Sosyal Medya

Ekonomi

Gece Bülteni: ‘Piyasalara TCMB sürprizi…’

TCMB dün gerçekleştirdiği PPK toplantısında faiz oranlarında değişiklik olmayacağı yönündeki piyasa beklentisine karşın politika faizini %19,00’dan %18,00’e düşürdü...

Gece Bülteni: ‘Piyasalara TCMB sürprizi…’

TCMB dün gerçekleştirdiği PPK toplantısında faiz oranlarında değişiklik olmayacağı yönündeki piyasa beklentisine karşın politika faizini %19,00’dan %18,00’e düşürdü. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde ise enflasyonun geçici olduğunu düşünen gelişmiş ülke merkez bankalarının destekleyici parasal duruşlarını sürdürdüğüne vurgu yapan TCMB, politika faizinin enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulacağı cümlesine yer vermezken parasal sıkılaştırmanın yavaşlatıcı etkileri nedeniyle indirim yapılmasına karar verildiğini belirtti.

Hem piyasa beklentisinin aksine olması hem de enflasyonun görünümü nedeniyle kararın piyasalar açısından sürpriz olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle haftanın son işlem gününde TL varlıkların daha çok denge bulma çabası sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan, yılın geri kalanında faiz indirimi ihtimalinin devam etmesi ise TL varlıklar açısından zorlu bir döneme işaret ediyor.

TL’de zayıflık PPK toplantısı sonrasında arttı

Merkez Bankası’nın sürpriz bir şekilde politika faizinde indirime gitmesi kaçınılmaz olarak TL üzerindeki baskıyı artırırken USD/TL 8,75’in üzerine doğru hızlı bir tepki verdi. TL bu performansı ile dün değer kazanma eğilimi sergileyen gelişmekte olan ülke para birimlerinden net şekilde negatif ayrışırken teknik açıdan bakıldığında 8,80 seviyesinin kritik olduğunu düşünüyoruz. Risklerin yukarı yönlü olduğu bir dönemde bu seviyenin aşılması TL üzerindeki baskının artmasına neden olabilir. Dolayısıyla yeni güne başlarken bu seviyenin altında olunmasını pozitif buluyoruz. Ancak daha ılımlı bir görünüm oluşması için 8,68’in altına inilmesi gerekir.

Borsa İstanbul PPK kararları ile dalgalandı

Fed toplantısı sonrasında küresel piyasalardaki havanın pozitif olması BIST-100 endeksinin teknik açıdan ilk hedef olarak gördüğümüz 1420 puan sınırına yaklaşmasını sağlarken PPK toplantısında faiz indirimine gidilmesi ise kazanımların hızlı bir şekilde geri verilerek endeksin 1400 desteğine doğru gerilemesine neden oldu. Bu seviyenin kritik önem taşıdığını düşünürken aşağı yönlü kırılması halinde 1388 ve 1370 puana doğru bir gevşeme görebileceğimizi düşünüyoruz. Yukarıda ise 1415-1420 bandını ilk direnç olarak izliyoruz.

BIST-30 EKİM VADELİ VİOP KONTRATI

Hisse senetleri Fed ve TCMB PPK toplantıları ile oldukça hareketli bir günü geride bırakırken Ekim vadeli kontratta izlediğimiz teknik seviyelerde anlamlı bir farklılık bulunmuyor. Mart ayından bu yana devam eden yukarı yönlü trend geçerliliğini korurken yukarıda 1515, 1537 ve 1545 seviyeleri takip edilebilir. Daha aşağıda ise 1507, 1492 ve 1484 seviyelerini önemli bulmaya devam ediyoruz.

USD/TL EYLÜL VADELİ VİOP KONTRATI

PPK toplantısında faiz indirimine gidilmesi doğal olarak Eylül vadeli kontrata da negatif yansırken kurda belirgin bir sıçrama yaşandığını gördük. 8,7700 seviyesini teknik açıdan önemli bulmaya devam ederken daha yukarıda 8,8100 ve 8,8500 aşağıda ise 8,6800 ve 8,6100 seviyelerini izliyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler