Sosyal Medya

Kaya Özyürek

Kaya Özyürek: Borç Tavanı Dolar’ı Nasıl Etkileyebilir?

Bono arzının borç tavanı nedeniyle yalnızca devlet tahvillerine yatırım yapan para piyasası fonlarının yönetim altındaki varlık artışının gerisinde kalmasıyla, Fed’in…

Kaya Özyürek: Borç Tavanı Dolar’ı Nasıl Etkileyebilir?

Bono arzının borç tavanı nedeniyle yalnızca devlet tahvillerine yatırım yapan para piyasası fonlarının yönetim altındaki varlık artışının gerisinde kalmasıyla, Fed’in RRP (reverse repo) imkânına rağmen bono fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşabilmektedir. Bunun nedeni, tüm para piyasası fonlarının RRP’ye katılım olanağının olmamasıdır. Ayrıca, RRP katılımında taraf başına bir limit olduğu da unutulmamalıdır. Bununla birlikte, New York Fed’in Açık Piyasa İşlemleri Yöneticisinin de belirttiği gibi bu limit her zaman yükseltilebilir, bu nedenle para piyasası oranları üzerindeki ana baskı, RRP imkânına katılım olanağı olmayan fonlardan geliyor.

Daha yüksek bono fiyatları, daha düşük bono getirileri ve dolayısıyla daha düşük Amerikan Hazine tahvilleriyle teminatlandırılmış repo oranları anlamına gelir. Fed’in RRP olanağındakinden daha düşük oranlarla karşı karşıya olan RRP imkânına erişimi olan para piyasası fonları, sonuç olarak RRP’ye atıl fon yatıracak ve daha yüksek bir RRP katılım miktarına yol açacaktır. Daha yüksek RRP katılımı, para piyasası fonlarının atıl fonlarını, ticari bankalar aracılığıyla RRP tesisine havale ettiğinden, bankacılık sisteminde daha az rezerv anlamına gelir.

Ticari bankaların QE (Quantitative Easing) operasyonlarından elde ettikleri rezerv paranın, SLR (supplementary leverage ratio) kısıtlamaları nedeniyle Fed’in RRP’sine ulaştığını görebilmekteyiz. Görülebileceği gibi,  RRP’ye daha yüksek miktarda fon akımını, böylelikle bankacılık sisteminde daha az rezerv para bulunmasına yol açmaktadır. Bu da büyük bankaların küresel Dolar fonlama piyasalarında piyasa yapma kabiliyetinde önemli bir rol oynamaktadır; büyük bankaların daha düşük rezerv bakiyelerine sahip olması, USD ccxy’nin (cross currency basis) belirginleşmesi için potansiyel bir katalizördür.

USD ccxy, bir para takasının USD ayağı için talep edilen fazla primdir. Bu durum, bir vadeli kurun iki para biriminin faiz oranı farkı tarafından belirlendiğini belirten Garantili Faiz Oranı Paritesi (Covered Interest Parity) kuralından açık bir sapmadır. Bu kuraldan sapmalar, teminat olarak diğer para birimleri karşılığında ABD Dolar’ı borçlanma talebinin fazla olduğu durumlarda ve/veya sistemdeki Dolar arzının düşük olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu durum arbitraj fırsatı verir.

Ccxy’nin belirginleşmesiyle bir vadeli kur sözleşmesine girmek daha pahalı hale geldiğinden ötürü, kur riskinden korunmak isteyen özel sektör kuruluşları, vadeli kurlarla uğraşmak yerine spot piyasada USD satın alarak döviz kuru riskinden korunabilirler. Spot döviz işlemleri, USD ccxy’nin negatif kalması durumunda Doları yukarı itebilir. Sonuç olarak, daha yüksek bir RRP katılım miktarı daha güçlü bir Dolar’a yol açabilir.

Not: Paylaşımlarım yatırım tavsiyesi değildir.

 

Kaya Özyürek

Twitter: @financeplumber

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler