Sosyal Medya

Gündem

Reuters anketi: Altın fiyatı öngörüleri aşağı çekiliyor

Dolar, Fed’in enflasyonda yükselişin geçici olacağına dair değerlendirmesini koruması ve varlık alımlarının görece uzun bir süre azaltılmayacağına işaret etmesiyle karar…

Reuters anketi:  Altın fiyatı öngörüleri aşağı çekiliyor

Dolar, Fed’in enflasyonda yükselişin geçici olacağına dair değerlendirmesini koruması ve varlık alımlarının görece uzun bir süre azaltılmayacağına işaret etmesiyle karar ve açıklamalar sonrasında küresel olarak değer kaybetti. ABD 10-yıllık tahvil faizi ise geriledi. Doların 10 önemli para birimi karşısında değerini ölçen Bloomberg dolar endeksi dün %0.4 düşerken ABD 10-yıllık tahvil faizi karar öncesindeki %1.65’ten düşerek günü %1.61 seviyesinde tamamladı.

Fed’in para politikası teşviklerinin uzun süre değiştirilmeyeceğine işaret eden açıklamaları ons altın fiyatını sınırlı da olsa destekledi (1777 dolardan  1782 dolara çıkış gözlendi).

 

Ancak, Salı günü yayınlanan Reuters’in uzmanlar ve traderlar arasında yaptığı ankete görte, ons altın fiyatı hakkında beklentiler bir önceki ankete nazaran daha karamsar.

2020 Ağustos’nda $2.072/onsla zirve yapan sarı metal, bu sabah Asya’da dün Fed basın toplantısı sonrası kazanımını koruyamayarak yeniden $1.777/onsa geriledi. Uzmanlar bu konuda ne düşünüyor?

ABD  10 yıllık devlet tahvillerinde getiri Fed başkanı Powell’in açıklamalarından sonra  %1.65’ten %1.61’e gerilese de, enflasyonun hortlayacağı beklentisi yoğun. Dolayısı ile yıl içinde Fed’in 2023 sonuna kadar sıfır faiz politikasına sadık kalma vaadinden caymak zorunda kalacağı  endişesi var. Bu senaryoda, yalnız kısa vadeli Fed funds oranları değil, tüm getiri eğrisi boyunca faizler yükselebilir. Yüksek faiz ve güçlü dolar altın fiyatları ile genelde negatif korelasyon arz ediyor.

Reuters anketine göre, ons altın için 2021 sonu medyan beklenti $1.925’den $1.784’e aşağı  revize edildi. 2022 öngörüleri ise $1.908’den $1.743’e geriledi. Yani, ankete katılanlar altının nerdeyse 20 ay boyunca dolar bazında değer yitirmesini bekliyor.

Ankette uzmanlara altında fiyatları yükseltecek sürprizler de soruldu. ABD’de umulandan uzun sürecek bir enflasyon dalgası, aşıya dirençli mütant virüslerin peydahlanması ve doların aniden zayıflaması başlıca yukarı yönlü riskler olarak belirlendi.

Ankette ons gümüş için projeksiyonlar çok az değişti. Bu sene osnunda $25.75, 2022 sonunda ise $25 öngörülüyor. Gümüşün sanayide altına nazaran daha fazla işkolunda kullanılması bir avantaj olarak görülüyor.

 

Fed: Ekonomik Aktivite ve İstihdam Güçlendi

 

Emre Balica: Ahhhh Kripto Ahhh …

 

Altın fiyatlarında hareketlilik devam ediyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler