Sosyal Medya

Genel

Eski ABD Enerji Bakanı: “Petrol fiyatları rahatlıkla 100 doların üzerine çıkabilir”

Eski ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette Salı günü CNBC’ye verdiği demeçte, başarısız OPEC+ görüşmelerinin ardından petrol fiyatlarının “çok kolay bir…

Eski ABD Enerji Bakanı: “Petrol fiyatları rahatlıkla 100 doların üzerine çıkabilir”

Eski ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette Salı günü CNBC’ye verdiği demeçte, başarısız OPEC+ görüşmelerinin ardından petrol fiyatlarının “çok kolay bir şekilde” varil başına 100 dolara ulaşabileceğini söyledi. Toplu olarak OPEC+ olarak anılan OPEC ve müttefikleri, geçen hafta iki kez petrol üretimi konusunda anlaşmaya varamadı. Pazartesi günü, müzakereleri yeniden başlatma girişimi daha başarısız oldu ve  görüşmeler süresiz olarak ertelendi.

 

CNBC’den Hadley Gamble’a “Petrolün varil başına 100 dolara, hatta belki de daha yükseğe çıkabileceğini kolayca görebiliyorsunuz” dedi. Öte yandan, fiyatların düşmesi “eşit derecede mümkün”.

 

2019-2021 yılları arasında ABD Enerji Bakanı olan Brouillette, “Üretim konusunda herhangi bir anlaşma yapılmazsa ve ülkeler tek başlarına hareket etmeye veya kendi üretimlerini yapma eğilimindeyse, petrol fiyatlarında bir çöküş olabilir” dedi.

 

Rusya’nın da içinde bulunduğu enerji ittifakı, 2021 Ağustos’tan 2021 Aralık’a kadar arzı günde 400.000 varil artırmaya çalışmış ve kesintilerin süresinin 2022’nin sonuna kadar uzatılmasını teklif etmişti. Geçen yıl, pandemi nedeniyle düşük taleple başa çıkmak için OPEC+ Mayıs 2020’den Nisan 2022’nin sonuna kadar üretimi günde yaklaşık 10 milyon varil azaltmayı kabul etti.

 

Birleşik Arap Emirlikleri ise arzı artırma teklifini desteklerken uzatma şartlarına itiraz ettiğini belirtmişti.

 

Pazartesi günü bu görüşmelerin başarısız olmasının ardından fiyatlar üç yılın en yüksek seviyelerine yükseldi. Salı günü Asya ticareti, fiyatları daha da yükseltti. ABD’de ham petrol  varil başına 76 doları geçti ve uluslararası gösterge olan Brent varil başına 77 doların üzerindeydi.

 

Petrol uzmanı Dan Yergin, 100 doları aşan petrol fiyatlarının talebi yok edeceği konusunda uyardı ve bunun ülkelerin çıkarına olmayacağını söyledi.

 

IHS Markit’in başkan yardımcısı Yergin salı günü CNBC Street Signs Asia’ya verdiği demeçte, “Bence ülkeler 100 dolarlık petrolün (kendileri adına) faydalı olmayacağını biliyorlar” dedi ve ekledi,  “Hükümetlerin elektrikli arabaları daha fazla teşvik ettiğini ve bu durumun talep üzerindeki etkisini göreceksiniz”

 

BAE ve Suudi Arabistan’ın farklı yollarda olması ‘çarpıcı’

 

OPEC+, BAE’nin yakın bir müttefiki olan Suudi Arabistan tarafından yönetiliyor. Ancak bu görüşmelerin başarısız olması ve BAE’nin şartlara itiraz etmesi, müttefikler arasında nadir görülen bir anlaşmazlığı yansıtıyor.

Brouillette ve Yergin, Suudi Arabistan ile BAE arasındaki anlaşmazlığın “çarpıcı” olduğunu belirterek, “BAE’nin OPEC ve OPEC+ bünyesinde uzun süredir müttefiki olan Suudi Arabistan’dan uzaklaşmasını çarpıcı buluyorum.” dedi. Yergin de, her iki ülkenin de yakın zamana kadar “hemen hemen hep beraber ilerlediği” göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki çekişmenin çarpıcı olduğunu belirtiyor. Salı günü CNBC’ye verdiği demeçte Yergin, “Sanırım bir taraf ya da diğerinin pes etmesi gerekecek … bir anlaşmaya varmak ve bir arada kalmak için iyi bir pazarlık yapılması gerekecek” dedi. Brouillette, bu konuda farklı yollarda olsalar da aslında her iki ülkenin de benzer hedefleri olduğunu ve yeni yatırımlar için petrol üretiminden gelir elde ettiğine dikkat çekti.

 

ABD ve Rusya ne yapabilir?

ABD Başkanı Joe Biden’ın petrol yerine daha yenilenebilir bir enerjiye odaklanması bekleniyor. Nispeten, selefi Donald Trump, enerji fiyatları konusunda çok daha konuşurdu.

Brouillette, ABD’nin OPEC petrol kartelinin bir üyesi olmamasına ve petrol fiyatları konusunda müzakere etmesi beklenmemesine rağmen, “Arabulucu bir gücümüzün olması önemli. Birleşik Devletler dünyanın en büyük üç üreticisinden biri. Bu konuşmaları yapıyor olmamız ve G20 ve diğer forumları kullanmamız, tüm bilgileri bir araya getirmek adına önemli. Böylece dünya ortakları, bu tür durumlarda meydana gelebilecek en kötü sonuçların bazılarına umutla arabuluculuk edebilir ve süreci kolaylaştırabilir.”” dedi.

Brouillette ayrıca OPEC dışı ülkelere liderlik eden “Rusya’yı yakından takip edin” uyarısında bulundu.

“Onlar bu konuşmalar içindeki herhangi bir bölünmeyi istismar etmekte çok iyiler ve bununla biliniyorlar” dedi. “BAE ve Suudi Arabitan toplumu bu önemli noktada ayrı kaldığı sürece, Ruslardan herhangi bir boşluğu doldurmasını beklerdim.”

 

Kaynak: cnbc.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler