Sosyal Medya

Borsa

İş Yatırım: 2.Çeyrek 2022 Bilanço Tahminleri

Finans Şirketleri Araştırma kapsamındaki bankalarımız yılın ikinci çeyreğinde güçlü bir karlılık sergileyecekler. Yıllık %422 ve çeyreklik bazda %49 olarak tahmin…

İş Yatırım: 2.Çeyrek 2022 Bilanço Tahminleri

Finans Şirketleri

Araştırma kapsamındaki bankalarımız yılın ikinci çeyreğinde güçlü bir karlılık sergileyecekler. Yıllık %422 ve çeyreklik bazda %49 olarak tahmin ettiğimiz net kar büyümeleri oldukça dikkat çekici oranlar. Kamu ve katılım bankalarının 2021 yılındaki düşük performansları nedeniyle burada önemli bir baz etkisi bulunsa da karlılıklar önemli ölçüde artış gösteriyor. Artan kredi/mevduat spredlerinin yanında TÜFEX menkul kıymetlerinin artarak devam eden gelir katkısı net karları çok olumlu etkilemeye devam ediyor. Bunu yandında çeyrekte daha düşük yazılan swap maliyetleri ile yüksek seyreden döviz ve menkul kıymet trading gelirleri genel karlılığa olumlu katkı yapmaya devam etmekte.

Çoğu bankanın karşılık giderleri de ılımlı bir seyir gösteriyor. Bu da sektördeki yüksek karşılık ayırma politikasının devamı yanında aktif kalitesinin de yüksek seyrettiğini ortaya koymakta. Çeyreklik bazda en kuvvetli kar artışı kaydedecek bankalar olarak Vakıfbank ve Al Baraka ön plana çıkıyor, ancak büyük özel bankaların da çeyrek bazında net kar artış oranları %40’ın üzerinde.

Finans Dışı Şirketler

Migros, Bimaş ve Bizim’in de aralarında bulunduğu gıda perakendecileri, Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek, yüksek enflasyon ortamında karlarını en çok arttırmayı başaran şirketler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra pandemi sonrası artan hareketlilikten ve güçlü turizm sezonundan fayda sağlayan Türk Hava Yolları ve Tüpraş ‘da yıllık kar büyümesinde dikkat çeken şirketler arasında. (Tüpraş özelinde petrol ürünlerindeki arz sıkıntıları da karlılığı olumlu etkilemekte). Son olarak reel anlamda artış gösteren otomobil fiyatları ve zayıf TL’nin de desteği ile artan ihracat gelirleri, Doğuş Oto ve Ford Otosan başta olmak üzere, otomotiv sektörü hisselerinin kar büyümelerini olumlu etkilemekte.

GYO sektörünün de yılın ikinci çeyreğinde kuvvetli bir performans göstermesini bekliyoruz. Talebin güçlü seyri ve yükselen fiyatlar ciroları desteklerken, gayrimenkul yatırımlarının enflasyon koruma özelliği ve arzın kıstlı olması gayrimenkule yönelimi destekliyor. Emlak GYO ikinci çeyrekte karlılığı en kuvvetli olacak şirketlerden biri olarak ön plana çıkıyor.

 

 

İş Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler