Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları yeniden yükselişe geçiyor: Brent 70 dolar seviyesini kırabilir

Brent petrol, yatırımcıların OPEC ‘in piyasaya daha fazla varil sürmesi ve İran petrol arzında bir artış olasılığını değerlendirmesi ile birlikte…

Petrol fiyatları yeniden yükselişe geçiyor: Brent 70 dolar seviyesini kırabilir

Brent petrol, yatırımcıların OPEC ‘in piyasaya daha fazla varil sürmesi ve İran petrol arzında bir artış olasılığını değerlendirmesi ile birlikte son üç haftanın en düşük seviyesinden tekrar yükselişe geçti.

Bu hafta başında kısa bir süre varil başına 70 doların üzerine çıkan Londra vadeli işlemleri, daha geniş bir piyasa seyrinin ortasında çarşamba günkü %3 düşüşün ardından %0,4 arttı. Üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi, ABD ve İran’ın bir nükleer anlaşmaya yakın olduklarını ve bu durumun OPEC üreticisi olan İran’dan daha fazla petrol akışına neden olacağını söyledi. Daha fazla arz olasılığı, Brent’in gecikmeli fiyatlarına yayılmasına yansıyor ve piyasadaki gerileme trendi tersine dönüyor olabilir.

ABD ve Avrupa’da Covid-19 salgınından toparlanma hızlanması ve Çin gibi ülkelerden ham petrol alımının sağlam kalması nedeniyle, petrol fiyatları bu yıl neredeyse %30 arttı. Bununla birlikte, Asya’da vakalardaki alevlenme, toparlanmanın düzensiz ve engebeli olacağını sürekli olarak hatırlatıyor. Hindistan’daki ikinci dalga, en büyük rafinerilerden biri olan Indian Oil Corp. için benzin ve dizel satışlarını% 20’ye kadar düşürdü ve işlem oranlarında kesintilere yol açtı.

ING Group emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, “İran’ın bir nükleer anlaşma duyurusu riski ve Asya’daki Covid-19 gelişmeleriyle ilgili endişeler göz önüne alındığında, risk grafiğinin aşağı yönde eğildiğine inanıyoruz” dedi. Bununla birlikte, orta vadeli görünümün yükselişe geçtiğini ve Brent’in bu yılın ikinci yarısında varil başına ortalama 70 dolar olacağını da sözlerine ekledi.

Nükleer görüşmeler için Viyana’da diplomasiyi koordine etmekten sorumlu AB yetkilisi Enrique Mora, tüm tarafların 18 Haziran’daki İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce 2015 anlaşmasına dönmesini beklediğini söyledi. Citigroup Inc., başlangıçta üçüncü çeyreğin ortalarında günde 500.000 varillik artış öngörüyor. İran cephesi de üretimini geri getirdiğini ve yakında Hürmüz Boğazı’nı bypass ederek yeni bir limandan petrol ihraç edeceğini söyledi.

Bununla birlikte, Enerji Enformasyon İdaresi, Colonial Pipeline Co.’nun kesintisinin etkisine ilk incelemeyi yaptı. ABD’de benzin stokları geçen hafta yaklaşık 2 milyon varil düştü, ancak ABD Körfez Kıyısı’ndaki yakıt arzı boru hattının kesilmesiyle rekor seviyeye yükseldi. Ham petrol stokları 1,3 milyon varil arttı.

 

 

Kaynak: Bloomberg.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler