Sosyal Medya

Borsa

Altın fiyatları ABD enflasyon verileri sonrası güçlü yükseldi

Altın fiyatları dün piyasa beklentilerinin altında gelen ABD enflasyon verileri sonrası güçlü yükseldi. Ons altın fiyatları 5,5 ayın zirvesini görürken, gram altın…

Altın fiyatları ABD enflasyon verileri sonrası güçlü yükseldi

Altın fiyatları dün piyasa beklentilerinin altında gelen ABD enflasyon verileri sonrası güçlü yükseldi. Ons altın fiyatları 5,5 ayın zirvesini görürken, gram altın fiyatlarında rekor geldi. Şimdi ise gözler Fed’den gelecek mesajlarda… Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onurcan Bal, altın fiyatları üzerindeki gelişmeleri ve tüm senaryoları hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.

Şenay Zeren

Dün ekonomistlerin beklentilerinin altında gelen ABD kasım ayı enflasyon verileri sonrası, piyasalarda ralli yaşandı. Enflasyondaki bu yavaşlama, en kötüsünün geride kalmış olabileceğine işaret ederken; küresel borsa endeksleri sert yükseldi. Dolar dünyada güç kaybetti ve ABD tahvil faizleri geriledi. Altın fiyatları, ters korelasyon etkisiyle dünkü işlemlerde 1824 dolara kadar yükselerek 30 Haziran tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle değer kazanan gram altın da, 1093 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Şimdi piyasaların gözü kulağı, ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) gelecek mesajlarda… Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) aralık ayı toplantısı bugün sona eriyor. Fed faiz kararını Türkiye saati ile 22:00’de açıklayacak. Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması ise 22:30’da… Dün sürpriz yapan enflasyon rakamlarından sonra Fed’in 50 baz puanlık faiz artırımı yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Başkan Powell’ın konuşması kritik önemde olacak. Powell’ın konuşmasında, faiz artışlarında zirveye ne zaman ulaşılacağına dair ip uçları aranacak.

Enflasyon verisi sonrası piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, Fed’in faizleri yüzde 4,75 – yüzde 5,00 bandında bırakması bekleniyor. Bu da şubat ve mart aylarında yapılacak toplantılarda 25’er baz puanlık faiz artışına gidebileceği anlamına geliyor.

Altın fiyatlarındaki son durum

Dün 5,5 ayın zirvesine yükselen ons altın, bugün 1806 dolar ile 1813 dolar arasında hareket ediyor. Şu dakikalarda yüzde 0,08 oranında düşüşle 1809 dolarda işlem görüyor.

Gram altın ise, ons altında yaşanan düşüşün etkisiyle saat 11:26 itibarıyla yüzde 0,05 oranında düşüşle 1084 lirada hareket ediyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1793 lira, Cumhuriyet altını da 7 bin 365 liradan satılıyor.

Fed’in bugün, ileriki toplantılara yönelik faiz artırımlarıyla ilgili şahin mesajlar vermesi halinde, piyasalarda risk iştahının düşmesi beklenebilir. Bu durum, doları dünyada güçlendirebilir ve altın fiyatlarını baskı altına sokabilir. Tam tersi bir durumda yani Fed’in artık enflasyonda yavaşlamaya geçildiğini teyit etmesi ve faiz artırımlarında frene basıldığı mesajını vermesiyle, riskli varlıklara yönelim olabilir. Bu da dolara olan talebi azaltarak, altın fiyatlarını yükseltebilir.

Ayrıca piyasalar açısından yarın, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararları önemli olacak.

 

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler