Sosyal Medya

Piyasa

İş Yatırım: Türk Eurobondları Fed’den destek gördü

Geçtiğimiz Cuma açıklanan tarımdışı istihdam verisi sonrası ABD tahvil getirilerinin aşağı gelmesi risk iştahını desteklerken, getirilerin seyri açısından bir diğer…

İş Yatırım: Türk Eurobondları Fed’den destek gördü

Geçtiğimiz Cuma açıklanan tarımdışı istihdam verisi sonrası ABD tahvil getirilerinin aşağı gelmesi risk iştahını desteklerken, getirilerin seyri açısından bir diğer kritik veri olan ABD Mayıs ayı enflasyonunun yine beklenti üzerinde gelmesi de, getirileri birkaç baz puan yukarı çekmesi dışında, risk iştahında önemli değişim yaratmadı. Türk eurotahvilleri, USD’nin durağan seyri ve ABD tahvil getirilerinin aşağı gelmesi ile oldukça kuvvetli işlem gördü. Beş yıllık ülke risk primi de otuz baz puan aşağı gelerek 378 seviyesine çekildi.

 

 

Türk hazine eurotahvilleri, tarımdışı istihdam verisinin güçlü fakat, Fed’in “Tapering” için acele etmesine neden olmayacak şekilde beklenti altında kalması sonrasında artan risk iştahından faydalanan kıymetler arasında öne çıktı. Daha yakın vade kıymetlerde güçlü alımların ardından, daha uzun vade kıymetlerde de talep kuvvetlenerek genele yayılan alımlar gerçekleşti. ABD enflasyon verisinin yine güçlü gelmesine karşılık, ABD tahvil getirilerinin düşük seviyelerde kalmaya devam etmesi, alımlarda hızın kesilse de, iyimser havanın devamı olarak kıymetleri destekledi. Getiri eğrisi genelinde haftalık bazda 25-35 baz puan aralığında daralma olurken, beş ve on yıl vadeli kıymetler sırasıyla 4,90% ve 6,10%’a çekildi, uzun vade ise 6,82%’ye kadar daralma sağladı.

Şirket tarafında da lokallerin daha çok kısa tarafta olan alım talebi, daha uzun vadelere de yayılırken, yabancıların da 2025-26 vade Senior kıymetlerde de aktif olması ile fiyatlar yukarı geldi. Uzun vade sermaye benzeri kıymetler, daha önce kırmakta zorlandığı zirveleri hafta ortası itibariyle tazelerken, daha yüksek getirili yeni ihraçlarda da fiyatlar 50-75 ct aralığında yukarı geldi, Zorlu ise yatay seyir izlemeyi sürdürdü.

Haftanın öne çıkan ekonomik verilerinden ABD Mayıs ayı enflasyonunun yine beklenti üzerinde gelmesine rağmen, Fed’in uzun süredir vurguladığı “Enflasyonda yükselişin geçici olacağı” tezinin, tarımdışı istihdam verisi sonrasında piyasa tarafından daha da benimsenmesi ABD tahvil getirilerini baskılamaya devam etti. On yıllık tahvil 1,47% seviyesine kadar daralarak Mart ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Alman hazine tahvilleri ise, hafta ortasında -0,27% seviyesine kadar daraldıktan sonra -0,23% getiri ile işlem gördü.

 

Ziraat Yatırım’dan 1. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi

 

FÖŞ anlattı:  FED Para Basmayı Keserse, TL’ye Ne Olur?

 

Şirketler neden Bitcoin’e yatırım yapıyor?

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler