Sosyal Medya

Gündem

Taliban sonrası Afgan askerlerin durumları belirsiz

Taliban’ın yönetimi ele geçirmeden önce TSK, hem Türkiye hem de Afganistan’da yapılan anlaşma kapsamında Afganistan ulusal ordusunu eğitmişti. Türkiye’de bulunan…

Taliban sonrası Afgan askerlerin durumları belirsiz

Taliban’ın yönetimi ele geçirmeden önce TSK, hem Türkiye hem de Afganistan’da yapılan anlaşma kapsamında Afganistan ulusal ordusunu eğitmişti. Türkiye’de bulunan Afgan askerlerin durumları belirsiz.

Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirdiği Afganistan ile Türkiye arasında daha önce anlaşmalar uyarınca yapılan işbirliğinin nasıl devam edeceği üzerindeki belirsizlik sürüyor. Türkiye ve Afganistan’ın yaptığı Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması kapsamında Türkiye’deki harp okullarında öğrenim gören Afgan askeri öğrencilerin halen Türkiye’de bulunduğu ve durumlarının belirsiz olduğu öğrenildi. Diğer yandan Türkiye ile Afganistan arasındaki birçok ikili anlaşmanın Taliban hükümeti kurulmasının ardından devam edip etmeyeceği de henüz bilinmiyor.

Afganistan’da ABD kuvvetlerinin çekilmeye başlamasından sonra Taliban’ın beklenenden hızlı bir şekilde ilerleyerek başkent Kâbil’i ele geçirmesi ve hükümetin çökmesinin ardından bu ülkeyle yapılan anlaşmalar kapsamında sürdürülen işbirliği de boşa düştü. Türkiye’nin Afganistan’la 2003’te imzaladığı Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması ve bu anlaşmada değişiklik yapan 2010 tarihli protokol uyarınca Afgan ordusuna mensup çok sayıda subay ve astsubay Türkiye’de eğitim almıştı. Ayrıca bu anlaşmalar kapsamında halihazırda Kara Harp Okulu’nda eğitim gören Afgan askeri öğrenciler de bulunuyor. Taliban’ın ülkede yönetimi ele geçirmesinin ardından bu öğrencilerin durumu da merak konusu oldu.

EĞİTİMİ SÜRENLER VAR

Milli Savunma Bakanlığı’nda dün düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan bakanlık yetkilileri, “Gerek ikili anlaşmalar, gerekse NATO anlaşmaları kapsamında yurdumuza gelen Afgan askeri öğrenciler var. Bunlardan bir kısmı mezun olurken bir kısmının eğitimi sürüyor. Eğitimi devam eden askeri öğrencilerin durumuyla ilgili başlatılan çalışma devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Kaynak: cumhuriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler