Sosyal Medya

Borsa

BDDK sonrası yüksek oynaklık artan belirsizlik: TL güne nasıl başladı? Düşüş kalıcı olur mu?

Düşük faizde ısrar, TL üzerindeki olumsuz etkisi ve enflasyonu patlatmasına rağmen TCMB’nin faiz politikasının devre dışı turtulmasına devam edileceği açıklamaları…

BDDK sonrası yüksek oynaklık artan belirsizlik: TL güne nasıl başladı? Düşüş kalıcı olur mu?

Düşük faizde ısrar, TL üzerindeki olumsuz etkisi ve enflasyonu patlatmasına rağmen TCMB’nin faiz politikasının devre dışı turtulmasına devam edileceği açıklamaları piyasalar ve ekonomide önemli dengesizlikler oluşturmakta.  BDDK’nın son adımlar silsilesi içinde cuma gecesi atılan son adım ise hafta başı itibarıyla belirsizliklere önemli katkı yapmış durumda.

Ticari kredilere konan sınır açıklaması sonra dolar ve euro, haftaya sert düşüşle başladı. Döviz kurları ilk işlemlerde yüzde 4’ün üzerinde düşüşler izlendi. Dolar/TL 16.09 ve Euro/TL 17.02 seviyelerine kadar geriledi. Saat 09:00 itibarıyla  Dolar/TL 16,30, Euro/Tl ise 17,26 seviyelerinde.

BDDK tarafından cuma günü yayımlanan kurul kararına göre 15 milyon lira karşılığı, yani yaklaşık 908 bin dolar yabancı para nakit varlığı bulunan şirketler, aktifleri veya yıllık satış gelirlerinin yüzde 10’undan fazla yabancı para nakit varlığı tutuyorlarsa TL cinsi nakdi ticari kredi kullanamayacak.

Cuma akşamı Türkiye piyasaları kapalıyken gelen karar bankalararası piyasada düşük hacimli işlemlerde Dolar/TL’yi 17.36 lira civarından hızla 16,40 seviyelerine kadar geriletmişti.

Şirketlerin nasıl tepki vereceği, bankaların kredi olanaklarını hemen kesip kesmeyeceği gibi ekonomide önemli belirsizlik yaratan BDDK kararının kurda oynaklığı artırdığı izlenmekte.  Diğer yandan TCMB’nin döviz i,hityacının bu kadar açığa çıkarak ortaya konması, şirketlerin işletme sermayesi amaçlı yaşamsal kredilere ulaşamayabileceği endişeleri artıyor.

Borsa’ya açık şirketlerin son bilançolarından hesaplanan yaklaşık 3-4 milyar dolarlık bir döviz satış potansiyeli olduğu son BDDK kararı eşliğinde.  fakat hedefteki KOBİ’ler açısından durum daha çok ekonomide ani duruş riski yaratması açısından daha ön planda.

Genel faiz poltikası, artan cari açık, akutlaşan döviz açığı ve tabi dış borç ödeme yükümlülükleri gibi faktörler yan yana konduğunda, BDDK kararı ile Dolar/TL’nin mevcut seviyelerinin kalıcı olması zor; hatta imkansız. Fakat piyasalar açısından durum değerlendirmesi döneminde olası kamu müdahaleleriyle mevcut seviyelerde bir duraksama yaşanması beklenebilir.

Gelişmeleri ekliyor olacağız.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler