Sosyal Medya

Borsa

Borsa’da bu hafta ne olacak? Uzman görüşleri

  Tuncay Turşucu Danışmanlık   Borsa Endeksi haftayı %2.98 düşüşle kapadı. Haftaya Pazartesi günü hafif olumlu başlangıç olsa da Salı…

Borsa’da bu hafta ne olacak? Uzman görüşleri

 

Tuncay Turşucu Danışmanlık

 

Borsa Endeksi haftayı %2.98 düşüşle kapadı. Haftaya Pazartesi günü hafif olumlu başlangıç olsa da Salı günü yaşanan sert satışlar haftanın geri kalanına ait dengeyi bozdu. ABD ve Avrupa borsalarında aynı şekilde satıcılı bir hafta izledik. Özellikle S&P endeksi ciddi bir düşüş sergiledi ve teknik olarak kritik destek noktasına geldi. Dolar kuru ise 13.50 seviyelerinde başladığı haftayı yine aynı seviyelerde kapadı ve sıkışık bir alandaki seyrini sürdürdü. Haftayı olumsuz bir algı ile kapatıyoruz. Ancak ABD borsalarının geldiği nokta itibari ile S&P endeksinde tepki yükselişi gelmesi muhtemel olabilir. Birkaç iyi açıklanacak bilanço rakamı ve Fed toplantısının sürprizsiz şekilde geri kalması durumunda Global borsalarda tepki yükselişi beklenebilir. Bu durum BIST100 Borsa endeksi içinde önümüzdeki hafta tepki yükselişi ihtimalini artıracaktır.

 

Borsa Endeksi geçen haftaki düşüş ile 20 günlük ortalaması olan 1986 seviyesini test etti ve bu seviye üzerinde tutundu.

Aslında 20 günlük ortalama desteği son üç gündür test ediliyor ve başarı gösteriyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece yukarı tepki hareketi görebiliriz.

Endeks buna açık görünüyor. Buna karşın 1986 seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 1934 seviyesindeki 50 günlük ortalama test edilebilir. Böyle bir geri çekilme portföylerde yıpranma yaratabilir. Ancak 20 günlük ortalama altına inse bile 50 günlük ortalamadan etkili bir yükseliş beklemek yanıltıcı olmaz. Yukarıda ise endeksin bir üst vitese atması için 2104 seviyesindeki yatay direncini geçmesi gerekli. Bunu başarabilirse yukarı hareket güçlenecektir.

 

Bu arada Haftaya bilanço dönemi başlıyor. Arçelik 26 Ocak, Anadolu Hayat 28 Ocak ve Aksigorta 31 Ocak tarihlerinde son çeyrek bilançolarını açıklaması bekleniyor. Bilanço döneminde hisse bazlı yoğun hareketler bekliyoruz.

 

Gedik Yatırım: BIST-100 Güne Başlangıç

 

Fed’e yönelik sıkılaşma endişeleri ve jeopolitik gerilimin etkisiyle risk iştahının baskı altında kaldığı geçen haftada küresel hisse piyasalarında satıcılı bir fiyatlama etkili oldu. Yurt dışında zayıflayan görünümün etkisinin hissedildiği BIST-100 Endeksi cuma gününü %0,15 oranında sınırlı bir kayıpla 2.011,16 puandan tamamladı. ABD borsaları cuma gününü %1,50’leri bulan düşüşlerle tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah bir miktar toparlanma çabası etkili oluyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim. Avrupa borsalarının güne yataya yakın açılışlarla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 13,43 – 13,44 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:40 itibariyle 13,44’lü seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

 

BIST-100 Strateji

 

Geçen hafta yurt dışı hisse piyasalarında artış kaydeden satış baskısı Borsa İstanbul üzerinde de etkili oldu. BIST-100 Endeksi’nde geçen hafta destek olarak çalışan 22 günlük basit hareketli ortalama (1.974) destek olarak önem taşırken, ortalama altında satış baskısının devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Bu durumda 1.934 ve 1.887 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. BIST-100 Endeksi’nde etkili olabilecek tepki alımlarında ise 2.044 – 2.066 ve 2.086 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır.

Endekste yükselişlerin güç kazanabilmesi için 2.086 üzerinde kapanışlara ihtiyaç olduğunu değerlendirirken, bu seviye aşılamadığı sürece yükselişler tepki mahiyetinde kalabilir. Teknik görünümün zayıflama kaydettiği endekse karşı kısa vadede temkinli yaklaşılması faydalı olacaktır.

 

Önemli Sektör & Şirket Haberleri

 

Basında yer alan haberlere göre, organize sanayi bölgelerinde 24 Ocak’tan itibaren 3 gün süreyle elektrik kesintisi yapılacak. İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgazın kesilmesiyle başlayan süreçte ilk olarak doğalgaz kesintileri gündem oldu. Şu anda da elektrik üretiminde sorunlara neden olacak gibi görünüyor. Alınan kararla tüm organize sanayi bölgelerinde aydınlatma ve ısınma amaçlı kullanılabilecek kadar enerji çekimine izin verildi. Spot piyasada ortalama elektrik fiyatı bir önceki yıla göre %283 artışla 1.145 TL/MWh olurken, fiyatlar son 3 günde ortalama 1.321 TL/MWh ile zirve yaptı. Basında yer alan son haberlere göre İran’dan Türkiye’ye doğalgaz transferi yeniden başladı. (ALARK, ODAS, CANTE ve GWIND için SINIRLI POZİTİF) (AKENER, TRCAS ve AKSEN için POTANSİYEL SINIRLI NEGATİF)

 

Dr Fulya Gürbüz’den Ekonomi Gündemi: Ekonomik aktivite, enflasyon, güven, FED faiz kararı

 

BBVA Garanti Yatırım:  Eurobond Piyasası Fiyatlamaları ve Getiri Eğrileri

 

TL Mevduat Faizleri ve TL Kredi Faizleri azaldı…

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler