Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Sağman: Bu hafta Büyüme ve Enflasyon verileri açıklanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gayrisafi yurt içi hasılanın ikinci çeyrekte (Nisan, Mayıs, Haziran) ne kadar büyüdüğünü 1 Eylül Çarşamba sabah 10'da açıklayacak...

Murat Sağman: Bu hafta Büyüme ve Enflasyon verileri açıklanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gayrisafi yurt içi hasılanın ikinci çeyrekte (Nisan, Mayıs, Haziran) ne kadar büyüdüğünü yarın 1 Eylül Çarşamba sabah 10’da açıklayacak. Cuma 3 Eylül yine saat 10’da Ağustos ayı enflasyon verisi açıklanacak. TÜİK’e karşı güven ne kadar azalsa bile bu veriler yakından takip edilecek.

İlk önce büyüme ile başlayalım, geçen yılın aynı döneminde pandemi nedeniyle ekonomi durduğu için bu yıl baz etkisiyle çok yüksek büyüme oranı bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin 2. çeyrek büyüme beklentileri, yüzde 19 ile yüzde 24 aralığında yer alıyor. Ekonomistlerin 2021 tüm yıl GSYH beklentilerinin ortalaması ise yüzde 8,1, 2021 yılı büyüme beklentileri, yüzde 6,7 ile yüzde 9,5 aralığında oldu. Baz etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre büyüme yüksek gelse de bir önceki çeyreğe bakmak daha gerçekçi olacaktır. Türkiye ekonomisi, 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7 büyümüştü. Bu vesile ile ekleyelim küresel ekonomilerde büyüme hızları oldukça yüksek. Geçen hafta açıklanan ABD ikinci çeyrekte yıllık büyüme verisi yüzde 6.6 oldu. Türkiye’nin dünya GSYH’sinden aldığı payın 2013 yılında çıktığı yüzde 1.23’lük orandan 2020 sonunda yüzde 0.85’e gerileyerek, 40 yıl öncesine geri döndü. 1980 yılında bu pay yine yüzde 0.86 idi.

Cuma günü TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verisi 23 Eylül’deki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi son enflasyon verisi olacağı için önemli bir referans olarak görülecek. TÜFE’nin yüzde 18.95, TCMB politika faiz oranının yüzde 19 olması olayın kritik bir eşiğe dayandığını gösteriyor. Ağustos enflasyon beklentisi aylıkta yüzde 0.65-0.75, yıllıkta yüzde 18.70-18.80 aralığında yoğunlaşıyor. Biz en az yüzde 1 bir enflasyon bekliyoruz. Enflasyon beklentiler dahilinde gelirse TCMB büyük bir olasılıkla faizi sabit bırakacak. Muhtemelen ilk faiz indirimi Ekim’e veya Kasım’a kalacak. TCMB’nin bu ay yapacağı herhangi erken bir faiz indirimi zaten kırılgan olan piyasaları bozacaktır. Bu hafta sonrası kritik tarihler 21 Eylül Fed toplantısı ve 22 Eylül TCMB faiz toplantısı olacak. Dolar TL’de kritik destek 8,30 olacak ve oraları bu hafta tekrar test edebilir. Cuma günü 8,38 seviyelerinde kapatmıştı.

 

Murat Sağman

Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler