Sosyal Medya

Ekonomi

Lojistik: Baltık Kuru Yük Endeksi 13 yılın zirvesinden geriledi

Ekim ayının ilk haftasında 5.650 puan ile son 13 yılın zirvesini gören Baltık Kuru Yük Endeksi, hızlı bir düşüş sergileyerek…

Lojistik: Baltık Kuru Yük Endeksi 13 yılın zirvesinden geriledi

Ekim ayının ilk haftasında 5.650 puan ile son 13 yılın zirvesini gören Baltık Kuru Yük Endeksi, hızlı bir düşüş sergileyerek Kasım sonunda 3.000 puanın altına geriledi. Endeksteki düşüşte, yılın son çeyreğinde küresel ekonomik faaliyette gözlenen göreli yavaşlamanın ve buna paralel olarak dış ticaret taşımalarında kaydedilen azalmanın etkili olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, Ekim ayında Çin’in çelik ve kömür dış ticaretinde kaydedilen gerilemenin de navlun fiyatlarındaki düşüşte rol oynadığı belirtiliyor.

Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin ihracatında yaşanan hızlı artış paralelinde ihracat miktar endeksi 2020’nin aynı dönemine göre %26,2 artarken, ithalat miktar endeksi %4,3 ile sınırlı bir yükseliş kaydetti. Türkiye’nin dış ticaretindeki büyümenin, lojistik sektörünü olumlu yönde etkilediği izlendi. Sektörün reel cirosu Eylül ayında %42 oranında büyüdü. Öte yandan, son dönemde dış ticaret hacmindeki büyümenin ivme kaybetmesi ve maliyet artışlarının hızlanması paralelinde reel ciro büyümesinin bir miktar yavaşladığı dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Deniz Yolu Taşımacılığı raporuna göre, 2021 yılında küresel deniz yolu taşımacılığının ticaret hacmindeki toparlanmanın etkisiyle yıllık bazda %4,3 oranında artacağı öngörülüyor. Buna karşılık, orta vadede olumlu bir görünüm sunmaya devam eden deniz yolu taşımacılığının kısa vadede küresel ekonomik büyümedeki normalleşmeye bağlı
olarak bir miktar performans kaybına uğrayabileceği düşünülüyor.

Koronavirüsün yeni varyantının küresel ölçekte yayılarak uluslararası ticareti olumsuz etkilemesi olasılığı, lojistik sektörü açısından 2022 yılına ilişkin en önemli risk faktörü olarak değerlendiriliyor.

 

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler