Sosyal Medya

Genel

İstatistiklerle Türkiye’nin kokain ekonomisi

  İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), iki yıldır üzerinde çalıştığı “Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıklarla Mücadelede Sivil Toplumun…

İstatistiklerle Türkiye’nin kokain ekonomisi

 

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), iki yıldır üzerinde çalıştığı “Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıklarla Mücadelede Sivil Toplumun Rolü” başlıklı çalışmasını geçen aylarda açıklamıştı.

Bu araştırmada, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon insanın madde ve davranış bağımlısı olduğu iddia edildi. Uyuşturucu bağımlılarının sayısının da bir milyon 700 bin civarında olduğu öne sürüldü.

 

 

 

Peker’in iddiasına göre Türkiye’ye veya Suriye’nin Lazkiye Limanı’na getirilen kokain buradan ülke içine veya Ortadoğu’ya özel yatlar kanalıyla da dağıtılıyor. Yine Peker’in iddiasına göre İstanbul ve Adana, uyuşturucu kullanımında Avrupa’da öne sıralarda.

 

 

 

Ele geçirilen kokain miktarı yüzde 89 arttı

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 22 Mayıs 2021 Cumartesi günü Twitter hesabından uyuşturucuyla mücadelenin sayısal verilerini paylaştı.

 

Yapılan paylaşımda 15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar müdahale edilen uyuşturucu olayı sayısının yüzde 55, yakalanan şüpheli sayısının yüzde 44 arttığını bildirilirken, kokain miktarıyla ilgili de bilgi verildi.

Buna göre 15 Eylül 2011 ile 15 Temmuz 2016 arasında ele geçirilen kokain miktarı 2 bin 505 kilogram iken 15 Temmuz 2016 ve 15 Mayıs 2021 arasında 4 bin 742 oldu. Ele geçirilen kokain miktarının yüzde 89 arttığı kaydedildi.

Birgün’den Timur Soykan’a göre de, 9 Haziran 2020’de Buenaventura Limanı’nda yaklaşık 5 ton kokaine karşılık Türkiye’de yılda ortalama 1,5 ton kokain yakalanıyor. Tüm bu sevkiyatlar, milyarlarca dolarlık zehir ticareti için on milyonlarca dolarlık rüşvetlerle Türkiye’den yollar açıldığını ortaya koyuyor. Yani Türkiye’de tonlarca kokaini teslim alacak paraya ve güce sahip baron ya da baronlar var.

“Oysa gemiyle sevkiyatlarda kokainin gizlendiği konteynerin göndericisi, alıcı firması ve gümrük müşaviri kayıtlıdır. Onların uyuşturucu sevkiyatından haberi olmayabilir ama konteynerin açılacağı ve ‘mal’ın alınacağı yer bellidir. Keşke bu derin sessizliğin nedeni devam eden soruşturma ve takipler olsa. Ama hafızasında Susurluk Skandalı olan Türkiye’nin çok haklı şüpheleri var. Ne de olsa devlet içindeki karanlık güçlerin, vatansever maskesi takmış cinayet şebekelerinin uyuşturucu pazarındaki rolünü öğrenmiştik yıllar önce.”

 

 

 

2017 yılında kokain üretimi arttı

 

Narkotik Şube Raporu’nda 2017 yılındaki kokain üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 25 bir artış göstererek tüm zamanların en fazla miktarı olan 1.976 tona (yüzde 100 saf olarak tahmin edilmiştir) ulaştığı belirtilerek, “Bunun temel nedeni, dünyadaki kokain üretiminin yüzde 70’inin gerçekleştiği Kolombiya’daki üretimde artıştır. 2017 yılında coca ekim alanında yüzde 17 oranında bir büyüme kaydedilmiştir” denildi.

 

Özellikle Amerika ve Avrupa’daki yüklü yakalamaların kaçakçıları alternatif güzergahlara sevk ettiği, bu yönde ülkemiz üzerinden, özellikle Avrupa hedefli kokain kaçakçılığı teşebbüslerinde de artışlar olduğu değerlendirilmektedir. 2017 yılından itibaren birimlerimiz tarafından önceki yıllara göre rekor düzeylerde gerçekleştirilen yakalamalar ülkemizin Güneydoğu ve Doğu Avrupa’ya hedefli kokain kaçakçılığında artan bir şekilde transit ülke olarak kullanıldığının önemli bir göstergesidir.”

 

Türkiye’de ele geçen kokain miktarında her geçen yıl artış oldu

Emniyetin 2020 ve 2019 yılına ait raporlarında yer alan 2019, 2018, 2017 ve 2016 yılına dair kokain verilerine bakıldığında Türkiye’de yakalanan kokain miktarında her yıl artış olduğu görüldü.

 

Yıllara göre yakalanan kokain miktarı

 

2019: 1638 kilogram

2018: 1509 kilogram

2017: 1485 kilogram

2016: 845 kilogram

 

 

 

 

 

 

Cankurtaran: Rakamların gerçek bilançoyu yansıttığını düşünmüyorum

 

Peki kokain kullanımı ve bağımlılığında Türkiye’de durum ne?

 

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem, bu soruyu Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Platformu Başkanı Yasemin Öney Cankurtaran’a yöneltti.

Son yıllarda Türkiye’ye yönelik kokain girişinde artış olduğunun devletin açıkladığı rakamlarda da görüldüğünü söyleyen Cankurtaran, “Eskiden bu kadar fazla değildi. Ancak rakamların gerçek bilançoyu yansıttığını düşünmüyorum ve gerçek oranların açıklanandan çok daha fazla olduğu kanaatindeyim. Çünkü uyuşturucuda gerçek verilere tam anlamıyla ulaşmak hiçbir zaman mümkün değil” iddiasında bulundu.

 

Kokain kullananların sayısını tespit etmek diğer uyuşturuculardan zor

 

Türkiye’de ele geçirilen kokain miktarının artmasının kullanıcı sayısının arttığının en büyük kanıtı olduğunu öne süren Cankurtaran, şöyle konuştu:

“Diğer uyuşturucu maddeleri kullananların sayısı hakkında tahmini sayılar ortaya atılabilse bile kokain kullananlarla ilgili ortalama bir sayı vermek çok zor. Çünkü kokain pahalı bir uyuşturucu. Kullananlar da genellikle paralı insanlar. Bu insanların sokakta üzerlerinde uyuşturucu ile yakalanması nadir olan bir durum. Yine tedavi olmak istediklerinde kayıt altına alınacakları merkezler yerine özel kliniklere veya yurtdışına gittiklerinden tam sayılarını tespit kolay kolay mümkün olmuyor. Ancak ele geçirilen kokain miktarındaki artış ve bize gelen duyumlara baktığımızda kokain kullanan sayısının arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

 

“Zengin, paralı insan sayısındaki artış kokain kullanımını da artırdı”

 

“Cankurtaran, “Kokain kullanımı neden arttı?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Türkiye’de son yıllarda zengin olarak adlandırabileceğimiz insan sayısı arttı ve ülke geneline yayıldı. Yeni bir zengin kesim oluştu. Bunlardan bir kısmı da kendisini muhafazakar olarak nitelendiriyor. Tabii ki insanlar para sahibi oldukça zaman içinde zevklerinde de yaşam biçimlerinde de bazı değişimler olabiliyor. Bu değişimler bazen olumsuz yönde de oluyor. Kokain zengin uyuşturucusu olarak bilinir. Bunu alabilecek insan sayısı arttıkça, yeni zenginler çoğaldıkça Türkiye’ye giren kokain miktarı da arttı.”

 

“Muhafazakar zenginler arasında da kokain kullananlar var”

Cankurtaran, kendisini muhafazakar olarak niteleyen ve son yıllarda sayıları artan paralı, zengin insanlar arasında da kokain kullananların olduğuna dair duyumlar aldıklarını belirterek nedenini şöyle açıkladı:

“Bu kişiler çevrelerinde muhafazakar olarak bilindikleri için alkolün olduğu gece kulübü gibi yerlere gitmiyorlar ya da oralarda görünmemeye çalışıyorlar. Buna karşın tıpkı İran’daki gibi evlerde veya özel mekanlarda yapılan dışarı kapalı partilerin sayısında artış olduğu biliniyor. Buralarda da kokain kullanımı olduğuna dair duyumlar alıyoruz.”

 

Beyazyürek, elinde bu konuda güncel bir veri olmadığını belirterek, “Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün (SDÖ) şöyle bir tespiti var. Bir ülkede eğer bir uyuşturucu madde narkotik tarafından artan bir şekilde yakalanıyorsa o kullanıcı sayısındaki artışın da göstergesidir. Yakalanıyor ki demek ki kullananı var” diye konuştu.

 

“Düzenli kullananın en az 15-20 bin aylık geliri olması lazım”

Beyazyürek ayrıca kokainin pahalı ve gelir düzeyi yüksek kesimlerce kullanılan bir uyuşturucu madde olduğunu belirterek, “Düzenli kokain çeken birinin geliri aylık 15-20 binden aşağı değildir” ifadelerini kullandı.

 

 

Türkiye’nin Narko-Ekonomisini Gazete Duvar Bahadır Özgür’den dinleyelim:

 

“BM Uyuşturucu Kontrol Kurulu’nda yer alan Prof. Dr. Sevil Atasoy, pazara sürülen uyuşturucunun ortalama %10’unun ancak yakalanabildiğine dikkat çekiyor. Hemen altını çizelim, bu oran tamamının Türkiye’de satıldığı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla Türkiye üzerinden geçen uyuşturucu trafiğinin hacmi tahminen 90 ile 140 milyar lira civarında. Bu ne mi demek? Geçen yıl rekor büyüme göstererek 827 milyar liraya çıkan Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın %11’i ile %16’sı kadar bir ‘gölge ekonomi’ var demek!”

 

Çeşitli basın kaynakları, İstanbul Analytics GAST Raporu

 

 

 

Betam:  Türkiye’de Alkollü İçecek, Sigara, Tütün, Akaryakıt ve Cep Telefonlarının Yasa Dışı Ticaretinin Analizi

 

Sedat Peker’den 7. video: Yeni uyuşturucu hattını kurmak için Venezuela’ya Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım gitti

 

Türkiye Raporu: Sedat Peker videoları analizi-Türkiye’de yüzde 57 derin devletin varlığına inanıyor

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler