Sosyal Medya

Ekonomi

Gece Bülteni: ‘Enerji Piyasalarında Rekorlar…’

Avrupa’da doğal gaz fiyatları Rusya Başkanı Putin’in açıklamaları sonrasında geri çekilmişti, düşen doğal gaz fiyatları diğer alternatif yakıt fiyatlarını da geriletmişti. Doğal gaz fiyatları durdu ama kömür ve petrol fiyatları rekor kırmaya devam ediyor...

Gece Bülteni: ‘Enerji Piyasalarında Rekorlar…’

Avrupa’da doğal gaz fiyatları Rusya Başkanı Putin’in açıklamaları sonrasında geri çekilmişti, düşen doğal gaz fiyatları diğer alternatif yakıt fiyatlarını da geriletmişti. Doğal gaz fiyatları durdu ama kömür ve petrol fiyatları rekor kırmaya devam ediyor.  Brent petrol 5, ABD ham petrolü 7 hafta üst üste yükselerek 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 2 hafta önce Brent petrol için 90 $ tahminleri yapılırken, 100 $ tahminleri açıklanmaya başlandı. Yeni haftaya girerken Çin’de kömür vadeli işlemler rekor kırarken, demir cevheri fiyatları %10 yükseldi.

Goldman Sachs, emtia fiyatlarında yaşanan artışın ABD ekonomisini yavaşlatacağını ve gelecek sene FED’in bir faiz artırımı yapamayabileceğini açıkladı. Yüksek girdi maliyetleri aynı zamanda açıklanacak kar rakamları içinde endişe oluşturuyor. ABD’de 3. çeyrek kar sezonu bankalar ile bu hafta başlayacak. 1. çeyrekte %52.8, 2. çeyrekte %96.3 kar büyümesi açıklanmışken, bu çeyrek %29.6 ve son çeyrekte %22.2 kar artışı bekleniyor. Yüksek iş gücü ve girdi maliyetlerinin gelecek iki çeyrekte de karlılıklarda aşağı yönde baskı oluşturmasından endişe ediliyor.

Dolar/TL dün rekorunu yeniledi

Ağustos ayında 235 milyon $ cari açık beklenirken, 528 milyon $ cari fazla oluştu, altın hariç fazla 757 milyon $ oldu. Dolar/TL sürpriz cari fazla karşısında 8.91’e kadar geriledi ve ardından gelen alımlar ile 9.0187 ile rekorunu yeniledi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu Meclis’te yaptığı sunumda sıkı parasal duruşun ticari krediler üzerinde öngörülenden daha fazla daraltıcı etki yaptığını ve para politikasını çekirdek enflasyon çerçevesinde belirlediklerini yine tekrarladı. TCMB’nin daha gevşek bir para politikası tercihi, TL üzerinde baskının devamına neden olabilir. 8.97 destek haline gelmesi ile birlikte 9.15’e kadar yükselişin devam etmesini bekliyoruz.

BIST100 TCMB faiz indirimi öncesindeki seviyeyi test ediyor

Dolar/TL’de zayıflık devam ederken, 10 yıllık faizler %19.09’la yükselişini sürdürdü. Finansal kırılganlık devam etmesine rağmen dünyada artan emtia fiyatları, demir çelik şirketlerinde yükselişi sağladı. Metal ana sektörü %3.21, emtia ağırlıklı sınai sektör %1.74 yükseldi. Yükselişin sınırlı sektörlerle olması işlem hacminin düşük kalmasına neden oldu. 1418 direncimizken, dünden kalan para girişinin devamı halinde 1430 direnci test edilebilir. Dirençlerden gelen satışlarda 1404 ve 1397 ise destek seviyelerimiz olacaktır.

Ekim vadeli BIST30 kontratı

Dün, yardımcı indikatörlerin yeniden alım bölgesine yükseldiğini ama Eylül ayı içerisinde uzun süre alım bölgesinde kalmasına rağmen 1516’da bulunan direnç bölgesinin geçilemediğini dile getirmiştik. Dün 1516 direnci kırıldı ve ikinci düzeltme seviyesi olan 1537’ye kadar yükseliş sürdü. Kırmızı ortalama mavi ortalamayı keserek bir alım sinyali verdi. 1537 direncinin kırılması durumunda bu alım sinyali anlamlı olabilir. Ortalamaların kırılması ile satış baskısı da kırıldı, 1537 direnci kırılırsa hacim ve katılım artacaktır, dirençlerimiz sırasıyla 1555 ve 1574 olacaktır. 1537 direnç kalırsa yatay trend içerisinde 1516 ve 1508 destek seviyelerine gerileyebilir.

Ekim vadeli Dolar/TL

Kırmızı ortalama 9.00’dan yeniden yükselişe geçti ve 9.05 ana direnci zorlanmaya başladı. Spot piyasada 8.97 direncinin kırılması, vadeli kontratta 9.05 direncinin kırılmasını sağlayabilir. 9.05 direncinin destek haline gelmesi durumunda 9.11 ve ardından 9.25 dirençleri hedeflenebilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler