Sosyal Medya

Döviz

TL/dolar 12,52 gördü, toparlanma beklenmemeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesi ve yeni ekonomi perspektifini detaylandırması piyasalarda beğenilmedi.  Sonrasında…

TL/dolar 12,52 gördü, toparlanma beklenmemeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesi ve yeni ekonomi perspektifini detaylandırması piyasalarda beğenilmedi.  Sonrasında dolar/TL yükselişini sürdürüyor.

Güne 11,40 TL seviyesinden başlayan dolar, sadece birkaç saat içinde 12 TL’yi de aştı ve tarihi zirvesini 12,52 TL’ye çıkardı. Euro/TL 14,02 seviyelerine kadar çıktı.

Dolar, Türk Lirası karşısında son 24 saatte %9’dan fazla değer kazandı. TL’nin son iki ayda değer kaybı %26’yı geçti.

Erdoğan, dünkü Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada düşük faizlere ilişkin, “Bu politika ile biz ne yaptığımızı, ne için yaptığımızı, nasıl yaptığımızı hangi risklerle karşı karşıya bulunduğumuzu, sonunda ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz” derken, süreci “ekonomik kurtuluş savaşı” olarak tanımlamıştı.

Bu da TL’deki erimenin faiz artışı ile durdurulmak zorunda kalınacağı beklentilerini boşa çıkardı. Bu da TL’de değer kaybını ucu açık bir hale getirmekte.  2022’de resmi enflasyonun %30’a ulaşırken faiz indirimlerinin devamı ya da en iyi olasılıkla aralık sonrası sabit kalması dahi negatif reel faizin %10’ların üzerine çıkacağının habercisi.

Cumhurbaşkanı, faizlerin düşük tutulmasını memnuniyet verici olarak niteleyerek, TL’deki değer kaybı nedeniyle meydana gelen fiyat artışlarının yatırımları doğrudan etkilemeyeceğini savundu.

Bu yanlış beklenti yatırımcıları endişelerini artırırken, büyük bir ekonomik kriz ve stagflasyon tehlikesini gündeme getirdi.

Bu açıklamalar sonrası dolar/TL’de yükseliş eğilimi güçlenirken tarihi zirve bugün 12,52 TL’ye geldi. Saat 14:00 itibariyle avro ise 14,02 seviyelerine kadar çıktı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler