Sosyal Medya

Ekonomi

Gece Bülteni: ‘Omicron…’

Güney Afrika'da tespit edilen yeni varyant, İngiltere’nin Güney Afrika’ya seyahat yasağı uygulaması ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) özel olarak toplanacak olması Cuma günü piyasaların gündemine oturmuştu...

Gece Bülteni: ‘Omicron…’

Güney Afrika’da tespit edilen yeni varyant, İngiltere’nin Güney Afrika’ya seyahat yasağı uygulaması ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) özel olarak toplanacak olması Cuma günü piyasaların gündemine oturmuştu. DSÖ, yeni varyantı “endişe verici tür” olarak tanımladı.  Sebep olarak; çok mutasyona sahip olması ve daha yüksek bulaşma riski olarak açıklandı. Aşılı kişilere de bulaşması ve çok fazla mutasyona sahip olması, dünyada bir çok ülkenin riskli ülkelere karşı seyahat yasağı uygulamasına neden oldu. Cuma günü Belçika’da 2 vaka tespit edilmesi ardından hafta sonu vaka görülen Avrupa ülke sayısı 5’e yükseldi. Pfizer, en geç iki haftaya kadar aşılarının yeni varyant türüne ilişkin etkinliğini test edebileceklerini, gerekirse aşılarını 6 hafta içerisinde yeniden tasarlayacaklarını ve 100 gün içinde ilk dozların hazır olabileceğini açıkladı.

DSÖ’nün endişe verici bir tür olarak açıklaması, aşıların varyanta karşı etkisinin belirsizliği; Avrupa borsalarına son 17 ayın, S&P500 endeksine son 9 ayın en büyük günlük düşüşünü yaşattı, petrol 10 $ geriledi. En büyük düşüşler; ulaştırma, eğlence, konaklama ve enerji sektörlerinde gerçekleşti. Cuma günü ABD’de Black Friday alışverişlerinde mağazalarının geçen yıllara göre daha az kalabalık olduğu kaydedildi. Piyasaların ve sokakların yeni endişesinin ismi omicron oldu. Bu hafta, varyantın görüldüğü ülke/kıta sayısı ve vaka sayılarının artışı piyasalarda satış baskısı için belirleyici olacaktır.

Dolar/TL’de omicron fiyatlaması olabilir

Dolar endeksi omicron endişeleri ile %0.74 oranında düştü, 10 yıllık ABD tahvilleri %1.50’nin altına gerilerken FED’in faiz artırımına yönelik beklentiler 2023’e ötelendi. Vakaların ABD’de de görülmesi durumunda dolar daha fazla zayıflayabilir. Bu nedenle, bugün kurun 12.00-12.50 aralığında kalmasını bekliyoruz.

BIST100’de yükselen trend zarar gördü

Varyant endişeleri ile seans içi yükselen trend kırıldı, kar realizasyonları tetiklendi. Bugünde global piyasalar ve emtialar da yaşanan düşüşün etkisi ile BIST100’de satış baskısı etkili olacaktır. 1732 desteği kırılmadıkça sınırlı kar realizasyonu olarak yorumlayabiliriz. Günlük destek seviyelerimiz 1755 ve 1732, direnç seviyelerimiz 1781 ve 1790 seviyesidir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı

Cuma günü kırmızı ortalama ve yükselen trendin oluşturduğu ana trend kırıldı, mavi ortalamaya kadar geri çekilme sonrasında gelen alımlar ile kapanış gerçekleşti. Yükselen trendin kırılması, yardımcı göstergelerin düşüşe işaret etmesi kontratlarda destek arayışının başladığını göstermektedir. 1930 ve 1915 desteklerinin test edilmesini bekliyoruz, bu destek bölgesinin kırılması 1845’e doğru satışların devam etmesine neden olur. 1960 ve 1964 direnç noktalarıdır.

Aralık vadeli Dolar/TL

Kontratta düşüş Cuma günü yükselen kanal desteğinde sona erdi, seans içi ortalamaların geçilmesi ile yönünü yukarıya çevirdi. 12.53, yükselen kanal desteği ve ortalamaların yükselişi nedeniyle ana destek olmuştur. Günlük olarak 12.71 desteğinin korunması durumunda; gün içi 12.92 ve 13.03 dirençleri test edilebilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

 

BAKMADAN GEÇME

  • Google algoritması Türkiye’de tartışma yarattı!

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda Google’ın algoritma değişiklikleri tartışıldı. Muhalefet, bağımsız medya kuruluşlarının görünürlüğünün kasıtlı olarak azaltıldığını savundu.

  • Döner fiyatını da valilik belirliyor!

    Erzincan’da et dönerin 100 gramlık porsiyonunun 320 TL’ye satılması kamuoyunda büyük tepki topladı. Valilik devreye girdi, fiyat 290 TL’ye indirildi.

  • Kızılay’ın cirosu 9,7 Milyar TL’ye ulaştı: Yardım kurumu mu, holding mi?

    Çadır satışıyla eleştirilen Kızılay, ticari faaliyetlerini artırarak 2024’te 9,7 milyar TL ciroya ulaştı. Müteahhitlikten içeceğe kadar 14 farklı şirketle faaliyet gösteren kurumun şeffaflık konusunda da geri adım attığı dikkat çekti.

  • Bill Gates servetinin %99’unu bağışlıyor: “Zengin ölmeyeceğim!”

    Microsoft’un kurucusu Bill Gates, servetinin %99’unu önümüzdeki 20 yıl içinde bağışlamayı planladığını açıkladı. Gates Vakfı 2045’te faaliyetlerini sonlandıracak.

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

Benzer Haberler