Sosyal Medya

Ekonomi

Bloomberg: Ankara, 10 büyükelçiyi ‘istenmeyen kişi’ ilan etmekten kaçınmanın yollarını arıyor

Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Ankara’nın Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını talep eden bir açıklama yayımlayan 10 büyükelçinin ‘istenmeyen kişi’ ilan…

Bloomberg: Ankara, 10 büyükelçiyi ‘istenmeyen kişi’ ilan etmekten kaçınmanın yollarını arıyor

Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Ankara’nın Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını talep eden bir açıklama yayımlayan 10 büyükelçinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmemesinin yollarını aradığını belirtti.

Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan yetkililere göre, üst düzey danışmanlar cumhurbaşkanlığına Türkiye ekonomisi ve lirasıyla ilgili olası etkileri hakkında bilgi vererek, hükümete elçilerin kovulması emriyle sonuçlanacak bir adım atmamasını tavsiye ettiler.

Tartışmalar, büyükelçilerin Türkiye yargısının bağımsızlığı ve bazı yabancı hükümetler nezdinde hukukun üstünlüğünün bir sınavı haline gelen bir davada dört yıldır hapiste olan hükümet eleştirmeni Osman Kavala’nın AHİM kararlarına uygun olarak serbest bırakılmasını talep etmesi sonrasında alevlendi.

Yetkililer Erdoğan’ın ofisine elçileri geri yollamamanın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan ABD ve Almanya ile ilişkilerin daha da bozulmasını önleyeceği konusunda bilgi verdi.

Televizyonda yayınlanan konuşmasında Erdoğan, “Gerekli emirleri verdim ve Dışişleri Bakanlığımıza bu 10 büyükelçiyi istenmeyen kişi ilan etme konusunda hızlı bir şekilde ilgilenmesini söyledim.” dedi.

Resmi bir kararın olmaması, ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’yı Türkiye’nin başkenti Ankara’daki büyükelçilerinin akıbeti konusunda karanlıkta bıraktı.

ABD’li bir yetkili, Washington’daki hükümetin Erdoğan’ın konuşmasından haberdar olduğunu ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama istediğini söyledi.

Bu atışma, Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile konuşmayı umduğu Roma’da yapılacak 20 ulustan oluşan bir grup zirvesine birkaç gün kala garip bir duruma sokuyor.

Henüz bir görüşme doğrulanmadı ve diplomatlar hakkında yeni bir diplomatik kriz, Erdoğan’ın ikili ilişkileri yatıştırıcı daha önceki sorunlara çözüm bulmak için ihtiyaç duyduğu yüz yüze görüşme süresini almasını zor hale getirecek.

Erdoğan, Washington’un tartışmalı Rus hava savunması satın alması sonrasında Türkiye ile yapılan büyük silah anlaşmalarına karşı direnişinin üstesinden gelmek amacıyla, Ankara’nın düzinelerce F-16 Amerikan savaş uçağı satın almasına izin vermek için Biden’a lobi yapmak istiyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler