Sosyal Medya

Döviz

Piyasa Bülteni: Kıymetli metaller kayıp. Kripto varlıklar yeni güvenli liman

Cuma günü ABD’de açıklanan güçlü istihdam raporu, var olan yüksek enflasyon verisi ile birlikte ele alınınca, küresel mali piyasalar satış…

Piyasa Bülteni: Kıymetli metaller kayıp. Kripto varlıklar yeni güvenli liman

Cuma günü ABD’de açıklanan güçlü istihdam raporu, var olan yüksek enflasyon verisi ile birlikte ele alınınca, küresel mali piyasalar satış baskısına boyun eğdi.

FED, tahvil alımları ile piyasalara verdiği aylık 120 milyar dolar büyüklüğünde likiditenin sayesinde bilanço büyüklüğü 8,3 trilyon dolara dayandı. Yavaş yavaş bu yıl içerisinde kulaklardan fışkıran bu paranın durdurulması (tapering) gerektiği yönünde açıklamalara, FED üyelerinden oy hakkında sahip Boston şube başkanı Bostic’in de dün katılması, piyasalarda yankı buldu.

ABD’de manşet enflasyon %5,4 seviyesine ulaşarak multi yıllar zirvesine yükselirken, FED’in politika faizinin %0-0,25 ; 10 yıllık tahviller ise %1,30 bandında salınması, ABD dolarının reel getirisinin negatif olduğunu gösteriyor. Tarihsel olarak bakıldığında, böyle durumlarda kıymetli metallerin değer kazanması gerekirdi, ama bu sefer değer kazanan kripto paralar oldu!

Lafı çok da uzatmadan, piyasalar, FED’den tapering gelene kadar, bu beklentiyi satın alarak baskı altında kalmaya devam edecek. Kıymetli metallerde kırılganlığın devam etmesi mümkün görünüyor. Virüsün varyantları nedeniyle, artan endişelere paralel Brent cinsi petrol son 6 günde %11,50 değer kaybetti!

Ne kıymeti madenlerde ne de petrol cephesinde esen sert rüzgarların kalıcı olmayacağına inanıyoruz. Bu nedenle, piyasa türbülansı oturana kadar kenarda bekleyip fırsat kollayacağız. Gümüşte defans hattının 22,50 dolar seviyesinde olduğunu, altının ise 1,750 seviyesinin üzerinde tutunması gerektiğini not düşelim.

İçeride ise, tüm olumsuzluklara rağmen, bayram dönemi öncesinde başlayan TL varlıklara yönelik iyimserlik ve esen ılık rüzgarlar, olumsuz enflasyon verisinin reel faizi sıfırlamasının, akabinde ise Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB üzerinde yeniden faiz indirim yönünde baskı kurması ile iyimser havasını kaybetti. USDTRY kuru, 8,64 seviyesinin üzerinde kalmasını olumsuz olarak okuyacağız.

Perşembe günü sonuçlanacak TCMB PPK toplantısından herhangi bir politika değişikliği beklemiyoruz. Öncesinde ise, yarın ABD’de açıklanacak enflasyon verisi, büyük bir dikkatle takip edilecektir. Küresel karın ağrısının ise, FED’in bir sonraki faiz toplantı tarihi olan 21-22 Eylül’e kadar devam edeceğini düşünüyoruz.

Küresel cephede vaka sayılarında yaşanan artış (üçüncü doz aşının da tartışılmaya başlanması ile Biontech hisseleri son son 22 günde %135 prim yaptı!), pek çok ülkede devam eden yangınlar, Kuveyt’te ateşe verilen milyonlarca lastik…

Dünya zorlu bir virajda ilerliyor. Birleşmiş Milletler iklim raporuna göre, küresel ısınmanın tehlikeli bir şekilde kontrolden çıkmaya yakın olduğuna vurgu yapıldığını görüyoruz.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında karmaşık bir seyir görülüyor. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde sıkıntılı bir görünüm hakim. FED’in aylık 120 milyar dolar likiditeyi geri çekme noktasına doğru ilerlemesi, küresel mali piyasalarda satış baskısı yaratmaya devam edecek gibi duruyor. Bu sabah ABD Doları (DXY) 93 seviyesine gelirken, EUR ve Sterlin değer kaybetmeye ufak adımlarla da olsa devam ediyor.

Kıymetli metaller cephesinde dün yaşanan flash crash (ani çöküş) sonrası (altın 1,685’den 1,740’a ; gümüş ise 22,50’den 23,60’a) toparlasa da, güvenli liman özelliğinde bayrağı kripto paralar teslim etmiş gibi görünüyor.

Küresel mali piyasaların gündeminde bugün içeride istihdam verileri, dışarıda ise Almanya ZEW endeksi takip edilebilir.

 

 

Kaynak: iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler