Sosyal Medya

Döviz

Gedik Yatırım: ‘TCMB son çeyrekte enflasyonda düşüş (ve faiz indirimi) için cari fazlaya güveniyor’

TCMB bugünkü PPK toplantısında politika faizini beklendiği gibi %19,0’da sabit bıraktı. Bir önceki açıklama metnine göre çok küçük farklar olduğunu ve genel tonun da aynı olduğunu söyleyebiliriz...

Gedik Yatırım: ‘TCMB son çeyrekte enflasyonda düşüş (ve faiz indirimi) için cari fazlaya güveniyor’

TCMB politika faizi olan haftalık repo faizini beklentilere paralel %19,0’da sabit bırakırken, açıklamanın genel tonunu da değiştirmedi. TCMB bugünkü PPK toplantısında politika faizini beklendiği gibi %19,0’da sabit bıraktı. Bir önceki açıklama metnine göre çok küçük farklar olduğunu ve genel tonun da aynı olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre, TCMB Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini ve politika faizinin enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulacağını söylemeye devam ediyor.

TCMB son çeyrekte enflasyonda belirgin düşüş (ve faiz indirim süreci) için cari dengede fazla beklentisine güveniyor. Öte yandan, açıklamada en dikkate değer bölümün (ve değişikliğin) TCMB’nin cari dengeye ilişkin olarak, ihracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılama sonrası turizmdeki canlanma ile yılın kalanında cari fazla verilmesi yönündeki beklentisi olduğunu düşünüyoruz. Yılın kalanında cari fazla verilmesi, sene sonunda cari açığın 10 milyar $’ın biraz üzerinde kalması anlamına gelir ki, bu 27 milyar $’lık piyasa beklentisinin oldukça altında kalması demek. Biz de, cari açık tahminimizi son olarak 18-19 milyar $ olarak güncellemiş, ancak altın ithalatının seyrine bağlı olarak bir miktar aşağı yönlü riskler (daha düşük bir cari açık) olabileceğini de belirtmiştik.

TCMB özetle cari dengedeki olumlu seyirle TL’nin değerlenmesini ve enflasyonun düşmesini bekliyor ve faiz indirimlerine başlanabileceğini düşünüyor. TCMB’nin cari denge trendinde olumu seyir beklentisi, daha önce 2 Temmuz’daki yatırımcı toplantısında yaptığı yönlendirme ile de uyumlu, ancak TCMB bu metinde spesifik olarak yılın kalanında cari fazla verilebileceği yönündeki beklentisini paylaşıyor. Buna göre, TCMB’nin önümüzdeki dönemde cari fazlaya bağlı olarak TL’nin performansında iyileşme ve bunun neticesinde de enflasyonda yılın son çeyreğinde belirgin bir düşüş beklediği sonucunu çıkarabiliriz. Sonuç olarak, TCMB’nin enflasyonda belirgin düşüş beklediği Eylül/Ekim aylarından itibaren politika faizinde kademeli bir indirim süreci başlatma eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz (FED beklenenden erken tahvil alımlarını azaltma sinyali verse bile).

TCMB önümüzdeki aylarda para politikasını öngörülenden daha sıkı tutmak durumunda kalabilir. Ancak, TÜFE enflasyonunun TL’de ek değer kayıpları görülmese dahi Kasım’a kadar %18 civarlarında seyrettikten sonra yılı %16,2 civarında tamamlayabileceği yönündeki beklentimizi de göz önünde bulundurduğumuzda, TCMB önümüzdeki aylarda para politikasını öngörülenden daha sıkı tutmak durumunda kalabileceğini düşünüyoruz. Hatta, kısa vadede TL’de değer kayıplarının devam etmesi durumunda, örneğin, $/TL kurunun yaz aylarında 9,0 seviyesine yaklaşması ya da aşması durumunda, TÜFE enflasyonu %19’lu seviyeleri görebilir. Bu durumda, TCMB’nin mevcut/beklenen enflasyonun üzerinde politika faizi belirleme politikası dahilinde faiz artırımları gündeme gelebilir. Kurum olarak baz makro senaryomuzda, mevcut enflasyon tahminimize göre bu sene sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz indirimi öngördük.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler