatırımcı için bugün açılış itibariyle %12 dolar bazında getiri elde etmiş oldu, kurlarda yaşanan gerileme bugün satış baskısı oluşturabilir. Dün akşam seansında BIST30 vadeli kontratlarda sınırlı bir baskı hissedildi. Kurda değer kazancı sınırlı kalması durumunda 2000 desteği korunabilir. Bilançolar ile birlikte hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkmasını bekliyoruz. Destek seviyelerimiz 2007 ve 2000, direnç seviyelerimiz 2068 ve 2118’dir.

 

 

Global Yatırım

Dün ABD’de açıklanan Aralık TÜFE rakamları beklentilere paralel açıklanırken yıllık enflasyon %7’ye ulaşarak son 40 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesinde gelmesine karşın FED’in planlanandan önce bir faiz artırım hamlesi yapmayacağı dair beklentilerle birlikte Dolar endeksinde sert bir geri çekilme yaşandı. Dolar/TL’de de dün akşam Dolar endeksindeki geri çekilmeyle birlikte aşağı yönlü hareketler izlendi. Ancak Dolar/TL’de dün akşam yaşanan kayıpların çoğu telafi edilmiş durumda. Yatay bir başlangıç gerçekleştirmesini beklediğimiz BIST100 endekste 2066 direnç seviyesi yükseliş eğilimi açısından önemli bir eşik konumunda. Bu eşiğin geçilmesi halinde 2100 seviyesine doğru yeni

bir marj açılacaktır. Son günlerde yükselişlerin sınırlı kaldığı 2066 seviyesinden gelebilecek realizasyon satışlarında ise destekler 2020 ve 1986 seviyelerinden geçiyor.

 

Gedik Yatırım

BIST-100 Güne Başlangıç

Küresel hisse piyasalarında geçen haftadan itibaren yaşanan kayıpların ardından bir miktar toparlanma çabası gözlenirken, Fed’e ilişkin sıkılaşma endişeleri ve salgın kaynaklı gelişmeler aşağı yönlü risk unsurları olarak izleniyor. Son dönemde toparlanma çabasının güç kazandığı BIST-100 Endeksi dün günü %0,89 oranında yükselişle 2.064,21 puandan tamamladı. ABD borsaları günü sınırlı yükselişlerle tamamlarken, ABD vadelileri bu sabah hafif satıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında genel olarak kırmızı bir renk hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif satıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 13,55 – 13,73 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:40 itibariyle 13,40’lı seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif satıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

 

BIST-100 Strateji

Dün güne yükselişle başlayan BIST 100 gün içinde sınırlı bir alanda dalgalandıktan sonra günü 18 puanlık yükselişle tamamladı. Teknik göstergelerde gün altı periyotlarda bir süredir takip ettiğimiz zayıflık günlük periyotlarda da görülmeye başladı. Bu süreçte aralık sonunda başlayan ve bugün itibariyle 2025 seviyesinde bulunan yükselen trend kritik hale geldi. Buranın altında olacak bir kapanış satışların sertleşmesine neden olabilir. Yukarıda ise düzeltmede %50 seviyesinin bulunduğu 2.066 ile bu haftanın zirvesinin bulunduğu 2075 aralığı ilk direnç bölgesi konumunda. Bu seviyeler geçilemediği sürece yeni maliyet oluşturmanın riskinin önceki günlere göre arttığını düşünüyoruz. Buranın üzerinde ise %61,8 seviyesinin bulunduğu 2.147 izlediğimiz en önemli direnç olacak.

 

Son Beş Yıl Temettü Verimliliği Ortalaması Yüksek Olan Şirketler

 

YK Yatırım Başstratejisti Murat   Berk:  Ekonomi ve Piyasalarda 2022’ye Bakış

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Murat Sağman – Tufan Deriner:  Borsada yükseliş kalıcı mı?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler