Sosyal Medya

Piyasa

SABAH Bülteni:  Bu hafta piyasalarda ne olacak?

Bu hafta yurt dışı piyasalarda ne bekliyoruz? Haftanın en  önemli yurt dışı gelişmeleri ABD enflasyonu ve çeşitli bölgelerden  gelen sanayi…

SABAH Bülteni:  Bu hafta piyasalarda ne olacak?

Bu hafta yurt dışı piyasalarda ne bekliyoruz?

Haftanın en  önemli yurt dışı gelişmeleri ABD enflasyonu ve çeşitli bölgelerden  gelen sanayi üretimi verileri olacak. Salı günü saat 7:30’da Japonya Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak. Buna göre Haziran’da %6,5  büyüyen sanayi üretiminin Temmuz’da %1,5 daralması bekleniyor.

Aynı  gün 15:30’da ABD Ağustos TÜFE enflasyonu açıklanırken %5,4 seviyesinde  olan enflasyonun %5,3’e düşmesi bekleniyor. Çarşamba günü saat 5:00’de Çin Ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satışları verileri  açıklanacak. Sanayi üretiminin yıllık bazda %6,4’den %5,8’e, perakende  satışların ise %8,5’ten %7,1’e gerilemesi bekleniyor. Aynı gün saat 9:00’da İngiltere TÜFE enflasyonu açıklanırken %2’lik enflasyonun Ağustos’ta %2,9’a yükselmesi bekleniyor. Yine aynı gün saat 12:00 ve 16:15’te sırasıyla Euro Bölgesi ve ABD sanayi üretimi verileri  açıklanacak. Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin yıllık bazda %9,7’den %6’ya gerilemesi beklenirken ABD cephesinde bir önceki ay %6,6 olarak  gerçekleşen veri için henüz piyasa beklentisi bulunmuyor.

Perşembe günü  saat 15:30’da ABD Ağustos ayı perakende satışlar verisi açıklanacak. Bir önceki aya göre %1,0 daralması beklenen perakende satışları Temmuz’da %1,1 daralmıştı. Cuma günü saat 9:00’da bu kez İngiltere  perakende satışlarına odaklanıyor olacağız. Ağustos’ta yıllık bazda %2,6 büyümesi beklenen perakende satışlar Temmuz’da %2,4 büyümüştü.

 

Son olarak aynı gün saat 12:00’de Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu  açıklanırken %2,2 seviyesinde olan yıllık enflasyonun Ağustos’ta %3,0  seviyesine yükselmesi bekleniyor.

 

Bizim piyasaların gündemi

 

Yabancı yatırımcı hisse alımına devam etti…

 

3 Eylül haftasında yurt  dışı yerleşikler 98,8 milyon dolar değerinde hisse senedi, 41,8 milyon  dolar değerinde tahvil aldı. Bir önceki hafta hisse senedi alımı 43,1  milyon dolar olurken tahvil alımı 60,4 milyon dolar seviyesinde  gerçekleşmişti. Yıl başından bu yana bakıldığında yabancı yatırımcının  hisse pozisyonu 1,3 milyar dolar azalırken tahvil pozisyonu 2,2 milyar  dolar arttı.

 

Döviz mevduatları rekor kırmaya devam etti…

TCMB verilerine göre yurt  içi yerleşiklerin döviz mevduatları 3 Eylül haftasında 1,9 milyar  dolar artarak 238,1 milyar dolar seviyesine geldi ve rekora devam  etti. Verilere göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 1,5 milyar  dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatları 449 milyon dolar arttı.

Parite etkisinden arındırılmış döviz mevduatlarına bakıldığında ise  haftalık bazda 1,0 milyar dolarlık yükseliş görülürken, bu yükselişin 901 milyon dolarını gerçek kişiler, 137 milyon dolarını tüzel  kişilerin döviz mevduatlarındaki artışlar oluşturdu.

 

Bu hafta yurt içi piyasalarda ne bekliyoruz?

Haftanın verileri  sanayi üretimi, ödemeler dengesi, bütçe dengesi ve beklenti anketi  olacak. Pazartesi 10:00’da açıklanacak Temmuz ödemeler dengesinin 820  milyon dolar açık vermesi bekleniyor, bizim beklentimiz de 880 milyon  dolar düzeyinde. Beklentimize paralel bir gerçekleşme 12 aylık toplam  açığın 29,7 milyar dolardan 28,6 milyar dolara düşmesine neden olacak.

Aynı saatte açıklanacak Temmuz sanayi üretiminin takvim etkisinden  arındırılmış bazda önceki seneye göre %16,86 büyümesi bekleniyor. Haziran ayında sanayi üretimi artışı %23,92 olmuştu.

Çarşamba 11:00’de  açıklanacak Ağustos ayı bütçe dengesi ile ilgili bir piyasa beklentisi  bulunmuyor ancak geçen sene Ağustos ayında bütçe dengesi 28,2 milyar TL açık vermiş, faiz dışı açık ise 40,1 milyar TL olmuştu.

Cuma 10:00’da Eylül Piyasa Katılımcıları Beklenti Anketi açıklanacak.

Beklenenden yüksek gelen enflasyon gerçekleşmesi sonrasında  beklentilerin nasıl değiştiğini görmemiz açısından veri önemli olacak.

Ağustos ayında yılsonu enflasyon beklentisi %16,3, 12 ve 24 ay ileriye  dönük enflasyon beklentileri %12,48 ve %10,52 düzeyindeydi. Ayrıca  katılımcılar önümüzdeki 3 ay içerisinde politika değişikliği  beklemedikleri, yılsonu USDTRY kurunun ise ortalama 8,943 civarında  gerçekleşmesini beklediklerini belirtmişlerdi.

 

Dinamik Menkul Değerler sabah notu, Foreks aracılığıyla

 

Atilla Yeşilada: Faiz = Erken seçim ilişkisi

 

Dr Gürbüz’den Ekonomi Gündemi: Üretim, tüketim, bütçe, dış borç, konut, beklenti anketi

 

Akbank Araştırma: Cari açık ve sanayi üretimi tahminleri

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler