Sosyal Medya

Ekonomi

Makro Görünüm: Nisan’da hem üretim, hem şirket cirolarında daralma başladı

Gedik Yatırım'ın hazırladığı Makro görünüm raporunda, Ekonomik aktivitede güçlü yıllık büyümeye rağmen aylık bazda gerilemenin hakim olduğu vurgulandı...

Makro Görünüm: Nisan’da hem üretim, hem şirket cirolarında daralma başladı

Gedik Yatırım’ın hazırladığı Makro görünüm raporunda, Ekonomik aktivitede güçlü yıllık büyümeye rağmen aylık bazda gerilemenin hakim olduğu vurgulandı. Gedik Yatırım’ın raporunda şöyle denildi;

Sanayi üretimi 11 ayın ardından aylık bazda geriledi, ancak baz etkisiyle çok yüksek yıllık büyüme rakamları ortaya çıktı. Takvim etkisi ve mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksi, 11 aylık kesintisiz (toplamda %68’lik) büyüme döneminin ardından Nisan’da önceki aya göre %0,9 geriledi. Böylece sanayi üretimi yıllık bazda, takvim etkisinden arındırılmış %65,4, arındırılmamış olarak da %66,0 artışa işaret etti. Yüksek oranlı bu artışların nedeni doğal olarak, geçen sene salgına bağlı ekonomik aktivitedeki ani duruş olarak öne çıkıyor.

Hizmet sektörlerinde de aylık gerilemeye karşın çok yüksek yıllık büyüme rakamları var. Perakende satış hacim endeksi de Nisan’da önceki aya göre %6,3 gerilediyse de (Şubat ve Mart’ta toplam %9,2’lik artışın ardından), baz etkisinin yardımıyla yıllık 41,7 büyüdü. Sektörel hacim endeksleri de benzer sonuçlara işaret ediyor; aylık bazda gerilemelere karşın, yıllık çok yüksek oranlı artışlar hakim. Örneğin, perakende ve toptan ticaret ciro endeksinde aylık bazda %6,9 gerileme, yıllık bazda %64,4 artış var. Hizmet (ticaret dışı) ciro endeksinde aylık bazda %4,3 gerileme, yıllık bazda %51,6 artış var. Turizmle bağlantılı hizmet sektörlerinde (otel-lokanta, seyahat acenteleri ve havayolu taşımacılığı) ekonomik aktivite halen salgın öncesi seviyelerin çok altında seyretse de, aylık bazda ciro gerilemesi yaşadıkları dikkat çekiyor. İnşaat ciro endeksinde ise aylık bazda kabaca %4 gerileme, yıllık bazda %15 artış var. Tüm bu rakamlar, enflasyondan arındırılmış rakamlardır. Lütfen 2-9nolu grafiklere bakınız.

Ekonomik aktivitedeki yavaşlama Mayıs’ta da devam ettiyse de, baz etkisiyle çok yüksek yıllık büyüme rakamları görülmeye devam edecek. İmalat PMI, kapasite kullanımı, elektrik tüketimi ve kredi kartı harcamaları gibi bir dizi öncü gösterge ve de 29 Mayıs-17 Mayıs arasında tam kapanmaya gidilmiş olması, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın (gerilemenin) Mayıs’ta da devam ettiğine işaret ediyor. Buna karşın, düşük baz etkisi nedeniyle, çok yüksek yıllık büyüme rakamları görülmeye devam edeceğini (örneğin sanayi üretiminde büyümenin %35 civarında gerçekleşebileceğini) düşünüyoruz. Baz etkisi Haziran’dan itibaren zayıflamaya başlayacak. Buna karşın, ikinci çeyrekte GSYH büyümesinin %15-20 seviyelerinde gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel görünüyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler