Sosyal Medya

Gündem

Piyasa Bülteni | FED: Para musluğu Kasım’da kısılmaya başlanacak; faiz artırımı 2022’de

Büyük bir merakla beklenen FED kararı dün akşam geç vakitlerde açıklandı. FED, beklenildiği üzere, politika faizini %0-0,25 bandında sabit tutmaya…

Piyasa Bülteni | FED: Para musluğu Kasım’da kısılmaya başlanacak; faiz artırımı 2022’de

Büyük bir merakla beklenen FED kararı dün akşam geç vakitlerde açıklandı.

FED, beklenildiği üzere, politika faizini %0-0,25 bandında sabit tutmaya devam etti. Ekonomiye, tahvil alım yolu ile verilen aylık 120 milyar dolar desteğin, şartların oluşması durumunda, kademeli olarak azaltılacağına “yakın zamanda” başlanılacağı belirtilimiş.

Bu bakış açısıyla, 2-3 Kasım tarihinde tekrar toplanacak olan FED öncesinde, Ekim ayının ilk Cuması açıklanacak Ağustos ayına ilişkin resmi istihdam raporu, kilit bir rol oynayacak. Raporun olumsuz yönde bir sürpriz yapmaması ve “makul” bir şekilde sonuçlanması durumunda, Kasım ayı ile birlikte para musluğu kısılmaya başlanacak. Gelecek yılın ortasında ise, tahvil alım programının tamamlanması öngörülüyor. Bu bakış açısıyla, 8 aylık bir zamanda aylık olarak 15 milyar dolar tahvil alım programında azaltım ön görüldüğünü anlıyoruz.

Başkanın iletişiminden anladığımız kadarı ile, pandemi kriz politikalarından dönüş ivme kazanırken, faiz oranlarındaki artışların beklenenden daha hızlı gelebileceğinin de sinyali verildi. Her çeyrek sonunda tahminlerini (projeksiyonlarını) açıkayan FED üyeleri, 2022 yılına ilişkin faiz beklentilerinde ise ikiye ayrılmış: 18 FED yetkilisinden dokuzunun, merkez bankasının şu anda bu yıl %4,2’de tutmayı beklediği enflasyona yanıt olarak gelecek yıl faiz oranlarını artırmaya hazır olduğunu gösterdi.

FED’in halen daha enflasyonun kalıcı olmayacağını düşünmeye devam ettiğini görsek de, enflasyonist şartların kalıcılık arz etmeye başlaması durumunda da hareket etmekten imtina etmeyeceklerini anlıyoruz. Makro ekonomik anlamda uzun vadeli tahminlerde herhangi bir değişiklik görülmezken, kısa vadede büyümenin ve istihdamın daha zayıf kalacağı; enflasyonun ise daha yüksek gerçekleşeceği öngörülüyor.

Powell’ın güvercin üslubunu korumasını bekleyen piyasa oyuncuları, bu sefer karşılarında farklı bir başkan buldular. Yanlış bir izlenim bırakarak FED şahinleşti demek istemesem de, basın toplantısı öncesinde var olan iyimser havanın, akabinde törpülendiğini söyleyebilirim.

Piyasa yansımasına baktığımızda, karar öncesinde yükselişe geçen hisse senetleri endeksleri, Powell’ın konuşması sonrasından kazanımlarını yukarıda söz ettiğim üzere hafif de olsun törpüledi. FED’in daha şahin bir patikaya geçmesi, doların piyasa kuru olan DXY’yi de bir ayın zirvesine yükseltti (93,85 seviyesinin ötesi farklı bir dünya). EUR/USD paritesi 1,17 seviyesinin hemen altına çekilirken, destek bulamaması durumunda, aşağıda büyük bir hareket alanın olduğunu görüyoruz.

ABD’de 3 büyük borsa endeksinin geceyi %1 yükselişle tamamlarken, bu sabah Asya hisseleri, Çinli emlak devi Evergrande Group’tan gelen bazı olumlu haberlerle desteklenerek yükseliş kaydetti. ABD Doları cinsinden tahvil faiz ödemesinin günü olan Evergrande şirketin için bugün adeta sınav günü! Piyasalar cephesinde ise esas endişe uyandıran gelişme, şirketin yaratabileceği bulaşıcılık!

FED ve Evergrande derken, bugün gözler TSİ14:00’da TCMB olağan Eylül ayı PPK toplantısına çevrilmiş durumda. Hafta içerisinde pek çok kez tekrarladık son bir kez daha altının çizmek gerekirse: TCMB’den biz bu ay politika hamlesi beklemiyoruz. Piyasaların tepkisini çekmemek adına, enflasyonun yükseliş ivmesini baz etkisi ile de olsa kaybedeceği Ekim rakamları görülmeden hamle yapılması, ister istemez kur üzerinde baskı kuracaktır. Lakin, TCMB’nin neye göre karar vereceğini de tahmin edemiyoruz!

TCMB’nin piyasa ile uyumlu bir karar alması, kur üzerinde var olan olumsuz havayı yumuşatmasını beklerken, aksi bir gelişme (olası bir faiz indirimi ve elbette montanı) kur üzerinde yukarı yönlü baskının dozunu belirleyecektir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler