Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Şeref Oğuz: Dolar Euroğulları

ABD dolarının ticaret ortaklarına göre değerini gösteren para sepeti (DXY) 93,18 seviyesine dayanarak son 4 ayın zirvesine yerleşti. Paranın faizi…

Şeref Oğuz:  Dolar Euroğulları

ABD dolarının ticaret ortaklarına göre değerini gösteren para sepeti (DXY) 93,18 seviyesine dayanarak son 4 ayın zirvesine yerleşti. Paranın faizi de (10 yıllık ABD tahvil getirisi) yeniden %1,76 ile son 14 ayın zirvesine çıktı. Gelişmekte olan ülkeler için ise kırılganlık artıyor. Biz ise küredeki bu parasal karmaşaya, enflasyon, faiz ve kur döngüsünde yakalandık.

 

Enflasyon %15,61 ve gözünü Nisanda %17’ye dikti. Faiz %19 Dolar 8,42 lira… Şeytan üçgeninde tıkanıp kaldık. Öyle ki dolarla uyuyup dolarla uyanıyoruz. Piyasalar kapandığında 8,18 bırakıp açıldığında 8,27 buluyoruz. Gün içinde 8,34’e tırmandığını izliyoruz. Sıcak paranın yatırım yapılır çıtasından çıktık, pinpon tahtası haline geldik.

 

Dolar 6 Kasım’da 8,58 iken, epey uğraş vererek 16 Şubat’ta 6,89’a getirdik. Daha da devam ediyordu. Küresel baskı geldi. Emtia fiyatları %28,8 yükseldi, ABD 10 Yıllık tahvilleri çıktı; ikinci bir atakla dolar yeniden hareketlendi 7,78’e çıktı. Yeni bir baraj kuruldu, doların kanatları kesildi ve %19 faizle kur kendini 7,21’de buluverdi. Ağbal’ın azli ile başlayan tırmanış sürüyor.

 

Endişem; 13 yıl önceki küresel krizin ateşinin bu defa kendi ülkemden ateşlenmesi… Şartlar olgunlaşmışsa, bir gece yarısı tetiğine bakar.

 

DOLARA “TAKOZ” DESTEĞİ

Piyasa aktörlerinin dilinde bir takoz var. Dolara “takoz” desteği var ama sürekli takozdan atıyor. Peki, bu takozu kim koyuyor? 1-ihracatçı, 2-parası dolarda olan, 3-altın iddiharcıları, 4- hükümetin anayasa ve seçim gündemi.

 

Soru şudur; döviz, takoz tutmuyorsa frenlenebilir mi? Hele ki reformsuzluk yüzünden Merkez’in gizli başkanı olmuşken… Bana göre yeni guvernörümüz; Dolar Euroğulları…

 

 

 

Yazarın DUNYA Gazetesi’ndeki makalesinden alıntıdır, tamamı buradadır

 

FÖŞ:  FED ve Yellen Türkiye ve Gelişen Piyasaları Ateşe Attı

 

Doları durduracak cephane kalmadı!

 

Fed ABD ekonomisi için iyimser

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler