Sosyal Medya

Piyasa

Piyasalarda yine tahvil sancısı

ABD’de Fed’in bu akşam daha fazla tahvil almayacağı, Fed araştırmacılarının enflasyon tahminlerini yukarı çekeceği ve FOMC’nin yükselen uzun vadeli tahvil…

Piyasalarda yine tahvil sancısı

ABD’de Fed’in bu akşam daha fazla tahvil almayacağı, Fed araştırmacılarının enflasyon tahminlerini yukarı çekeceği ve FOMC’nin yükselen uzun vadeli tahvil faizlerine karşı tutum almayacağı fiyatlanıyor. Ek olarak, Başkan Joe Biden’ın $1.5 trilyon altyapı harcaması için yasa taslağı hazırladığı haberi de tahvil pazarında arzın artacağı yönünde algılandı.

TSİ 16:00’da dünya için gösterge teşkil eden 10 ve 30 yıllık getiriler sırasıyla %1.67 ve %2.42’ye çıkarak diğer riskli varlıklarda sarsıntı yarattı. Dolar/TL halen 7.52 bandında, Stoxx600 ve Wall Street hisse endeks vadelileri ekside. Dolar Endeksi yine 92 düzeyiyle flört ediyor.

ABD’de ayrıca nominal faiz ödeyen ve enflasyona karşı koruma sağlayan eş vadeli tahvillerden ölçülen uzun vadeli enflasyon beklentileri %2.5’u aşarak 2014’ten bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Conference Board tüketici güven anketinde ölçülen yıl sonu enflasyon beklentisi ise %3.3’ten %3.1’e geriledi, ama hala yüksek.

Bazı uzmanlar bu akşam FOMC kararı yanında yayınlanacak yeni ekonomik öngörülerde çekirdek enflasyon tahminlerinin de %2’nin üstüne çıkacağı kaygısını taşıyor.

ABD’de henüz enflasyon ortada görünmese de, gölgesi tüm piyasaları vuruyor. Salgın kısıtlamalarından dolayı $2 trilyona yakın ek tasarruf yaptıkları hesaplanan Amerikalılar’ın yazın aşılama kampanyası tamamlanınca iç talep ve akabinde enflasyonu patlatması mümkün. Yükselen gıda emtiası ve enerji fiyatları eşliğinde bu enflasyon dalgası uzun vadeli tahvillere zarar verip, altın ve emlak gibi enflasyona karşı güvence sağlayacak varlıkların da fiyatını artıracak.

Öte yanda, eş zamanlı yükselen ABD Doları ve tahvil faizleri, Türkiye gibi Gelişmekte Olan Ülkeler’den para kaçışı tetikliyor. Dolar/TL halen en az olumsuz tepki veren GOÜ para birimleri arasında, çünkü yarın TCMB’den en az 100  baz puan faiz artırımı beklentisi var.

 

Açıklanan ekonomi “reform” paketine Saray’dan müdahale & MB faizi artırır mı? | Güldem Atabay-Semih Sakallı

 

Fed bugün enflasyon korkularını nasıl yatıştıracak?

 

FED ve TCMB’nin Başı Enflasyonla Dertte

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler